SKAL GJENNOMGÅ STØTTEORDNINGENE: Marit Egaas (t.v), Janneken Øverland og Anne Oterholm er tre av  de seks medlemmene i utvaget som skal gjennomgå innkjøpsordningen. Foto: Dagbladet
SKAL GJENNOMGÅ STØTTEORDNINGENE: Marit Egaas (t.v), Janneken Øverland og Anne Oterholm er tre av de seks medlemmene i utvaget som skal gjennomgå innkjøpsordningen. Foto: DagbladetVis mer

Disse avgjør innkjøpsordningens skjebne

- Bra hvis det blir mye bråk, sier leder av utvalget.

(Dagbladet): I dag ble de nye medlemmene av fagutvalget for litteratur i Kulturrådet offentliggjort. 2014 blir et avgjørende år for en av de lengstlevende støtteordningene til litteratur i Norge, innkjøpsordningen. Det er fagutvalget for litteratur i Kulturrådet som skal avgjøre skjebnen til ordningen der staten kjøper inn bøker til bibliotekene.

Disse skal avgjøre skjebnen til innkjøpsordningen:

• Anne Oterholm, leder av fagutvalget for litteratur.

• Marit Egaas, kulturhussjef på Sølvberget i Stavanger.

• Janneken Øverland, tidligere redaksjonssjef for oversatt litteratur i Gyldendal.

KULTURRÅDET: Kulturrådet har bestemt at innkjøpsordningen skal gjennomgås. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet
KULTURRÅDET: Kulturrådet har bestemt at innkjøpsordningen skal gjennomgås. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

• Geir Hjorthol, førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Høgskulen i Volda.

• Terje Thorsen, forfatter og bokhandelmedarbeider.

• Eivor Vindenes, forfatter, redaktør og musikkprodusent.  

Støtteordningene skal under lupen Det er Anne Oterholm som skal lede utvalget som har fått i oppgave å gjennomgå støtteordningene for litteratur.

- Vi skal løfte alle steiner for å se om innkjøpsordningen kan bli bedre. Diskusjonen om hvilke sjangere som skal inngå i ordningen, og hvor mange eksemplarer som skal kjøpes inn skal gjennomgås. I tillegg skal vi se på ordningen sett fra bibliotekene, fra forfatterne, fra utgiverne og fra leserne sitt synspunkt.

Det er Kulturrådet som bestemmer hvem som skal sitte i fagutvalget for litteratur. Gjennomgangen av støtteordningene har vært viktig for sammensetningen av det nye fagutvalget, forteller Oterholm.

GJENOPPNEVNT 1: Forfatter Terje Thorsen er gjenvalgt som medlem av faglig utvalg for litteratur i Kulturrådet. Foto: Terje Mosnes.
GJENOPPNEVNT 1: Forfatter Terje Thorsen er gjenvalgt som medlem av faglig utvalg for litteratur i Kulturrådet. Foto: Terje Mosnes. Vis mer

- Jeg er veldig glad for at vi har med oss Marit Egaas, som har lang erfaring fra både store og små bibliotek, og for at vi har med Janneken Øverland, som har lang erfaring fra forlagsbransjen. Både bibliotekene og forlagene er sentrale i innkjøpsordningen, så erfaringen de to har med seg blir viktig når vi skal gjennomgå ordningene, sier Oterholm.

- Ikke redd for bråk - Forventer du mye bråk?

- Jeg forventer ikke at det blir så mye bråk, men hvis det blir det så er jeg ikke redd for det.

Fagutvalget for litteratur har fått i oppdrag å legge fram en innstilling til Kulturrådet i løpet av året. Oterholm gleder seg til å se på ordningene.

- Innkjøpsordningen og de andre ordningene betyr veldig mye for mange mennesker, men det betyr ikke at de ikke kan endres. Kanskje kommer vi fram til noen gode endringer, sier Oterholm.

- Viktig at ordningen gjennomgås Marit Egaas, kulturhussjef ved Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger, er en av de tre nye medlemmene som ble offentliggjort i dag. Hun mener det er flere sider ved innkjøpsordningen som er problematisk for bibliotekene.

- For det første så er det mange av bøkene som kjøpes inn, som kommer alt for sent til bibliotekene. Noen sakprosabøker kommer ikke til bibliotekene før ett år etter at de gis ut. For det andre så må vi se på hvor mange eksemplarer som kjøpes inn. Slik det er i dag får bibliotekene inn for mange eksemplarer, noe som fører til at bøkene ikke lånes ut, sier Egaas.

Krim og dameromaner Janneken Øverland, tidligere redaksjonssjef for oversatt litteratur i Gyldendal, mener det er viktig at innkjøpsordningen gjennomgås, men vil ikke at sjangerdiskusjonen skal ta for mye plass.

- Det er helt umulig å skille mellom seriøs litteratur og triviallitteratur, slik Jon Fosse har foreslått. Det fungerer ikke å sette merkelapper på litteratur, sier Øverland.

Kutt Kulturrådet kuttet 5,3 millioner i innkjøpsordningen i forrige uke.

 GJENOPPNEVNT 2: Redaktør og forfatter Eivor Vindenes ble gjenoppnevnt som medlem av fagutvalget for litteratur. Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet
GJENOPPNEVNT 2: Redaktør og forfatter Eivor Vindenes ble gjenoppnevnt som medlem av fagutvalget for litteratur. Foto EIK/ROBERT S. Dagbladet Vis mer

Under det samme møtet ble det vedtatt at hele innkjøpsordningen skal gjennomgås i 2014. Kuttene i innkjøpsordningen har ført til en stor debatt om ordningen.

Forfatter og dramatiker Jon Fosse gikk ut og sa at krim og dameromaner ikke burde få støtte av staten.