Disse 20 spillene gleder vi oss mest til

Mange godbiter på vei.

Disse 20 spillene gleder vi oss mest til
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sommeren er dessverre på hell, men som en solid trøst betyr det også at vi er på vei inn i det årlige rushet av storspill som slippes i tiden fram mot jul.

De siste årene er vi blitt bortskjemte med eksepsjonelt mange bra spill i høst- og vintersesongen, og årets lineup er heller ikke til å fnyse av.

Vi har tatt en titt på spillene som er blitt bekreftet utgitt fram mot jul, og plukket ut de som ser aller mest lovende ut.

Som alltid med slike lister er det en høyst subjektiv liste som ikke alle vil være enige i - men det er jo det vi har kommentarfeltet til, slik at du der kan komme med din liste over spillene du gleder deg mest til.

Spillene er ramset opp kronologisk etter utgivelsesdato.

«Tales of Monkey Island»
For: Pc, Wii
Kommer: 20. august

Nå er riktignok denne episodebaserte spillserien allerede godt i gang, men utover høsten kommer det ytterligere fire episoder der vi følger gode, gamle Guybrush Threepwood på nye eventyr. Telltale kom trygt i havn med førsteepisoden, som etter noen timers spilletid brått ble avsluttet med en ytterst spennende scene. Hvor serien tar oss videre i forsøket på å redde Elaine fra den grusomme spøkelsespiraten LeChuck, skal bli interessant - og forhåpentligvis svært morsomt - å finne ut av.

«Wolfenstein»
For: Xbox 360, PlayStation 3, pc
Kommer: 21. august

Ingen skytespillinteresserte kan ha unngått å streife bortom «Wolfenstein» en eller annen gang - spillet har jo tross alt fått æren av å sparke igang sjangeren for fullt med «Wolfenstein 3d». I dette spillet er det fortsatt skyting av nazister på palletten, selvfølgelig iblandet en solid dose overnaturlig mumbo-jumbo. Året er 1943, andre verdenskrig pågår for full maskin, og SS er på nippet til å lære seg bruken av den okkulte Black Sun-kraften. Dette tillater utviklingen av übersoldater som umulig kan stoppes - om ikke B.J. Blazkowicz trår til, selvfølgelig.

«Batman: Arkham Asylum»
For: PlayStation 3, Xbox 360, pc
Kommer: 28. august (18. september på pc)

Tidligere superheltspill har ikke alltid vært så mye å hive henda i veggen for. Men akkurat som at «Batman»-filmene nylig har fått en ny vår, kan det virke som om «Batman: Arkham Asylum» kan bli et spill som faktisk er verdt å spille. Basert på tegneserien benytter spillet seg av både action- og snikeelementer, og takket være Batmans rike utvalg av herlige, høyteknologiske våpen og duppedingser blir galehuslivet ikke fullt så enkelt for The Joker og følgesvennene hans.

«Beatles Rock Band»
For: Xbox 360, PlayStation 3, Wii
Kommer: 9. september

Alle kjenner til The Beatles. Alle har hørt sangene deres. Og nå kan alle også få muligheten til å spille dem, ettersom «Rock Band» nå kommer med en spesialutgave fullstendig tilegnet Paul, John, George og Ringo. Med på disken følger 45 Beatles-låter fra hele gruppas levetid, og senere vil også hele album bli tilgjengelige for nedlasting - som for eksempel «Abbey Road». Ikke forvent en realistisk fremstilling av supergruppens suksessferd frem mot oppløsningen, her er snarere en fantasifremstilling med fargefylt grafikk, karikerte Bealtes-figurer og viktigst av alt: Velkjent musikk.

