FORHANDLERE: Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik og KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORHANDLERE: Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik og KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

På kornet:

Disse ble statsbudsjettets
vinnere og tapere

Et budsjett for mennesker.

Meninger

Mennesker, ikke milliarder, sa Erna. Politikken må handle om menneskene som berøres, ikke milliardene det flyttes på. Ingen stemmer på milliarder, de vil ha folk av kjøtt og blod. (Ikke som SSB-sjef, da!)

Men hvem var menneskene som ble berørt da de fire ikke-ikke-borgerlige partiene kom til enighet om fiks ferdig statsbudsjett for 2018 denne uka? Vi tar en gjennomgang.

Følger vi de store pengene, milliardene, ser det ut til at det er søtmonsene som skal få svi denne gang.

Den eneste posten i forliket som får æren av å være en milliard på egen hånd er «økt sjokolade- og sukkervareavgift». Sammen med «avgift på alkoholfrie drikkevarer», som vaker like under milliarden, sørger godteavgiften for at det nå skal betale seg å ligge unna fristelser lenge før stranda kaller.

Når gode formål nå får mer penger enn hva regjeringen la opp til, er det de godteglade som betaler regningen.

Så hva er årets gode formål? Som alltid med denne samarbeidskonstellasjonen går pengene i hytt og vær. Men noen røde tråder er det også plass til når det er barn og barnebarns pensjonspenger man bruker av.

Årets første julegave går til Oslos vestkant, Bærum og andre tett befolkede områder. Rikingstrøk. Der skal lærertetthet nå opp, og det på et nivå vi i dag forbinder med distrikt, grendeskoler og andre steder med store behov.

Og ikke nok med det. Går disse også med planer om å kjøpe seg en Tesla av det store slaget, er budsjettforliket som jackpot å regne.

Men nok om Høyre og Venstres kjernevelgere. Vanligvis er det djevelen som er i detaljene, men i norske budsjettforlik finner vi først og fremst frelse.

Denne gangen er det den kristne privatskolen Vennesla musikkgymnas, Ansgar teologiske høgskole, Kristent arbeid blant blinde og svaksynte (KABB), Kristen idrettskontakt (KRIK) og kirkevalget som løftes fram. Blant annet.

Også Kristelig Folkeparti vet å lage budsjetter for mennesker. I hvert fall de som skal til himmelen.