Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disney erklærte tidenes beste kinoåpning for Star Wars. Det stemte ikke

Var et godt hestehode bak Harry Potter.

(Dagbladet): I USA solgte den nye Star Wars-filmen billetter for anslagsvis 50-55 millioner dollar da tusener av kinoer begynte å vise den i går. Dermed slår den Harry Potters gamle rekord fra 2011 med flere millioner, ifølge The Hollywood Reporter.

I Norge forblir imidlertid JK Rowlings trollmann kongen av premieresalg med «Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2», som ble sett av 81 469 for fire år siden.

Det er klart etter at Disney nedjusterer sine første anslag for antall besøk på onsdag fra 81 898 til rundt 78 000, skriver Filmweb, kinoenes eget nettsted.

Noen få tusen under - I går var vi fra oss av glede og sendte ut pressemelding om tidenes åpningsdag. Så viser det seg etterpå at Trondheim kino har feilrapportert sine tall på grunn av omlegging av billettsystemet, og at «The Force Awakens» ligger noen få tusen under rekorden, sier PR-ansvarlig Cathrine Kanck-Vårdal i Disney Norge.

Endelig tall for premieredatoen er 78 768 solgte premierebilletter - 2701 billetter unna rekorden.

- Det er jo litt kjedelig, når vi akkurat har gått ut med «tidenes største». Men når vi fikk summet oss er vi likevel fornøyde med en ekstremt bra premierehelg. I kroner og øre er filmen definitivt størst, og den kan selvfølgelig gå forbi «Harry Potter og Dødstalismanene» på sikt, sier hun.

I tillegg ble det solgt 36 305 billetter i går.

Flest menn Analyseselskapet Rentrak i USA, som intervjuer representative utvalg publikummere på vei ut av kinosalen, melder om kraftig overvekt av menn - 71 prosent - og en høy andel middelaldrende, selv om ungdommen er den største gruppa.

Det store spørsmålet nå blir om filmen, den første i en lang rekke planlagte Star Wars-filmer som skal komme i åra framover, slår an utenfor den mest ihuga fan-kretsen.

- Filmen lever nå sitt eget liv, men har med seg gode anmeldelser fra de fleste unntatt Dagbladets sitronspiser, sier Kanck-Vårdal, som i likhet med alle andre ikke så filmen eller visste noe om handlingen før premieren onsdag.

POPULÆR: Kylo Ren (Adam Driver) i The Force Awakens. Foto: Disney
POPULÆR: Kylo Ren (Adam Driver) i The Force Awakens. Foto: Disney Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media