FÅR STØTTE: Pussy Riot-jentene får støtte i USA både fra Madonna og fra landets FN-ambassadør Samantha Power. Foto: EPA / NTB Scanpix.
FÅR STØTTE: Pussy Riot-jentene får støtte i USA både fra Madonna og fra landets FN-ambassadør Samantha Power. Foto: EPA / NTB Scanpix.Vis mer

Diplomatiske ballespark

Diplomatiske perfiditeter er så avgjort krydder i OL-tilværelsen.

Meninger

USAs FN-ambassadør Samantha Power møtte denne uka de to løslatte kvinnene i Pussy Riot, Maria Aljokhina og Nadjezjda Tolkonnikova, og beskrev dem som «modige bråkmakere». Det fikk det til å gå i muntert svart for hennes russiske kollega Vitalij Tsjurkin.
- Er hun (Power) blitt medlem av gruppa? spurte han. Da journalister i FN brøt ut i latter, fortsatte Tsjurkin:
- Jeg venter at hun (Power) nå vil invitere dem til å opptre i Nasjonalkatedralen i Washington. Det forventer jeg. Kanskje de kan arrangere en verdensturné for dem - til Peterskirken i Roma, og så kanskje Mekka i Saudi-Arabia og til slutt en gallakonsert ved klagemuren i Jerusalem, sa Tsjurkin.

Tolkonnikova og Aljokhina ble dømt til to års fengsel etter at de i februar 2012 framførte et stunt i Kristus Frelseren-kirka i Moskva, hovedkirka i den russiskortodokse kirka.
Sangen som ble tatt opp, og lagt ut på Youtube, er svært kritisk til Putin, og krever at han kastes ut. Og kvinnene i jentebandet ble dømt for å ha spredd religiøst hat. De to kvinnene ble løslatt lille julaften, to måneder før soningstida var over, i et amnesti. Men Tolkonnikova og Aljokhina er blitt giftige symboler for kampen for menneskerettighetene i Russland. Og etter å ha hørt Tsjurkins reaksjoner på sine kommentarer, la Power ut en tweet, der hun sa dette:

- Ambassadør Tsjurkin. Jeg ville være beæret for å dra på turné med Pussy Riot - ei gruppe jenter som står opp for, og snakker om menneskerettigheter. Vil du bli med? skrev hun. Og hun fortsatte:
- Jeg kan ikke synge, men hvis Pussy Riot vil ha meg med, ambassadør Tsjurkin, så vil jeg anbefale at vår første konsert blir for Russlands politiske fanger, kvitret ambassadøren.
Det er - så langt - siste ord i saken. De diplomatiske perfiditetene er så avgjort krydder i tilværelsen. Det er diplomati på medienes premisser vi er vitne til. Og vi vil gjerne ha mer.