Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disney-jeger på nettet

Hvordan var mannen bak Disney? Hva betydde egentlig Carl Barks for Disney? Les svarene fra Disney-kjenner Anders Giæver, som synes «Magica er verdens mest sexy tegneseriedame på andre siden av Nemi.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne måneden ville Walt Disney fylt 100 år. Mediekommentator Anders Giæver har jaktet på onkel Walt i sin nye bok. - Han var det forrige århundrets største amerikaner, mener han.

Større enn Elvis

Giæver mener altså Disney er mer amerikansk enn både Elvis, James Dean og Franklin D. Roosevelt, men presiserer at dét ikke nødvendigvis er en hedersbetegnelse.

- Verden vil huske Mikke og Donald lenger enn de husker noen amerikansk president, skriver han i boka, og mener Disney er den amerikanske «sjefsmerkevaren».

Lærte å lese av Disney

Giæver har vært fascinert av Disney siden han var seks. Det var denne høsten i 1967 at han lærte å lese - av Disney-historien «Fantomet i Notre Duck».

Som voksen har han nå skrevet en bok om mannen bak verdens største varemerke, Walt Disney. «Jakten på Onkel Walt» er en samling essays som belyser mannens liv og betydning fra fire ståsteder.

Vi møter Walt som barn i småbyen Marceline i den amerikanske midtvesten. Vi reiser til disneystaten Florida, via Los Angeles hvor disneyarven forvaltes, til en liten by i Oregon. Der bodde Carl Barks, kanskje den mest kjente disneytegneren, til han ble nesten hundre år.

Disney ikke bra nok

I intervju med NRK forteller Giæver at han synes de tidligere filmene er Disneys beste.

- De ti årene fra «Mickey Mus» til «Snøhvit» holder mål ennå, sier han, og tilføyer at barn fremdeles blir livredde for heksa i Snøhvit.

Giæver avslører også at Donald-filmer på norsk tv julaften kun har vært en tradisjon i 20 år. Før det ble ikke filmene sett på som gode nok.

I dag kl 13 kan du møte Anders Giæver på Dagbladet.no. Giæver jobber til daglig som mediekommentator i VG, og har vært kulturredaktør i Dagsavisen. «Jakten på Onkel Walt» er hans første bok.

Send inn dine spørsmål nå!

Se klassikerne!

Onsdag 5. desember markerer Cinemateket i Oslo Disneys hundreårsdag ved å vise klassiske Disney-filmer.

Skumle «Snøhvit» og «Pinocchio» er på det varierte programmet, som du finner på nettsidene til Cinemateket.org. Programmet finner du på Dagbladet.no/manual.

DRØMMEN OM AMERIKA: Disney World i Florida er blant blant verdens største forlystelsesparker. Og veldig amerikansk.
FASCINERT AV DISNEY:</B> Anders Giæver lærte å lese som seksåring av Disney-historien «Fantomet i Notre Duck».
ONKEL WALT: Ikke bare hyggelig, ifølge Anders Giæver. Walt Disney styrte et tegneserieimperium.
COWBOY-DONALD: Donald Duck finnes i mange former og farger. Her som lampe. Hii-ha!
LEGENDARISK: Don Rosa er en av de mest kjente disneytegnerne. Han var med å bygge varemerket Disney.
Hele Norges coronakart