«Colin McRae Dirt 2»
For: PlayStation 3, Xbox 360, pc, Wii
Kommer: 10. september

Til tross for den tragiske helikopterulykken som krevde Colin McRaes liv i 2007, fortsetter spillserien i hans navn. Denne gangen beveger spillet seg også over i den mer stuntbaserte rallysjangeren, der bilene brukes til å gjennomføre halsbrekkende hopp, kjøring på alt fra enorme og idylliske baner til avgrensede, urbane baner og mer til. Ken Block og Travis Pastrani er med i spillet, som også samarbeider med X Games. Kan bli en adrenalinfylt affære, dette.

«Guitar Hero 5»
For: PlayStation 3, Wii, Xbox 360, PlayStation 2
Kommer: 18. september

«Guitar Hero» bør ikke være et fremmed fenomen for noen, selv ikke etter at trommene ble introdusert i «World Tour». I femteutgaven av spillet er den største nyheten at du kan sette sammen bandene akkurat slik du selv føler for - om du vil har fire trommesett og en mikrofon, er det helt greit. Spillet tilpasser seg automatisk det det utstyret du har koblet til, og til alt hell kan du bruke tidligere nedlastede «World Tour»-sanger også i det nye spillet. Den nye «Party Play»-modusen gjør det enkelt å hoppe inn og ut av spillet selv for nybegynnere, mens «RockFest» er flerspillermoro for de litt mer erfarne. 85 sanger på disken skulle også holde greit som utgangspunkt.

«Halo 3: ODST»
For: Xbox 360
Kommer: 22. september

I denne frittstående fortsettelsen på «Halo»-serien spiller du ikke lenger Master Chief, men tar i stedet rollen som en UNSC Orbital Drop Shock Trooper (ODST) som i forkant av handlingen i «Halo 3» slippes ned i New Mombasa for å sondere terrenget. I byen er fiendene allerede på plass, men også en digital vaktmester som følger deg gjennom spillets løp - som du selv kan bestemme hvordan skal gå, siden oppdragene kan spilles i hvilken rekkefølge du vil.

«Scribblenauts»
For: Nintendo DS
Kommer: 25. september

Denne perlen har all god grunn til å stikke av med favorittstempelet når året skal oppsummeres. I utgangspunktet må du i spillet løse forskjellige plattformrelaterte gåter, men det unike ligger i måten du gjør det på: Du skriver inn en gjenstand på DSen, og deretter vil denne gjenstanden dukke opp i spillet, til benyttelse i gåteløsningen. Og har snakker vi ikke om at du bare har noen få, utvalgte ting å velge mellom, nei. Spillet inneholder flere titusener av gjenstander, selv av den mest obskure art, og alle kan bruker på sitt unike vis. Utrolig nok blir spillet oversatt til norsk - det skal bli spennende å se hvordan det fungerer.

«Risen»
For: Pc, Xbox 360
Kommer: 2. oktober

De tyske rollespillveteranene Piranha Bytes, som står bak «Gothic»-serien, kommer her med en helt ny rollespillserie som stadig flere har begynt å glede seg til. I starten av spillet skylles din rollespillfigur i land på øya Faranga, der handlingen finner sted. Gjennom spillets løp vil stadig større deler av øya åpne seg opp, og du blir pent nødt til å involvere deg i konflikten mellom to krigende parter på øya - og i bakgrunnen lurer en vulkan som når som helst kan eksplodere. Mye av det som gjør spillet så spennende, er den store friheten du har i spillet, samtidig som de velprøvede rollespillelementene fra «Gothic»-serien er i behold.

«Brütal Legend»
For: Xbox 360, PlayStation 3
Kommer: 16. oktober

Få spillskapere nyter så stor respekt som det Tim Schafer gjør. Etter å ha laget spill som «The Secret of Monkey Island», «Full Throttle», «Grim Fandango» og «Phychonauts», kommer nå hans foreløpig største verk, «Brütal Legend». Her følger vi roadien Eddie Riggs, som via en magisk beltespenne blir fraktet til «metallens tidsalder», en verden er alle heavy metal-klisjeer blir levd ut til det fulle. Med Jack Black i hovedrollen og et hardtslående lydspor må jo dette bli bra?

«Uncharted 2: Among Thieves»
For: PlayStation 3
Kommer: 23. oktober

Nå som Indiana Jones er blitt for gammel og utdatert til å spille noe rolle i både film- og spillverdenen, er det godt at vi har andre eventyrlystne skattejegere som kan fylle hans sko. Nathan Drake, som riktignok har litt mørkere motiver bak skattejakten enn den nevnte arkeologen, møter på enda mer væpnet motstand og innfløkte hindringer når han nå legger ut på jakt etter Marco Polos tapte flåte - og den sagnomsuste skatten som også skal ha blitt borte på ferden fra Kina til Europa.

«Borderlands»
For: PlayStation 3, Xbox 360, pc
Kommer: 23. oktober

Et av høstens mest spennende spill er «Borderlands», som framstår som en blanding mellom førstepersonsskyter og rollespill. Spillet utspiller seg på den fremmede planeten Pandora, og henter visstnok inspirasjon fra «Mad Max»-filmene, «World of Warcraft» og «Diablo», og tilbyr en enorm samling våpen: Takket være et mangfold av kombinasjoner er det over 17 millioner forskjellige våpen tilgjengelig, alle med sine egenskaper. Også landskapet genereres fra spill til spill, noe som kombinert med over hundre sideoppdrag i tillegg til de 30 hovedoppdragene skulle sikre gode muligheter for flere gjennomspillinger.

«GTA IV: The Ballad of Gay Tony»
For: Xbox 360
Kommer: 29. oktober

I den andre tilleggspakken til «Grand Theft Auto IV» er det duket for en helt ny historie som går parallelt med det Nico Bellic opplever i Liberty City i hovedspillet. Denne gangen følger vi Luis Fernando Lopez, som er en del av den dominikanske doplangergjengen i Northwood-distriktet, men også den personlige livvakten til den outrerte, homofile nattklubbeieren Anthony «Gay Tony» Price - som også har tette bånd til mafiafamilien Ancelotti. I tillegg til en ganske sikkert fornøyelig historiedel, kan vi også forvente helt nye flerspillerbrett.

«Dragon Age: Origins»
For: Pc, Xbox 360, PlayStation 3
Kommer: 6. november

Fans av «Baldur?s Gate»-spillene har godt mulig noe å glede seg til i BioWares kommende storrollespill «Dragon Age: Origins», som sies å være den klassiske rollespillseriens «åndelige arvtaker». Her kan du velge mellom seks forskjellige opprinnelseshistorier, avhengig av hvilken figur du velger å starte spillet med, og historien som fortelles underveis vil så absolutt være av voksen karakter - vi har sett innslag av både sex og innfløkte og fantastiske kampscener i presentasjonene av spillet.

«Modern Warfare 2»
For:
Xbox 360, PlayStation 3, pc
Kommer: 10. november

Krigsspill ble aldri det samme etter at Infinity Ward moderniserte «Call of Duty»-serien med «Modern Warfare». En superstramt regissert enspillerdel kombinert med en flerspillerdel som fortsatt regjerer, gjorde en oppfølger uunnværlig. Når vi nå skal få krige i alt fra isdekte fjellområder til farefylt slum i Rios gater, er alt duket for enda en actionopptur andre vil forsøke å kopiere i lang tid. Vi har sett deler av spillet, og kan knapt vente til vi får se resten.

«Left 4 Dead 2»
For: Xbox 360, pc
Kommer: 17. november

Zombieslakting har virkelig vært i vinden de siste årene, og med «Left 4 Dead» klarte «Half-Life»-utvikler Valve virkelig å appellere til overlevelsestrangen i folk - spesielt når spillet ble opplevd sammen med andre. De fire overlevende fra førstespillet ble raskt storstjerner i spillverdenen, men nå er det altså klart for fire nye overlevende i en annen del av USA, nærmere sagt området rundt New Orleans. Ikke bare får du tilgang til flere slag- og skytevåpen, men zombiene har også fått nye egenskaper og mutasjoner siden forrige gang.

