Disney-prinsessene snakker mindre og mindre

Amerikanske forskere mener Disney-filmene blir mer og mer mannsdominert.

PROBLEM:  Disneyfilmen «Frozen» handler om de to søstrene Elza og Anna, til tross for det har mennene 50 prosent av dialogen i filmen. Foto: Disney / NTB Scanpix
PROBLEM: Disneyfilmen «Frozen» handler om de to søstrene Elza og Anna, til tross for det har mennene 50 prosent av dialogen i filmen. Foto: Disney / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Disney har tidligere fått skryt for økt bruk at kvinnelige karakterer i sine filmer. Men nå har to amerikanske forskere likevel funnet et problem ved de klassiske prinsessefilmene.

Antall karakterer i filmene har økt generelt, og mannsdominansen ser ut til å være like stor som før. I tillegg peker forskerne på en annen trend; Disneyprinsessene snakker mindre og mindre.

Det skriver avisa The Washington Post. Finne en ektemann - Det er svært mange jenter som ser disse filmene og det er derfor verdt å tenkte på hva de lærer om kjønnsroller. I filmene er det ingen kvinner som leder byfolket i kampen mot et udyr, ingen som sitter på kafeen og synger drikkesanger med venner. Alle som gjør noe annet enn å finne en ektemann er stort sett menn, sier Carmen Fought, en av forskerne bak studien.

Men ifølge forskerne var det først i 1989, da «Den lille havfruen» hadde premiere, at de virkelig store problemene startet. Da sluttet nemlig prinsessene nesten å snakke.

- Ariel er en kvinnelig karakter som tenker og handler uavhengig. Hun er til og med rebelsk, skrev den amerikanske filmanmelderen, Roger Ebert, i 1989.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer