Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disney til toåringene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLEIEFJERNSYN: Det er mulig du ikke var våken nok til å få hendelsen med deg, men i morges klokka seks fikk kabel og paraboluniverset en ny kanal. Og leser du denne spalten, er du neppe heller ikke i målgruppa for den nye kanalen: Den retter seg bare mot barn under fem år.

KANALEN ER Disney Playhouse, kanalen for barn mellom to og fem år - og den vil sende hver dag mellom seks om morgenen og sju om kvelden. Den er også Disney-konsernets tredje kanal for barn i Norge: Fra før har man Disney Channel for de større ungene og DisneyToon for dem som vil ha tegneserier. En effekt er at nå slåss ikke lenger foreldre med barn om fjernkontrollen, ungene kan i stedet slåss seg imellom. Forhåpentligvis lydløst - slik at foreldrene kan sove videre.

DISNEYS SATSING illustrerer NRKs problem: Det er ikke enkelt å slåss mot tre kanaler for barn, hvis det man har er en drøy halvtime barne-TV. Og Disneys tilbud er i sin bredde både målrettet og bredt - får Disney ungene før idretten eller NRK tar dem, kan de beholde dem som kunder lenge. Derfor vil NRK nå ha sin egen heldagskanal for barn. Bare slik mener de konkurransen kan holdes sjakk.

ER DET SUNT for ungene? De kommer sannsynligvis mest an på doseringen. Slik en skje tran er sunnere enn en halvliter, er en halvtime barne-TV sunnere enn en halv dag. Men med vegg til vegg barne-tv i seks-sju kanaler (når man inkluderer konkurrentene), er ansvaret lagt fullstendig på barnas nærmeste omsorgspersoner. Samfunnet kan ikke lenger dosere eller regulere, slik verken sjokoladepålegg eller Cola kan være rasjonert. Viktigere enn hvor mye barn stimuleres av det ene eller andre, er variasjonen av stimuli. For et barn fra et hjem uten TV, ville en sniktime Disney Playhouse være høyst stimulerende. Mens barn fra der fjernsynet er barnevakt, desperat trenger en sandkasse.Disney Playhouse er dubbet til norsk. Slikt hjelper. Det er pussig hvordan Disneys TV-kanaler oppleves som utenlandske, mens Donald Duck-bladene nærmest er blitt norske fenomener, så tett innvevd som de er i vår moderne populærkultur.