«Assassin's Creed 2»
For: Xbox 360, PlayStation 3, pc
Kommer: 20. november

Jade Raymond og resten av gjengen bak «Assassin?s Creed» vet nøyaktig hva som kunne ha vært gjort bedre i førstespillet. I oppfølgeren, som finner sted noen hundre år senere i Venezia under renessansen. Hovedpersonen Ezio får denne gangen hjelp av ingen ringere enn Leonardo da Vinci, noe som blant annet innebærer evnen til å sveve med kunstige vinger. Langt flere oppdrag og variasjon kombinert med Ezios utrolige akrobatiske evner lover bra for denne utvilsomt spennende tittelen.

«The Saboteur»
For: Xbox 360, PlayStation 3, pc
Kommer: 8. desember

Nok et spill fra andre verdenskrig, men denne gang spiller du heldigvis ikke «nok en soldat», men trer i stedet inn i rollen som en irsk racerbilsjåfør som kjemper mot nazistene ved å drive aktiv sabotasje i og utenfor Paris. Spillet benytter seg aktivt av farge - eller mangelen av farger - som virkemiddel. De områdene der nazistene har overtaket framstår som nærmest sort-hvite, mens stedene der dine sabotasjeaktiviteter har lykkes vil bli fargesterke og fulle av franske motstandsfolk som kan trå hjelpende til.

«New Super Mario Bros. Wii»
For: Wii
Kommer: Før jul

Det var moro å spille Mario i 2d atter en gang i «New Super Mario Bros.» på Nintendo DS, men når spillet med nesten samme navn kommer til Wii er det flerspillermoro som står sentralt. Ikke ulikt «LittleBigPlanet» kan du leke deg bortover en rekke brett der man like enkelt kan hjelpe som å komme i veien for hverandre. Vi har fått testet ut en rekke brett sammen med andre spillere, og spillet viste seg raskt å bli en av de affærene der høylydt latter sitter svært løst. Et kjempepluss er det også at dette er av de typene spill som du lett kan finne på å spille også med de som vanligvis ikke spiller så mye  - alle har jo et forhold til 2d-Mario.

«Gran Turismo 5»
For: PlayStation 3
Kommer: En gang denne vinteren

Nå er det riktignok ikke offentliggjort en dato for når racingkjempen «Gran Turismo 5» vil skrense inn på en lang rekke PlayStation 3-konsoller verden rundt, men det forundrer meg ikke om Sony offentliggjør en julevennlig lanseringsdato på neste ukes GamesCom-messe i Köln. Spillet, som inneholder flere hundre autentiske biler fra alle mulige racingmiljøer, skal etter fem års utvikling så å si være ferdigutviklet, og tro det eller ei: Mye tyder på at bilene vil kunne bli kollisjonsskadet om du ikke kjører feilfritt, noe som i så fall vil være første gang i seriens historie.

Det er selvfølgelig også en rekke andre spill vi gleder oss til, som først kommer neste år. De titlene som lyser aller sterkes i 2010-teleskopet, er følgende:

«God of War 3»
«Heavy Rain»
«Alan Wake»
«Splinter Cell: Conviction»
«StarCraft II»
«Diablo 3»
«Bioshock 2»
«Final Fantasy XIII»
«Mass Effect 2»
«Beyond Good & Evil 2»
«Rage»
«Crackdown 2»
«Half-Life 2 Episode 3»
«Mafia II»
«Max Payne 3»
«Metroid: Other M»
«Super Mario Galaxy 2»
«Brink»
«All Points Bulletin»
... og ikke minst alt som kommer til de nye bevegelssestyrte teknologiene til både Xbox 360 og PS3.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer