Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Diskriminerende ekteskap?

NY EKTESKAPSLOV: Ungdomspolitikerne Martin Henriksen og Torbjørn Røe Isaksen angriper i Dagbladet mandag 19. november Nordisk nettverk for ekteskapet feilaktig for å angripe den kjønnsnøytrale ekteskapsloven med «egen løpeseddel og bønnemanual». På vår nettside bevarekteskapet.no er vi definert som et uavhengig nettverk med den hensikt å drive lobbyvirksomhet mot ansvarlige politikere samt opinionsdannelse basert på grundige argumenter mot loven.

Regjeringens samlivsreform har konsekvenser for barneloven, bioteknologiloven og adopsjonsloven, foruten selve ekteskapsloven. Alt drevet frem av en ureflektert diskrimineringsretorikk. Ekteskapet er mer enn en forpliktende avtale for «to mennesker som elsker hverandre» som artikkelforfatterne skriver. Ekteskapet er historisk forstått som en avtale mellom en mann og en kvinne der forplantningen naturlig finner sted og slekten videreføres. Dette er en god ordning som sikrer barn en trygg oppvekst knyttet til en tokjønnet identitetsforankring.

Det er nettopp med hensyn til barns rettigheter at det biologiske foreldreskapet er normert i lovgivningen. Gjennom sin familiereform søker departementet å løsrive foreldreskapet fra de naturlige forutsetninger knyttet til biologi, kjønn og forplanting. Hvis Henriksen og Isaksen hadde lest høringsnotatet hadde de sett at barns rettigheter blir systematisk nedprioritert. Europarådskonvensjonen av 1967 om barns rettigheter ved adopsjon sies opp! Lovforslaget er i strid med Barnekonvensjonen som sier at barnet skal så langt det er mulig få omsorg fra sine (biologiske) foreldre. For Isaksen og Henriksen som «minoriteters forkjempere» bør det være av interesse at Frankrike for under ett år siden konkluderte med at et liknende lovforslag strider mot barns rettigheter.

Diskrimineringsretorikken blir brukt ureflektert. Partnerskapsloven gir de samme rettsvirkninger som ekteskapet for heterofile par; altså en forpliktende avtale med juridiske rettsvirkninger. Vi undrer oss over at den loven som i årevis er løftet frem som en rettighetslov på noen måneder er blitt diskriminerende og «grunnleggende urettferdig».

Forslaget er som filosof Nina Karin Monsen skriver en demonstrasjon av det politisk korrekte! Vi ser ingen grunn til at ekteskapet i dag er diskriminerende. Dette er en retorikk som er skreddersydd for TV-skjermen. Som polemikk i en offentlig debatt er den uhistorisk og tilslørende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling