Diplomer til NRKs fantastiske sjakk-team

De gjør en seigtflytende idrett til en halsbrekkende thriller.

PÅ BRETTET: Line Andersen og Torstein Bae er på plass når NRK rapporterer fra New York. Sammen med kollegene Heidi Røneid og Ole Rolfsrud skaper de uavlatelig spenning - også når spillerne tenker og tenker og tenker. Foto: NTB Scanpix
PÅ BRETTET: Line Andersen og Torstein Bae er på plass når NRK rapporterer fra New York. Sammen med kollegene Heidi Røneid og Ole Rolfsrud skaper de uavlatelig spenning - også når spillerne tenker og tenker og tenker. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Sjakk lærte jeg av en ivrig folkeskolelærer. Timer med uklart mandat, for eksempel tegning, ble forvandlet til sjakktimer. Vi spilte turneringer og fikk premier. Et eller annet sted har jeg en flott sjakkdiplom for en finfin sjuendeplass. Kanskje var dette noe av det nyttigste vi lærte. Lek med vekt på kombinasjonsevne og psykologi. For ikke å snakke om den sannhet at livet har uttallige muligheter i form av åpninger, midtparti og sluttspill - utspilt i symbolske omgivelser.

Småjentene går på sjakkurs. Alt som smaker av spill er forlokkende. Riktignok er det bare sjuåringen som spiller foreløpig. Femåringen er med og ser på. Hun leker med brikkene og lager sine egne oppstillinger og regler. Plutselig står alle de svarte brikkene på svart felt og de hvite på hvitt. Snart oppfører hesten seg som en dronning, mens bøndene jager som løpere over brettet. Sjuåringen spiller partier mot andre sjuåringer. De har i hvert fall det til felles med Carlsen og Karjakin at de bruker lang tid på trekkene.

Ingen idrett har et tilsvarende entusiastisk batteri av kommentatorer og amatøreksperter som sjakken. Det er dette som holder liv i overføringene fra VM. Straks et trekk er utført, myldrer alle forståsegpåerne fram og vurderer fortsettelsen. Uten overlegninger fra dette batteriet av bystanders ville ikke kampen i New York hatt den samme interessen, selv om den aldri så mye er en kombinasjon av Tour de France, VM i tungvekt og femmila i Kollen.

Derfor vil jeg dele ut diplomer til NRKs team; Line Andersen med sin strålende sjakksjarm, den tålmodige Torstein Bae, som tar selv de mest håpløse forslag på smilende alvor og Heidi Røneid, som med lunhet tar imot innspill fra folkedypet. Og ikke minst den språkprisbelønte Ole «kanon» Rolfsrud, som på sitt møre og romsdalske tar oss med til de ustoppelige hjernevinningenes innerste gemakker; der de som står ringside i ulidelig spenning venter i time etter time etter time på neste trekk. Kanskje en bukk, kanskje et lynnedslag fra genialitetens buldrende tordenskyer over spillernes hoder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.