SOM FØR: NRK er ikke varslet om endringer i Disney-kavalkaden med blant andre Timmi Gresshoppe på julaften. I svenskenes Disney-kavalkade fjernes potensielt støtende scener. Foto: NRK/Disney
SOM FØR: NRK er ikke varslet om endringer i Disney-kavalkaden med blant andre Timmi Gresshoppe på julaften. I svenskenes Disney-kavalkade fjernes potensielt støtende scener. Foto: NRK/DisneyVis mer

«Disneys jul» blir sensurert

Scener klippes vekk fra det tradisjonsrike juleprogrammet - i Sverige.

(Dagbladet): Akkurat som i Norge er det i Sverige tradisjon for å vise gamle tegnefilmer fra Disney på julaften. I år er imidlertid to sekvenser fra «Disneys jul» klippet bort, melder SVT.

Det dreier seg om scene der en svart dukke besøker julenissen i hans verksted og en sekvens med en eldre mann med skjegg og grønn frakk som danser kosakkdans. Årsaken er at sekvensene spiller på stereotypiske oppfatninger av svarte og jøder.

- Jeg aksepterer det og synes det er okei. Vi har også diskutert dette i programledelsen, sier SVTs innkjøpssjef Stephen Mowbray.

Ingen endring i Norge NRK viser en annen variant av tegnefilmkavalkaden enn svenskene, og er ikke varslet om at det skal gjøres noen endringer i det tradisjonsrike programmet.

- Selv om mye er likt, har Sverige i alle år fått en litt annen variant av programmet enn Norge. Det er Disney selv som gjør endringer i det, ikke kringkasterne, sier Trond Storaa, redaksjonssjef i NRK Super til Dagbladet.

- Vi har ikke hørt noe om at det gjøres endringer i vårt program, sier Storaa.

Kunne blitt borte En stund så det ut til at den 30 år lange tradisjonen med Disney-figurer på TV julaften skulle bli brutt. NRKs kontrakt med Disney-konsernet om visning av programmet var løpt ut, og de to partene kom ikke til enighet om en ny avtale.

I november kunne Dagbladet imdidlertid bringe gladnyheten om at det var inngått et kompromiss, slik at du er sikret Timmi Gresshoppe og de andre klassiske tegnefilmfigurene på minst fire nye julaftener.