Stefan Soltesz (1949-2022):

Dirigent kollapset på scenen – døde

Det ble dramatisk da Stefan Soltesz (73) plutselig mistet bevisstheten underveis i forestillingen.

DØDE: Livet til Stefan Soltesz sto ikke til å redde etter at han kollapset på scenen under en konsert i Munchen fredag kveld. Foto: Twitter/DornySerge
DØDE: Livet til Stefan Soltesz sto ikke til å redde etter at han kollapset på scenen under en konsert i Munchen fredag kveld. Foto: Twitter/DornySerge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kveld var det duket for opera i Munchens nasjonalteater. På plakaten sto Richard Strauss’ komiske stykke «Die schweigsame Frau», under ledelse av den østerrikske dirigenten Stefan Soltesz.

Plutselig kollapset Soltesz på scenen. Det melder tyske Bild.

- Mistet en venn

En av publikummerne i salen skrev på Twitter at det hørtes et «grusomt smell» da dirigenten gikk i bakken. Det ble øyeblikkelig ringt etter ambulanse, og forestillingen ble avlyst.

Like etter klokka 23:00 fredag kveld kom nyheten om at livet til Soltesz ikke sto til å redde.

Han ble 73 år gammel.

I en melding på Twitter minnes direktøren for Bayerns statsopera i München, Serge Dorny, den avdøde dirigenten.

«Nyheten om bortgangen til Stefan Soltesz gjør meg dypt trist. Vi har mistet en begavet dirigent. Jeg har mistet en god venn. Mine tanker går til hans kone Michaela.»

Ettertraktet dirigent

Stefan Soltesz var en østerriksk dirigent av ungarsk opprinnelse. Han fikk sin utdannelse ved Universitetet for musikk og utøvende kunst i Wien. Her studerte han dirigering, komposisjon og piano.

Etter et opphold som dirigent i Wien og Graz, var han dirigent for Hamburg Statsopera, Deutsche Oper Berlin og musikksjef ved Braunschweig State Theatre.

MÜNCHEN: Det var her i Nationaltheatret i München at den fatale hendelsen inntraff. Foto: Oleg Proskurin/Shutterstock/NTB
MÜNCHEN: Det var her i Nationaltheatret i München at den fatale hendelsen inntraff. Foto: Oleg Proskurin/Shutterstock/NTB Vis mer

Fra 1997 til 2013 var Stefan Soltesz kunstnerisk leder og generalmusikkdirektør for Aalto-Theatre i Essen. I løpet av den tiden ledet han operahuset til internasjonal anerkjennelse.

Soltesz var fast gjestedirigent ved flere europeiske operahus. Blant annet Wiens statsopera, den bayerske statsoperaen, Oper Frankfurt, Teatro dell'Opera di Roma, Budapest statsopera, Teatr Wielki i Warszawa, Bolsjoj-teatret i Moskva og Grand Théâtre de Genève.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer