«Disneys jul» blir sensurert

Scener klippes vekk fra det tradisjonsrike juleprogrammet - i Sverige.

SOM FØR: NRK er ikke varslet om endringer i Disney-kavalkaden med blant andre Timmi Gresshoppe på julaften. I svenskenes Disney-kavalkade fjernes potensielt støtende scener. Foto: NRK/Disney
SOM FØR: NRK er ikke varslet om endringer i Disney-kavalkaden med blant andre Timmi Gresshoppe på julaften. I svenskenes Disney-kavalkade fjernes potensielt støtende scener. Foto: NRK/Disney Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Akkurat som i Norge er det i Sverige tradisjon for å vise gamle tegnefilmer fra Disney på julaften. I år er imidlertid to sekvenser fra «Disneys jul» klippet bort, melder SVT.

Det dreier seg om scene der en svart dukke besøker julenissen i hans verksted og en sekvens med en eldre mann med skjegg og grønn frakk som danser kosakkdans. Årsaken er at sekvensene spiller på stereotypiske oppfatninger av svarte og jøder.

- Jeg aksepterer det og synes det er okei. Vi har også diskutert dette i programledelsen, sier SVTs innkjøpssjef Stephen Mowbray.

Ingen endring i Norge NRK viser en annen variant av tegnefilmkavalkaden enn svenskene, og er ikke varslet om at det skal gjøres noen endringer i det tradisjonsrike programmet.

- Selv om mye er likt, har Sverige i alle år fått en litt annen variant av programmet enn Norge. Det er Disney selv som gjør endringer i det, ikke kringkasterne, sier Trond Storaa, redaksjonssjef i NRK Super til Dagbladet.

- Vi har ikke hørt noe om at det gjøres endringer i vårt program, sier Storaa.

Kunne blitt borte En stund så det ut til at den 30 år lange tradisjonen med Disney-figurer på TV julaften skulle bli brutt. NRKs kontrakt med Disney-konsernet om visning av programmet var løpt ut, og de to partene kom ikke til enighet om en ny avtale.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer