«Frost» tilbake i Norge

Disney på besøk i Karasjok

Henter ideer til ny film.

NORSKINSPIRERT: Disneyfilmen «Frozen» har hentet mye inspirasjon fra Norge. Nå har Disneys eget team besøkt Finnmark for å hente nye ideer.  Foto: DISNEY/XPOSUREPHOTOS.COM
NORSKINSPIRERT: Disneyfilmen «Frozen» har hentet mye inspirasjon fra Norge. Nå har Disneys eget team besøkt Finnmark for å hente nye ideer. Foto: DISNEY/XPOSUREPHOTOS.COMVis mer

(NTB/Dagbladet): Det Oscar-vinnende teamet bak animasjonssuksessen «Frost» var nylig blant annet i Karasjok, angivelig for å hente ideer til en ny film.

Lærte samiske tradisjoner

Ifølge NRK Sápmi lærte de blant annet om joik, reinsdyr, og samisk historie. I tillegg til omvisning på Sametinget, stakk de innom et musikkstudio, lokale forretninger og andre institusjoner i Karasjok.

Den lokale musikkprodusenten Magnus Vuolab har sitt musikkstudio i Karasjok. Han ble sammen med joikerkollega Per Tor Turi på forhånd spurt om de kunne ta imot filmskaperne fra Disney.

Han bekrefter at de kom for å høre samisk musikk som tradisjonell joik, men også moderne samisk musikk både med og uten joik.

– De sa «Amazing!». De var veldig fornøyde, og det var artig å høre, sier han.

En gruppe reindriftsutøvere som hadde samlet reinflokkene sine i Porsanger, fikk også besøk.

– De sa de var her for å hente ideer til en ny film. De ville derfor se hvordan vi jobber med reinsdyrene, sier reineier Anne Kirsten Eira.

Inspirert av eldresenter

Men det er ikke første gangen Disney-teamet besøker Norge. For å hente inspirasjon til det som senere ble storsuksessen «Frost», eller «Frozen» som den heter på engelsk besøkte Disney både Oslo, Bergen, Røros og Trondheim, og mindre steder på vestlandet.

Spesielt fikk et eldresenter i Trondheim mye oppmerksomhet da angivelig en av tapetene på senteret skal være den samme som inne i slottet i filmen «Frost».

Helen Thomsgård er driftsleder i PFO ved Hornemansgården i Trondheim, eldresenteret som den berømte tapeten kommer fra.

- Det har vært en del innom oss etter Disney-filmen kom ut, så vi er klar over at det nok er hentet inspirasjon fra noen av tapetene her i huset, sier hun og fortsetter:

- Vi har prøvd å finne ut hvilken av tapetene det er snakk om, men fordi de nok i filmen har valgt andre farger, er det ikke så lett å finne ut.

Thomsgård kan fortelle at de eldre som bruker senteret ikke har vært ordentlig klar over at de befinner seg i identiske omgivelser til den populære Disneyfilmen.

- Vi som jobber her har nå likevel funnet den tapeten vi tror Disney har brukt, sier hun, og ler.