«Lady og Landstrykeren»

Disney endrer karakterer - anses som problematiske

Janelle Monáe skal lage ny musikk.

ENDRER KARAKTERER: To av karakterene i Disney klassikeren «Lady og Landstrykeren» anses som problematiske, og endres i den kommende nyinnspillingen. Foto: IMDb
ENDRER KARAKTERER: To av karakterene i Disney klassikeren «Lady og Landstrykeren» anses som problematiske, og endres i den kommende nyinnspillingen. Foto: IMDbVis mer

For et drøyt år siden ble det kjent at Disney-klassikeren «Lady og Landstykeren» fra 1955 blir å se i ny drakt i løpet av 2019. Filmen vil bli tilgjengelig på Disneys nye strømmetjeneste, som etter planen skal lanseres 12. november.

Stjerneduoen Tessa Thompson og Justin Theroux har stemmene til Lady og Landstrykeren. Janelle Monáe står også på rollelista, og skal i tillegg bidra med to låter til filmen.

Ifølge kilder tett på prosjektet er en av sangene en helt ny versjon av sangen sunget av de siamesiske kattene, som i den originale klassikeren er sunget av Peggy Lee, skriver Variety.

Ifølge magasinet har karakterene lenge blitt ansett som en problematisk framstilling av asiatisk kultur. I den nye versjonen skal de ikke lenger være siamesiske katter.

Beslutningen om å endre karakterene følger Disneys tidligere avgjørelse om å kutte eller endre scener i flere folkekjære klassikere som vil bli tilgjengelige på den nye strømmetjenesten, som The Hollywood Reporter kunne avsløre for to uker siden.

Den kanskje mest kjente er en scene fra den animerte versjonen «Dumbo», utgitt i 1941, med en gruppe sigarrøykende kråker. Gjengens leder hadde navnet Jim Crow i den engelske versjonen, oppkalt etter lovene som legaliserte segregering i USA etter borgerkrigen. Scenen var heller ikke med i Tim Burtons moderne versjon, som for øvrig ble slaktet av anmelderne da den kom i mars.

KLIPPES BORT: Denne scenen blir kuttet fra «Dumbo» når den blir tilgjengelig på Disneys nye strømmetjeneste. Foto: IMDb
KLIPPES BORT: Denne scenen blir kuttet fra «Dumbo» når den blir tilgjengelig på Disneys nye strømmetjeneste. Foto: IMDb Vis mer

Nyinnspillingen av «Skjønnheten og udyret», med Emma Watson og Dan Stevens i rollene som Belle og Udyret, var også oppgradert, og inkluderte for første gang i Disneys historie et homofilt øyeblikk. Regissør Bill Condon fortalte at han ville skape en karakter som skulle bane vei for LHBT på det store lerretet.

Ifølge Variety kommer også nyinnspillingene av «Aladdin» og «Mulan» til å vise et økt fokus på dette, med mer presise gjengivelser av karakterene og kulturene de representerer.