Disney-filmer skjermes fra barneprofiler

Klassiske tegnefilmer som «Peter Pan» gjøres usynlige for barneprofiler på Disney+ på grunn av rasisme.

STEREOTYPIER: Katten til høyre, med sine slantede øyne og sterkt gebrokne aksent, omtales av Disney som en «rasistisk karikatur». Foto: Shutterstock / NTB.
STEREOTYPIER: Katten til høyre, med sine slantede øyne og sterkt gebrokne aksent, omtales av Disney som en «rasistisk karikatur». Foto: Shutterstock / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var først i 2019 at Disney advarte mot flere av sine egne klassikere, og i fjor høst kom de med en ny og sterkere advarsel.

Nå opplyses det om det samtidig ble tatt et grep for at flere filmer ikke ville dukke opp i sortimentet dersom man blar gjennom innholdet fra en barneprofil, bekrefter en talsperson til Dagbladet.

Filmene det er snakk om er blant annet «Peter Pan», «Dumbo», og «Aristokattene».

Foreldre kan opprette en slik profil for sine barn, som vil skjerme dem fra innhold som ikke er ment for dem.

Hyller rasister

Det er på sine egne hjemmesider at Disney omtaler flere av sine klassiske tegnefilmer som rasistiske. En av filmene som pekes på er «Dumbo» fra 1941.

Kråkene i filmen beskrives som en «hyllest» til en form for gammeldags underholdning, hvor hvite sangere gjorde narr av datidens slaver ved bruk av «blackface» og nedslitte klær.

Forsangeren av kråkekoret bærer også navnet «Jim Crow», som er et gammelt skjellsord brukt om svarte i USA, og for øvrig navnet på lovverket som opprettholdte segregeringen av hvite og svarte fram til 1965 i landets sørstater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer