Diplomer til NRKs fantastiske sjakk-team

De gjør en seigtflytende idrett til en halsbrekkende thriller.

PÅ BRETTET: Line Andersen og Torstein Bae er på plass når NRK rapporterer fra New York. Sammen med kollegene Heidi Røneid og Ole Rolfsrud skaper de uavlatelig spenning - også når spillerne tenker og tenker og tenker. Foto: NTB Scanpix
PÅ BRETTET: Line Andersen og Torstein Bae er på plass når NRK rapporterer fra New York. Sammen med kollegene Heidi Røneid og Ole Rolfsrud skaper de uavlatelig spenning - også når spillerne tenker og tenker og tenker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sjakk lærte jeg av en ivrig folkeskolelærer. Timer med uklart mandat, for eksempel tegning, ble forvandlet til sjakktimer. Vi spilte turneringer og fikk premier. Et eller annet sted har jeg en flott sjakkdiplom for en finfin sjuendeplass. Kanskje var dette noe av det nyttigste vi lærte. Lek med vekt på kombinasjonsevne og psykologi. For ikke å snakke om den sannhet at livet har uttallige muligheter i form av åpninger, midtparti og sluttspill - utspilt i symbolske omgivelser.

Småjentene går på sjakkurs. Alt som smaker av spill er forlokkende. Riktignok er det bare sjuåringen som spiller foreløpig. Femåringen er med og ser på. Hun leker med brikkene og lager sine egne oppstillinger og regler. Plutselig står alle de svarte brikkene på svart felt og de hvite på hvitt. Snart oppfører hesten seg som en dronning, mens bøndene jager som løpere over brettet. Sjuåringen spiller partier mot andre sjuåringer. De har i hvert fall det til felles med Carlsen og Karjakin at de bruker lang tid på trekkene.

Ingen idrett har et tilsvarende entusiastisk batteri av kommentatorer og amatøreksperter som sjakken. Det er dette som holder liv i overføringene fra VM. Straks et trekk er utført, myldrer alle forståsegpåerne fram og vurderer fortsettelsen. Uten overlegninger fra dette batteriet av bystanders ville ikke kampen i New York hatt den samme interessen, selv om den aldri så mye er en kombinasjon av Tour de France, VM i tungvekt og femmila i Kollen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer