INN I ABORTDEBATTEN: Disney-sjef Bob Iger innrømmer at det blir vanskelig å fortsette å bruke steder i Georgia som filmsett dersom de iverksetter ny abortlov. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
INN I ABORTDEBATTEN: Disney-sjef Bob Iger innrømmer at det blir vanskelig å fortsette å bruke steder i Georgia som filmsett dersom de iverksetter ny abortlov. Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer

Disney kaster seg inn i abortdebatten

- Vanskelig å lage filmer i Georgia om abortloven blir vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det sier Disney-sjef Bob Iger til Reuters.

Den amerikanske delstaten Georgia har vært sted for mange Disney-produksjoner opp gjennom åra, blant annet de enormt populære «Avengers»-filmene. Men at Georgia nå har gjort abort ulovlig etter sjette uke i svangerskapet, skaper problemer, og kan bli et slag i fjeset økonomisk.

Abortdebatten raser for fullt i USA. Seinest natt til torsdag sendte senatet i en annen delstat, Louisiana, inn et forslag til en lov som gjør det umulig for en kvinne å ta abort etter at det er registrert hjerteslag hos fosteret. Det gjøres ikke unntak for graviditeter etter voldtekt og incest.

Trolig blir dette forslaget vedtatt, ifølge flere amerikanske medier. Louisiana følger dermed etter Georgia og Alabama og strammer inn abortloven.

Disse endringene får flere store stjerner til å rase - blant annet artist og skuespiller Lady Gaga og politiker Hillary Clinton.

Følger nøye med

Iger legger ikke skjul på at det trolig er flere stjerner som kommer til å nekte å jobbe i Georgia etter at abortloven mest sannsynlig blir iverksatt 1. januar neste år.

- Jeg tviler på at vi kommer til å lage filmer der. Jeg tror mange av dem som jobber for oss kommer til å nekte å jobbe der, og vi må nesten følge deres ønsker. Akkurat nå følger vi veldig nøye med på situasjonen, sier Iger til Reuters.

Han sier videre at dersom loven blir iverksatt, «ser han det ikke som særlig praktisk» at de fortsetter å bruke det som filmsett.

Igers uttalelser kommer bare et døgn etter at strømmegiganten Netflix innrømte at de vurderer framtida for Georgia som filmsett hvis loven blir en realitet.

- Vi har mange kvinner som jobber med produksjoner i Georgia som vil få rettighetene sine alvorlig begrenset av denne loven. Dette er grunnen til at vi jobber med ACLU (American Civil Liberties Union) til å bekjempe loven i retten, sier Ted Sarandos, innholdssjef i Netflix i en pressemelding til CNBC.

Truer med boikott

Netflix var den første store Hollywood-produsenten som går offentlig ut mot delstaten. Strømmegiganten står for mer en 92.000 jobber i Georgia, og det er blant annet her den populære serien «Stranger Things» ble filmet, melder Reuters.

Den kontroversielle loven får flere konsekvenser for delstaten. Både Jason Bateman, som spiller i «Ozark», og Alyssa Milano fra «Insatiable» lover boikott dersom loven blir innført. Begge jobber i Georgia.

- Våre reproduktive rettigheter blir slettet. Fram til kvinner får kontroll over sine egne kropper, kan vi ikke risikere graviditet. Slå følge med meg ved å slutte å ha sex fram til vi får bestemme over egne kropper. Jeg ber om en sexstreik, skrev Milano da loven ble vedtatt.

«Handmaid's Tale»-regissør Reed Morano har også slengt seg på boikott-bølga, og forrige uke avbrøt hun planen om å filme en ny TV-serie i Georgia.

- Vi har ingen problemer med å stoppe hele prosessen med en gang. Vi vil ikke ta med pengene våre til denne delstaten, sier hun ifølge Time.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer