Direkte og naken debutant

Dempet tilstandsroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er ikke mye handling i Ingrid Aanestads debutroman. Språket er heller ikke oppsiktsvekkende, bare stødig og godt. Likevel er «I dag er ein fin dag» en lovende debutbok. Den er helstøpt, og en egen stemme bryter gjennom overflaten av trivielle hverdagshendelser.

Indre frost

Maria i boka er 21 år, studerer og tar kurs i tegning. Hun bor alene og har en minimal omgangskrets bestående av en venninne fra tegnekurset, en mann hun har ambivalente følelser for, og en kunstnerbekjent. Mye av tida er Maria alene; spaserer og fryser, gråter litt og drikker te. Dagene har akkurat nok lyspunkter til at hun holder dem ut.Alt i teksten peker mot dette: Det handler om å holde ut de «tomme minuttene», ensomheten og isolasjonen. Symbolikken knyttet til denne tilstanden er kanskje vel åpenbar. Maria går hutrende og mørkkledd rundt (den røde genseren er umulig å ha på), lysrør i hybelen slokner og til slutt virker heller ikke de elektriske ovnene. Det ytre mørket og kulden speiler tydelig Marias indre kulde og tristhet.

Dempet

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer