Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disneys disipler

En personlig og underholdende rundreise i Disneys verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn født i første halvdel av 1960-tallet har åpenbart følt et spesielt behov for å definere seg selv som gruppe. Det har ikke vært nok å være barn av sekstiåtterne, man trengte sine egne merkelapper. Pompel og Pilt-generasjonen, generasjon X, og nå - om man vil - Disney-generasjonen. «Walt Disney var det forrige århundrets største amerikaner,» som det heter i boka om «Jakten på onkel Walt». For selv om Disney-konsernet som kjent fanger inn alle nye årskull, var det altså journalist Anders Giæver og hans jevnaldrende som var onkel Walts opprinnelige disipler.

Grensesprengende

Da Walt Disney skulle forklare sin egen betydning til en yngre medarbeider en gang på sekstitallet, sa han det slik: «Du skjønner, jeg er ikke Disney lenger. Jeg var en gang Disney, men nå er Disney noe vi har bygd opp i publikums bevissthet gjennom mange år. Det står for noe, og du trenger ikke å forklare for publikum hva det er.» Godt sagt, og selvfølgelig enda sannere i dag enn i Anders Giævers barndom. Den gang den vordende skribenten lærte seg å lese ved hjelp av Donald-blader og en sterk grad av innlevelse. Han var langt fra den eneste. Det kan nok trygt sies å gjelde for en hel generasjon, når Giæver påpeker at det tross alt - bakenfor «ti tonn hysterisk reklamejippo» - alltid fins en flik av Disneys helt spesielle magi.

Tenkte stort

Bondegutten Walt kom fra enkle kår i Midtvesten og vokste opp i gledesløse omgivelser. Som voksen forble han både bondsk og sterkt konservativ, selv om humoren og forretningsideene var absolutt grensesprengende i 1920-tallets USA. Etter det store krakket i 1929 var det Mikke Mus som holdt amerikanernes humør oppe, og mens andre gikk konkurs, var Disneys lykke gjort.

Siden vokste konsernet i rivende fart, under sjefens tyranniske ledelse. Walt Disney var en humørsyk diktator, og det eneste han tålte mindre enn innsigelser, var streikevillige sosialister. Han var en inspirator som knapt kunne tegne, og som uten blygsel tok æren for det som tusenvis av medarbeidere skapte i hans navn. Men han visste å tenke stort og evnet å begeistre.

Anders Giævers jakt er underholdende nok, både personlig, kritisk og dels biografisk i formen. En uforpliktende rundtur i Disneys verden, med en svoren disippel som fascinert og hoderystende reiseleder. Disney-generasjonen vil kjenne seg igjen. Onkel Walt ville blitt fornærmet.

<B>EVENTYR:</B> Mikke Mus, Nasse Nøff, Tigergutt og Donald Duck er skikkelser som er udødeliggjort av Walt Disney.
Hele Norges coronakart