Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dinosauraktig om Hamsun

Hamsun-selskapet har i alle år lagt grøtomslag på Hamsuns nazisme. Debatt.

STRIDENS KJERNE: Knut Hamsun, her sammen med datteren Ellinor Hamsun. Foto: Dagbladet
STRIDENS KJERNE: Knut Hamsun, her sammen med datteren Ellinor Hamsun. Foto: Dagbladet Vis mer

NAZISME: I sitt angrep på Sara Azmeh Rasmussen fordi hun sier nei til å delta på Hamsun-dagene på Hamarøy, avlegger Nils Magne Knutsen også meg og NRK en visitt der han beskylder oss for å bidra til å demonisere Hamsun gjennom TV-dokumentaren fra Hamsun-året, «Guddommelig galskap». Med den løp vi «Terbovens ærend».

Det er ikke rart at unge mennesker sier nei til Hamsun-selskapet. De har fått med seg at det i alle år har drevet og lagt grøtomslag på Hamsuns nazisme. Seinest nå i år bortforklarer lederen, Even Arntzen, Hamsuns nazisme som «toskeskap».

Det er noe dinosauraktig over Hamsun-selskapets tilnærming til nazismespørsmålet. De skyttergravene som før var komfortable koser de seg fremdeles i. Det virker som de ikke har sett at alle vi andre har kommet oss opp av våre og gjør som Sara Azmeh Rasmussen og prøver å se hvilke utfordringer Hamsuns nazisme representerer i lys av dagens situasjon.

Jeg blir ikke fornærmet, bare matt over i 2012 å bli beskyldt for å løpe «Terbovens ærend» med å vise den «ondsinnete og løgnaktige filmsnutten» fra 1943 der Hamsun etter besøket hos Hitler ønskes velkommen av Terboven på Fornebu i vår dokumentarfilm.

Per Kristian Olsen
Per Kristian Olsen Vis mer

Debatten om Hamsun var eller ikke var nazist er en stor turn-off, det er gammelt slagg, en anakronisme, et ekko av de store 70-tallsdebattene om Hamsun. I dag 40 år etter er den debatten overflødig for alle andre enn Hamsun-selskapet.

At Hamsun ville ha Terboven fjernet og at han kranglet med Hitler er ikke bevis på at Hamsuns motstand mot nazismen, som Knutsen vil ha det til. Som i alle partier og bevegelser er det interne uenigheter. Hamsuns nazisme, hans hundre prosent antidemokratiske innstilling, hans uforbeholdne hyllest til diktaturet og til krig, er så veldokumentert at spørsmålet ikke lenger er om han var nazist, men hva utfordringen fra Hamsun representerer i vår tid. Sara Azmeh Rasmussens nei bør ringe som en vekkerklokke i Hamsun-selskapet.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media