DET BLIR JUL! Lenge var det usikkert om Timmy Gresshoppe ville sette julestemninga på NRK også i år. Nå har statskanalen endelig landet avtalen med Disney. Foto: Walt Disney / NRK
DET BLIR JUL! Lenge var det usikkert om Timmy Gresshoppe ville sette julestemninga på NRK også i år. Nå har statskanalen endelig landet avtalen med Disney. Foto: Walt Disney / NRK Vis mer

Disney-jula er reddet

Etter et halvt år med forhandlinger har NRK og Disney kommet til enighet om tegnefilm-kavalkaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I over 30 år har Timmy Gresshoppe ønsket god jul og godt nyttår på NRK i tegnefilmkavalkaden «Donald Duck og vennene hans». Lenge så det ut til at selve essensen av julestemning ikke ble en del av årets sendeskjema 24. desember.

I mai skrev Dagbladet at NRK og Disney ikke hadde landet en ny avtale om tegnefilmkavalkaden, etter kontrakten gikk ut i fjor.

<strong>SNIPP, SNAPP, SNUTE:</strong> Juleeventyret på NRK er likevel ikke ute. Foto: NRK / Disney
SNIPP, SNAPP, SNUTE: Juleeventyret på NRK er likevel ikke ute. Foto: NRK / Disney Vis mer

Redaksjonssjef i NRK Super, Trond Storaa, forklarte bruddet med at Disney Channel og NRK Super ikke var blitt enige om pris og innhold i kontrakten.

Julegave på forskudd Her kommer årets kanskje beste julegave på forskudd: Et halvt år etter bruddet, har NRK og Disney likevel kommet til enighet.

- I slutten av oktober ble vi enige om pris og innholdet i kontrakten. Det betyr at det blir Disneys julekavalkade på NRK i fire nye år. Vi er  svært fornøyde. Disneys julekavalkade hører til på NRK, sier Storaa til Dagbladet.

<strong>Hanne Krogh (56), artist:</strong>
- Da jeg var liten var det bare én dag i året vi fikk se tegnefilm på tv, og det var på julaften. Behovet er ikke like overhengende i dag, men det er en helt egen følelse man får når Timmy Gresshoppe synger «When You Wish Upon a Star». Det er nesten like viktig som når Sølvguttene synger jula inn, men bare nesten. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
Hanne Krogh (56), artist: - Da jeg var liten var det bare én dag i året vi fikk se tegnefilm på tv, og det var på julaften. Behovet er ikke like overhengende i dag, men det er en helt egen følelse man får når Timmy Gresshoppe synger «When You Wish Upon a Star». Det er nesten like viktig som når Sølvguttene synger jula inn, men bare nesten. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Han forteller at NRK og Disney har skrevet en standardkontrakt med en «ikke veldig uvanlig pris». Julekavalkaden vil sendes på både NRK 1 og NRK Super julaften. Storaa sier at sendestart er klokka 13.55, som alltid.

Forhandlingene har pågått i flere omganger.

<strong>Kathrine Sørland (32), modell og programleder:</strong>

- Å, hallo, så fantastisk! Nå ble jeg glad. Det er ikke jul uten Disney. Jeg ble ordentlig sur og forbanna da jeg hørte NRK droppet kavalkaden i år, men nå har de fått stjerna tilbake i boka. Dette var veldig kjekt. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
Kathrine Sørland (32), modell og programleder: - Å, hallo, så fantastisk! Nå ble jeg glad. Det er ikke jul uten Disney. Jeg ble ordentlig sur og forbanna da jeg hørte NRK droppet kavalkaden i år, men nå har de fått stjerna tilbake i boka. Dette var veldig kjekt. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

- Sist hadde vi flere runder med forhandlinger, men så lå det brakk lenge. Etter sommerferien ble forhandlingene tatt opp igjen mellom Disney og NRK, siden begge ønsket «From all of us to all of you» på NRK, sier Storaa.

- Hvor høy ble prisen?

- Den havnet omtrent der vi hadde satt vår maksgrense tidligere. Vi fikk til et kompromiss som både vi og Disney ble enig om, sier Storaa, som ikke kan gå ut med sum.
 
Høye seertall 19. desember 1958 ble «From all of us to all of you» presentert i USA. Ifølge Wikipedia har NRK vist tegnefilmkavalkaden hver julaften siden 1979 under navnet «Donald Duck og vennene hans».

