Direkte lykke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste tiårene har forskning, med Nobelprisvinneren Daniel Kahneman som en av lederne, gitt oss betydelig mer kjennskap til hvilke personlige, sosiale, økonomiske og politiske faktorer som fører til økt lykke for individene i et samfunn. Den britiske økonomen og overhusmedlemmet Richard Layard gir i sin bok «Happiness» en kortfattet og klar oversikt over hva denne forskningen kan fortelle.

Der kommer han også med en opplysning som det er vel verd å stanse opp ved. Fra de sveitsiske økonomene Bruno Frey og Alois Stutzers bok, «Happiness & Economics», refererer han deres forskning om direkte demokrati og lykkefølelse. Denne viser at i de sveitsiske kantoner der det er størst direkte demokrati – der velgerne har størst adgang til å kreve folkeavstemning om en lov – er lykkefølelsen (det subjektive velværet) så mye større enn i kantonene der adgangen er minst, at det svarer til en dobling av inntektene deres.

Hvis de sveitsiske erfaringene kan overføres til andre land er dette et avgjørende argument for innføring av direkte demokrati: Å fremme borgernes subjektive velvære på kortere og lengre sikt er selvsagt statens hovedoppgave. Amerikansk forskning, som Frey og Stutzer refererer, tyder på at erfaringene virkelig kan overføres – i de områder av U.S.A der det direkte demokratiet er størst er tomteprisene høyere fordi folk ønsker å bo der det er mest demokrati. Og man kan merke seg at direkte demokrati ikke bare er egnet i små samfunn – befolkningen i Sveits er nesten dobbelt så stor som i Norge, og i California er den nesten ti ganger så stor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer