Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Dis» verdens nest verste film

Brukerne av Internetts mest populære filmdatabase har talt: Aune Sands «Dis» er verdens nest dårligste film. Den får karakteren 2,3 på en skala fra én til ti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERSTING: Aune Sands debutfilm er kåret til historiens nest dårligste.

Av TRYGVE AAS OLSEN

Nettsurferne er dermed i takt med norske kritikere: Dagbladet, VG og Aftenposten ga «Dis» terningkast én, Dagsavisen Arbeiderbladet ga den null.

Det er brukerne av Internet Movie Database som har stemt «Dis» til denne hedersplassen blant verdens filmverstinger. Databasen regnes som den aller beste på Internett og har 127 000 filmtitler i sine arkiver.

Ekte kalkun

Også i databasen All Movie Guide får «Dis» verstingkarakter, med ett poeng av fem mulige. Siden Aune Sands film ikke er vist i særlig omfang utenfor Norges grenser, er det sannsynligvis i stor grad norske nettsurfere som har stemt på filmen.

For her i landet fikk den ufrivillige komikken i «Dis» et trofast kinopublikum til å se filmen om og om igjen. Dette er et sikkert tegn på at vi har å gjøre med en klassisk kalkunfilm - en som flakser og flakser, men aldri letter.

Hundrevis av 90-åras ironiske unge har lært seg utenat Sands egne tanker om livet, som leses med stor patos, mens bilder av kjærlighetssøkende unge mennesker ruller over lerretet.

Ny film

Den amerikanske filmen «The Shawshank Redemption» («Frihetens regn») får best karakter i Internet Movie Database. Helt i bånn finner vi den amerikanske skrekk-kalkunen «Manos, the Hands of Fate» fra 1966, den eneste på lista under «Dis».
Denne filmen, som handler om en kult av syke mennesker som torturerer vakre kvinner med en brennende hånd, er aldri vist i Norge. Regissøren Hal Warren fikk aldri sjansen til å lage noe ny film. Aune Sand, derimot, har fått oppleve at kunstnerisk fiasko kan vendes til en slags seier. Han er nå i gang med en ny film, «Sex. A Walk In The Sun», som handler om seks personer som utforsker hverandre seksuelt - tre kvinner og tre menn, i tillegg til en engel. Engelen skal brukes som et symbol på skjønnhet og renhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!