Disney sier nei til Bush-kritisk film

Filmselskapet Miramax får ikke lov til å distribuere Michael Moores nye film, «Fahrenheit 911» av sine eiere, Disney.

LOS ANGELES (Dagbladet.no): President George W. Bush får hard medfart i den nye dokumentaren fra regissøren av «Bowling for Columbine», som Michael Moore også fikk Oscar for. USAs president blir blant annet koplet opp mot prominente arabere, samt Osama bin Ladens familie, og Bush blir kraftig kritisert for sine handlinger både før og etter terrorangrepene 11. september i den nye personlige dokumentaren fra Moore.

Miramax uforstående

The Walt Disney Company, som kjøpte Miramax for mer enn ti år siden, kan under spesielle omstendigheter nekte Miramax å distribuere filmer. Flere i produksjonsselskapet Miramax, som ifjor vår engasjerte seg i Moores nye film, stiller seg uforstående til Disneys holdning.

Hvis ikke Disney og Miramax kommer fram til enighet, kan saken havne for voldgiftsmannen, selv om ingen av partene har uttrykt ønske om at saken skal gå den veien, ifølge New York Times.

Matthew Hiltzik, talsperson for Miramax, skriver i en uttalelse:

- Vi diskuterer saken med Disney nå. Vi ser på alle våre muligheter og ser fram til å løse dette på en vennlig måte.

Redd for å provosere

Men Disney-sjefer sier at de ikke ser noen grunn til å gå tilbake på sin beslutning.

- Vi sa i fra allerede ifjor vår at filmen ikke ville bli distribuert av Miramax, sier Zenica Mucha i Disney. Både Moores agent og Miramax fikk denne beskjeden, ifølge Mucha.

Disney kom under kraftig kritikk fra konservative i mai ifjor da Miramax ville finansiere filmen etter at Icon Productions, Mel Gibson's studio, trakk seg.

Moore's agent, Ari Emanuel, hevder han ble personlig bedt om å si nei til avtalen med Miramax av Disneys toppsjef, Michael D. Eisner. Ifølge Emanuel var Eisner redd for at Disney ville provosere Florida-guvernør Jeb Bush, bror av George W. Bush, og at Disney ikke ville ha de gunstige skattebetingelsene som konsernet har for sin fornøyelsespark i Orlando, Florida, sine hoteller og andre prosjekter selskapet er innvolvert i.

- Han ba meg om å ikke selge denne filmen inn til Harvey Weinstein av denne grunn, sier Emanuel, som åpenbart ikke fulgte rådet fra den hardt pressede Disney-sjefen.

Sprengstoff fra Moore

Disney tilbakeviser påstanden, men innrømmer at de ikke var glade for avtalen mellom Moore og Miramax. Disney sier at selskapet vil underholde familier av alle politiske farger.

- Ingen store selskaper har interesse av å bli dratt inn i en politisk kamp, sier en anonym Disney-sjef, ifølge New York Times.

Moore, som vil vise filmen under Cannes-festivalen om kort tid, kritiserer Disneys holdning.

- Skal dette kunne hende i et fritt og åpent samfunn?, spør Moore, som føler dette er et nytt eksempel på at pengemakta forsøker å styre informasjonsflyten til publikum.

Han bekrefter at filmen er svært kritisk til Bush, og forteller at filmen viser økonomiske bånd mellom Bush-familien og høyt posisjonerte saudi-arabiske familier. Filmen tar også for seg myndighetenes påståtte hjelp til noen av bin Ladens familiemedlemmer umiddelbart etter angrepene. Også amerikanske soldaters frustrasjon og desillusjon om krigen i Irak kommer fram i filmen.

- Alt jeg kan si er å takke Gud for Harvey Weinsten og Miramax støtte gjennom produksjonene av denen filmen. De har støttet meg gjennom hele prosessen, sier Moore (50).

BUSH-KRITISK: Michael Moore.