Discodemokratiet

FREDAGs Kine Hartz ble til DJ Special K foran 250 danseglade mennesker i Brighton.

LØRDAG KVELD. Inne på klubben Hanbury Arms i Brighton siver det funk ut av høyttalerne. Bak mixebordet står Angus Tow (29) alias DJ Butch Manly, og har full kontroll. Han gliser. Dansegulvet er stappfullt.

Jeg står i baren og svelger unna en dobbel vodka. Jeg er svett i hendene. Jeg vil hjem.

På veggen henger det en liste som opplyser at DJ Special K skal spille klokka ett.

Det er meg.

Men jeg har aldri vært DJ. Ikke en gang på hjemmefest. Og overhodet ikke på en klubb med over 250 mennesker.

- Det er hele poenget, forteller Rob Drysdale og Karim Bouzidi, mennene bak klubbkonseptet Stick It On.

Et konsept som handler om å la massene bringe musikk til massene.

- DETTE ER EN mulighet for helt uerfarne folk til å prøve seg bak miksebordet, og andre til å oppleve en underholdende og uforutsigbar kveld, sier Rob.

Han står bak ideen om å la amatører styre musikken i femten minutter hver («lenge nok til å gi dem smaken på DJ-rollen, kort nok i tilfelle de spiller et elendig sett»).

Rob, som tidligere jobbet i Source Records, var lei av klubber som tok hårreisende inngangspriser når folk ville se en DJ. Og timingen kunne ikke vært bedre. Besøkstallene til de såkalte superklubbene i Storbritannia raser nedover, og berømte konsepter som Cream, Gatecrasher og Ministry of Sound sliter. Enkelte mener at det skyldes et generasjonsskifte. Dagens ungdom vil ikke samles i horder for å tilbe DJer og housemusikk. Rocken er tilbake. Salgstallene til det britiske rockemagasinet Kerrang! har økt med hele 64 prosent det siste året. Engelsk presse hevder at superklubbkulturen er død, men vil super-DJene gå med i samme dragsuget? Er discodemokratiet framtida?

- Det vil alltid finnes profesjonelle DJer. Men jeg tror folk har skjønt at det å være DJ ikke er så mystisk og vanskelig som man trodde før. De fortjener derfor ikke heltestatus, det er bare en jobb, mener Karim, som har promotert nattklubber i London i ni år.

Stick It On, som har fått trendbladet The Face og verdensberømte DJ Fatboy Slim til å dra fram superlativene, tar nå all hans tid.

KONSEPTET ER basert på filosofien bak to berømte sitater: «alle kan være berømte i femten minutter» og «alle har en god roman (DJ-sett) i seg». Siden oppstarten for to år siden har over 1200 amatører fått prøve seg.

- Det handler ikke om å imponere med det siste innen en eller annen undergrunnssjanger, sier Rob, som står parat hvis DJ-spirene skulle trenge assistanse.

- De fleste er utrolig nervøse når de setter på den første låta, men innen den tredje plata dytter de meg bort, ler han.

- Det er helt utrolig å se reaksjonen til en DJ når publikum tar helt av. Da er de bare verdens lykkeligste, sier Karim.

- JA, JEG FØLTE meg elsket, sier DJ Red Donkey etter sitt housemusikksett.

Variasjon preger lydbildet. DJ John Leslie, som egentlig heter Ollie og er student ved St. Martin i London, spiller a-ha. DJ Been Jammin hopper opp og ned til Groove Armadas «Super Stylin». De to mest overspilte låtene på Stick It On-kvelder er Donna Summers «State of Independence» og Massive Attacks «Unfinished Sympathy». Kvart på ett smyger DJ HaHaHeHe seg rundt i DJ-boksen til «Pink Panther Theme» og med afroparykk.

- Jeg har vært her flere ganger, men aldri snurret plater før i kveld. Det føltes helt fantastisk. «DJ-ing» er jo fortsatt dominert av gutta, men her får jenter prøve seg også, sier hun og smiler med glitter på leppene.

SÅ ER DET MEG. Nervøse meg.

Etter en noe vaklende start (åh, nei - hvilken knapp var det jeg måtte trykke på igjen, og hvor ble det av den plata jeg skulle spille nå!), går det temmelig fint. Publikum danser, jeg danser. Og hele uka etterpå hadde jeg verdens beste svar når folk spurte hva jeg hadde gjort i helga.

Stick It on planlegger norgesbesøk, men før det kan du sjekke ut konseptet i London (The Medicine Bar i Shoreditch og The Red Star Bar i Brixton) og de fleste andre storbyer i Storbritannia. For mer info: www.stickiton.co.uk

DJ SPECIAL K</B> Kine Hartz har heretter verdens beste svar på «Hva gjorde du i helga?»