Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disney med «rasisme»-advarsel

Strømmetjenesten Disney+ advarer om innholdet i tegnefilm-klassikerne.

MOTSTAND: «Dumbo» som hadde premiere i mars var en ny versjon av Disneys gamle klassiker - en klassiker som er blitt sterkt kritisert i ettertid. Video: Disney Vis mer

Den nye strømmetjenesten Disney+ har utstyrt mange av de gamle Disney-tegnefilmene med en advarsel, skriver The Independent.

«Dette programmet er presentert slik det opprinnelig ble laget», heter det i begynnelsen av filmene, og videre:

«Det kan inneholde kulturelt utdaterte framstillinger».

POSTER: Filmplakat fra «Dumbo» fra 1941. Foto: Snap/ REX/ NTB scanpix
POSTER: Filmplakat fra «Dumbo» fra 1941. Foto: Snap/ REX/ NTB scanpix Vis mer

Blant filmene som kommer med en slik advarsel er gamle og velkjente klassikere som «Fantasia», «Lady og Landstrykeren», «Jungelboken» og «Dumbo».

Alle disse filmene har tidligere vært kritisert for rasistiske framstillinger.

Filmen «Lady og Landstrykeren» viser for eksempel en sang av to siamesiske katter, som det har blitt hevdet at forsterker fordommer om mennesker fra Asia.

Raseskillelover

Klassikeren «Dumbo» har en sekvens der en gruppe mørkhudede arbeidere synger om å arbeide hele dagen og natta, og at de aldri har lært å lese eller skrive.

«Når andre folk har gått til sengs / slaver vi til vi er nesten døde», heter det i sangen (fritt oversatt).

«Dumbo» har også en scene med mange kråker, der en av kråkene kalles Jim.

Denne referansen går helt tilbake til 1828, og sangen «Jump Jim Crow». Den ble kjent gjennom den hvite artisten Thomas Rice som framførte en karikatur av en svart mann, ifølge Store norske leksikon.

Seinere ble navnet brukt om raseskille-lovene i Sørstatene, de såkalte «Jim Crow-lovene».

- Disney gjorde skade

På Twitter raser debatten om strømmetjenestens advarsel.

Mange mener at Disney ikke går langt nok i sin formulering. Mens andre mener at det er helt unødvendig å ha noen advarsel.

Filmanmelder Dirk Libbey i Business Insider skriver at advarselen blir brukt også på materiale som tilsynelatende ikke har noe problematisk innhold, som for eksempel tidlige Mikke Mus-kortfilmer.

- Det virker som om Disney rett og slett har valgt å legge denne advarselen i alt det tidlige materialet som tilbys på strømmetjenesten, skriver Libbey.

Han mener advarselen trolig er en fornuftig løsning, framfor å kutte ut materialet:

- Hvis du lar være å offentliggjøre problematisk materiale, slipper du å støte mennesker som er blitt feilaktig framstilt på nytt. Samtidig, hvis du sletter det fra historien kan du få det til å se ut som om feilen aldri var begått i utgangspunktet, skriver Libbey.

Uklart hva som skjer i Norge

Om det vil komme en liknende advarsel på Disney-klassikerne når strømmetjenesten lanseres i Norge tidlig neste år, er ikke kjent.

Dagbladet har vært i kontakt med PR -ansvarlig for Disney Norge, Cathrine Kanck-Vårdal, men hun har ingen kommentar på det nåværende tidspunkt.

Forrige uke meldte nyhetskanalen CNBC at Disney+ kunne komme til å kutte bort utdaterte scener, ifølge Huffington Post.

Dette viste seg altså ikke å stemme, da strømmetjenesten i stedet valgte å komme med en advarsel.

Kuttet «Vesle Hoa»

Også i Skandinavia har debatten rast om hvordan man skal behandle bøker og filmer med problematiske framstillinger.

Begrepet politisk korrekthet dukket for alvor opp i den amerikanske politikken på 1990-tallet, og ble raskt importert hit til Norge.

I 2006 besluttet Thorbjørn Egners familie å fjerne «Visen om vesle Hoa» fra et nyopplag av Egners visebok.

Tidligere samme år hadde NRK Barnetimen endret yrkestittelen til faren til Pippi Langstrømpe fra «negerkonge» til «sydhavskonge».

I 2015 bestemte Lindgrens datter Karin Nyman at ordet skulle fjernes fra bøkene. Tittelen hadde blitt endret til «kurre-kurre-dutt-kung» i en tegnefilm fra 1998, og allerede i 1970 uttalte Astrid Lindgren at hadde hun skrevet bøkene seinere, ville hun ikke brukt akkurat de ordene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media