Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Diskriminering av kvinnelige gründere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØDSELSPENGER: Staten diskriminerer kvinner som er selvstendig næringsdrivende og som ønsker å føde barn. Mens det er babyboom i den rødgrønne regjeringa og kvinnene i Jens\' regjering aldri behøver å bekymre seg for økonomien under fødselspermisjonen, tør ikke selvstendig næringsdrivende kvinner engang å tenke på å bli gravide. En høygravid fiskeriminister Helga Pedersen uttalte i Dagbladet 1.9.06 at det var avgjørende at arbeidsmiljøet var godt lagt til rette for småbarnsforeldre, og uttalte samtidig at Jens var veldig opptatt av dette. Er du det Jens? Er du opptatt av kvinner som ikke er fast ansatt i en bedrift, men har et arbeidsmiljø som handler om annet enn å motta månedlige lønnslipper også får forholdene lagt til rette?

INNTEKTEN til en selvstendig næringsdrivende svinger i oppstartfasen, og en årsinntekt på 120 000 kr er ikke urealistisk. Man har krav på 100 prosent av årsinntekten under fødselspermisjonen enten man er privat eller offentlig ansatt. Mens de fødselspermitterte mødrene i den rødgrønne regjeringa er sikret en utbetaling på 377.352 kr, må selvstendig næringsdrivende kvinner tegne private forsikringer hos Trygdeetaten for å oppnå den samme summen. Forsikringen koster 7,9 prosent, av det som ønskes utbetalt. Trygdeetaten krever også at forsikringsavtalen må påbegynnes ti måneder før man blir gravid, så for en kvinnelig gründer betyr en ikke-planlagt graviditet ofte krise.

DET ER TØFT å satse på egen bedrift, det er tøft å være kvinne i et ellers mannsdominert virke - men at kvinner blir diskriminert av staten i tillegg er helt uakseptabelt. Til høsten skal Næringsdepartementet legge frem en handlingsplan for kvinner og entreprenørskap som blant annet ser på permisjonsordningene. Regjeringen har nå mulighet til å vise at de ønsker seg kvinnelige gründere.

NOEN SKAL drive Norge fremover, noen må forske og noen må starte virksomheter som sikrer norske arbeidsplasser i fremtida. Babyboom-barna vil om få år trenge arbeidsplasser - kanskje drevet frem av kvinner som meg selv. Da kjennes det urettferdig at vi ikke får de samme vilkårene som mødrene til boomen, når det er våre bedrifter som vil tilby barna deres en arbeidsplass om 20 år.