Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Disse banet vei for Lisbeth Salander

Fem fatale filmheltinner.

|||«I bøkene er hun nesten overnaturlig, nesten som en tegnet mangahelt eller serieheltinne. Jeg har forsøkt å gjøre henne til et ordentlig menneske. Men hun er likevel litt forhøyet, litt skrudd. Hun er et ekstremmenneske.»

Skuespiller Noomi Rapace elsker og hater sin heltinnerolle Lisbeth Salander. Publikum, derimot, vi bare elsker henne. Regissøren bak førstefilmen «Menn som hater kvinner», Nils Arden Oplev, er sikker på at Salander er nøkkelen til boka og filmens suksess. Har egentlig en kvinnerolle i en krimfilm gjort så kraftig inntrykk før?

BLAXPLOITED:< Pam Grier som Foxy Brown i «Foxy Brown» (1974).
BLAXPLOITED:< Pam Grier som Foxy Brown i «Foxy Brown» (1974). Vis mer

De første filmene med profesjonelle penisløse etterforskere, dukket først opp i Hollywood midt på 70-tallet. Filmbransjen var inne i en testosterontung tid da folk som som Clint Eastwood, Gene Hackman og Jack Nicholson dominerte mainstreamkinoen. I skyggen av machoklumpene vokste det fram en subkultur med filmer rettet mot den afroamerikanske befolkningen: såkalt blaxploitation.

Sjangeren, som startet med badass-actionfilmen «Shaft» i 1971, tar som regel for seg klisjeer fra det urbane afroamerikanske miljøet: gangsterbandet, dop og hallikvirksomhet. Grier ble ansiktet utad for en ny generasjon femmes fatales. «Death is too easy for you, bitch. I want you to suffer!» sier barmfagre Foxy til sin fiende. Selv om «Foxy Brown» (1974) er den mest kjente av denne typen filmer, er b-filmen «Sheba, baby» fra året etter et viktigere vendepunkt for kvinneroller i krim. Dette fordi Sheba Shayne (også spilt av Grier) teknisk sett er den første profesjonelle etterforskeren i hollywoodfilm.

GRAVID OG UGLAMORØS: Frances McDormand som Marge Gunderson i «Fargo» (1996).
GRAVID OG UGLAMORØS: Frances McDormand som Marge Gunderson i «Fargo» (1996). Vis mer

I «Coffy» fra 1973 er Grier sinna sykepleier og i «Foxy Brown» er hun bare, sitat, «sexy black woman who seeks revenge. Også i «Sheba, baby» er det mange closeups av bakenden til lettkledde Pam Grier, men for første gang i krimkvinnenes historie er filmen drevet av etterforskning, og ikke først og fremst av hevn, romanser og melodrama.

Blaxploitation-damene var godt over et tiår forut sin tid, fordi de var de eneste kvinnene med pistoler på tida som ikke delte seng med James Bond. Først i 1987 fikk en hvit skuespillerinne, Debra Winger, være proff etterforsker, da i den kraftig lesbeerotiske «Black Widow».

KRIMHELTINNE: Jodie Foster som Clarice Sterling og Anthony Hopkins som dr. Hannibal Lecter i «Nattsvermeren» (1991).
KRIMHELTINNE: Jodie Foster som Clarice Sterling og Anthony Hopkins som dr. Hannibal Lecter i «Nattsvermeren» (1991). Vis mer

Rollefiguren Alex Barnes faller for en femme fatale som gifter seg med rike menn og dreper dem for arven. Også i sin neste krimfilm «Betrayed» faller Wingers figur for motstanderen, denne gangen en Ku Klux klan-inspirert småbarnsfar som lærer jentungen sin at det er knallbra å drepe «niggere og jøder». I begge filmene burer hun inne slemmingene hun er betatt av (litt som i Jennifer Lopez? «Out of Sight» fra 1998).

Men i begge fremstilles hun også som sårbar og overfølsom, og i «Betrayed» har hun en kun funskjon som sex-agn sendt av sine mannlige FBI-sjefer. Debra Wingers bilde av kvinnedetektiven er derfor ikke så godt likt blant feministiske filmforskere. Hollywood trenger en skikkelig actionheltinne. Og så...

SENSITIV RYPE: Debra Winger som Catherine Weaver i «Forrådt» (1988).
SENSITIV RYPE: Debra Winger som Catherine Weaver i «Forrådt» (1988). Vis mer

«Hello, Clarice.» Filmglade feminister elsker Clarice Sterling, den beintøffe FBI-rekrutten som oppsøker hjelp hos filmverdenens største kjendiskannibal Hannibal Lecter for å løse en seriemordgåte. «Nattsvermeren» fra 1991 var en viktig seier for krimkvinnene, fordi det var første gang en uglamorøs krimheltinne virkelig slo an både billettkontoret og blant anmelderne uten å bruke sex. Når Hannibal Lecter prakker på Clarice sexladde spørsmål, preller de av henne. «Sånt interesserer meg ikke, doktor». I starten av filmen løper Clarice en hinderløype med et skilt der det står «Hurt. Agony. Pain. Love it.» Disse kvalene forbindes i tradisjonelle «damefilmer» med tårevåte avskjeder og knuste hjerter. Kvaliteten i Clarices karakter er at hun styrker seg på dem. Da Jodie Foster grep rundt oscarstatuetten, dedikerte hun den til rollefiguren, og sa at hun var stolt av å ha spilt «en så utrolig sterk og vakker feministhelt».

Clarice Sterling ble et ikon som la til rette for flere krimsuksesser. I likhet med Jodie Foster, fikk Frances McDormand Oscar for sin rolle i Coen-brødrenes sortkomiske krim «Fargo». Marge Gunderson er langt fra fager, gravid politikvinne med fluffy votter og stygg Minneapolis-dialekt. Hun må være tidenes minst glamorøse krimheltinne, så langt fra «bimbo med pistol»-stereotypen man kommer. Men fakker hun skurken? Ya betcha!

FRA FREDAG: Denne artikkelen står på trykk i dagens utgave av Dagbladet FREDAG.
FRA FREDAG: Denne artikkelen står på trykk i dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Vis mer

Lisbeth Salander tar opp arven etter de uglamorøse heltinnene, og tar sterke krimkvinneroller til et helt nytt nivå. «I all annen krim ville hun vært et offer. Hun nekter å være et offer, men reiser seg opp. Det gjør henne til en interessant kvinne», sier «Menn som hater kvinner»-regissør Nils Arden Oplev. Her ligger styrken i Salanders karakter. I tillegg til at hun er en slående miks av femme fatale (tross emoutseendet) og en overlegen etterforsker. Hittil finnes det ingen annen Lisbeth Salander i filmverdenen, en bransje som for det meste har vært styrt av menn som hater sterke kvinneroller.

«Luftslottet som sprengtes» har premiere på kino i dag.

Denne artikkelen står på trykk i dagens utgave av Dagbladet FREDAG.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media