<strong>Roald Øyen (72), programleder:</strong>

- Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at dette er positivt. Det er lenge siden jeg har sett kavalkaden selv, men den er jo så avgjort all right. Det er bra den er tilbake på NRK, og Donald Duck er jo på min alder, så det er jo all right.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Roald Øyen (72), programleder: - Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at dette er positivt. Det er lenge siden jeg har sett kavalkaden selv, men den er jo så avgjort all right. Det er bra den er tilbake på NRK, og Donald Duck er jo på min alder, så det er jo all right. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Ettermiddagssendinga er på det meste sett av hele 739 000 seere, mens seersnittet er 538 000.

- Programmet er et av de mest sette på julaften hvert år sammen med «Tre nøtter til askepott» og «Reisen til julestjernen». Folk ser tv på dagtid, ikke på kvelden den dagen, hvilket er helt annerledes enn året ellers, sa analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, til Dagbladet i mai.

<strong>Zahid Ali (35), komiker og skuespiller:</strong>

- Så hyggelig at den vises likevel. Vi har alltid hatt Disney-kavalkaden, så hvorfor skulle vi slutte med en sånn tradisjon nå? Familien min feirer ikke jul, og da har den vært det tydeligste juletegnet i stua mi.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
Zahid Ali (35), komiker og skuespiller: - Så hyggelig at den vises likevel. Vi har alltid hatt Disney-kavalkaden, så hvorfor skulle vi slutte med en sånn tradisjon nå? Familien min feirer ikke jul, og da har den vært det tydeligste juletegnet i stua mi. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Da Dagbladet skrev om kontraktsbruddet, skapte den enormt engasjement og det ble blant annet opprettet en Facebook-gruppe. «Vi som vil se på Timmy Gresshoppe på julaften» har nå over 1400 medlemmer.
 
Disney er også svært fornøyde med å ha dratt avtalen i land. 

- Vi er veldig glade over å kunne fortsette det gode samarbeidet om julekavalkaden, som vi har hatt med NRK i flere tiår. Det er en viktig norsk tradisjon, som Disney er veldig stolt over å være en del av, skriver Casper Bjørner, administrerende direktør i The Walt Disney Company Nordi, i en e-post til Dagbladet.

<strong>FAKSIMILE:</strong>  Dagbladet 7. mai 2012
FAKSIMILE: Dagbladet 7. mai 2012 Vis mer

Communications manager i Disney Company Nordic, Linda M. Andersson, forteller at NRK var deres førstevalg.

- Enkelte ganger går kontraktsforhandlingene raskere enn andre ganger, så dette er ikke en uvanlig situasjon for oss. Vårt mål var å få kontrakten i havn før jul, og er derfor svært fornøyd, sier Andersson.

- For dyrt I 2002 og 2003 ble kavalkaden ikke vist på NRK. TVNorge har sendt timen med tegnefilmer tidligere.

<strong>Margrethe Røed (35), barne-tv-programleder:</strong>

- Det er bare å si jippi! Dette er helt fantastisk. Jeg ble lei meg da jeg hørte den var avlyst, men jeg vet at NRK har jobbet hardt for å få det til, og at de nå får det til er kjempeflott. For meg er det Disney-kavalkaden jeg gleder meg aller mest til å se på tv i jula, og jeg er glad jeg får sett Snipp, Snapp og Donald Duck i år også. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
Margrethe Røed (35), barne-tv-programleder: - Det er bare å si jippi! Dette er helt fantastisk. Jeg ble lei meg da jeg hørte den var avlyst, men jeg vet at NRK har jobbet hardt for å få det til, og at de nå får det til er kjempeflott. For meg er det Disney-kavalkaden jeg gleder meg aller mest til å se på tv i jula, og jeg er glad jeg får sett Snipp, Snapp og Donald Duck i år også. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

TVNorge sa til Dagbladet i mai at de var veldig interessert i å sikre seg rettighetene, da det ble forhandlingsbrudd med NRK. Slik ble det ikke.

- Vi har vært i forhandlinger med Disney, men endte med å ikke kjøpe det. Programmet er veldig høyt priset, og jeg har aldri sett et timelangt program med så høy prislapp, sier Nina Lorgen Flemmen, innkjøpssjef i TVNorge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer