Disse bøkene bør du se etter på Mammutsalget

Her er Dagblad-anmeldernes beste tips.

BOKSALG: Illustratør Fredrik Skavlan, barnebokheltinnen Tilly og krimforfatter Johan Theorin er blant dem du bør se etter på Mammutsalget. Foto: AGNETE BRUN / BOKOMSLAGET / JØRN H. MOEN
BOKSALG: Illustratør Fredrik Skavlan, barnebokheltinnen Tilly og krimforfatter Johan Theorin er blant dem du bør se etter på Mammutsalget. Foto: AGNETE BRUN / BOKOMSLAGET / JØRN H. MOENVis mer

(Dagbladet): I dag starter mammutsalget, Norges største, årlige boksalg. Over 800 ulike titler er til salgs til svært reduserte priser, hos 540 bokhandler over hele landet.

For å hjelpe deg å finne fram til godbitene har seks av Dagbladets bokanmeldere lett fram sine favoritter. Her er bøkene du bør se etter:

Fredrik Wandrup, bokansvarlig i Dagbladet

Niccolo Ammanati: «Hvis Gud vil»  
En annerledes kriminalhistorie, om en far og en sønn som lever i et trøstesløst, norditaliensk utkantlandskap. Der bor de i et halvkriminelt ingenmannsland. Full av burlesk, svart humor og overraskende vendinger. Men framfor alt. Fabelaktig godt skrevet.  

Roberto Bolaño: «Ville detektiver»  
Robert Bolaño (1953-2003) fra Chile har fått et stort rennomé som en av vår tids store kultforfattere. Denne oversettelsen er et stort løft. «Ville detektiver» er en roman om litteratur og opprør, om etterforskning og eventyr jorda rundt. Kort sagt: En åpenbaring!  

William Shakespeare: «Sonetter»  
Dikteren fra Stratford Upon Avon skrev ikke bare historiens mest kjente skuespill, han var også en makeløs lyriker. Erik Bystad har gjendiktet hver eneste av hans fabelaktige sonetter - en instant klassiker. 154 sonetter til 79 kroner. Omtrent 50 øre pr. dikt. Det er de verdt.

Erle Marie Sørheim, anmelder for skjønnlitteratur og tegneserier:

Disse bøkene bør du se etter på Mammutsalget

Jason: «Low Moon»  
Fem enkeltstående fortellinger  i klassisk Jason-stil hvor det absurde møter det enda mer absurde. Det blir mye mord, men den ulykkelige familien i «Du er her» blir bokens emosjonelle høydepunkt.  

Roberto Bolano: «Ville detektiver»    
Chilenske Bolanos mesterverk. Han tar oss med på en roadtrip gjennom Europa, litteraturen og de mest utrerte miljøer, fortalt gjennom en vrimmel av stemmer uten at leseren noensinne faller av lasset.   

Kurt Narvesen: «Samlede Dikt»
Narvesen har de siste årene fått mest oppmerksomhet for sine monumentale gjendiktningsprosjekter av Walt Whitman og Emily Dickinson. Men nå kan alle nyte hans samlede dikt som ble utgitt i anledning 60-års dagen i 2008. Dermed blir det «Velsignede timer alene i selskap som dette!»

Torbjørn Lysebo Ekelund, krimanmelder:

Jørgen Gunnerud: «Byen med det store hjertet»
Litterært sett kanskje vår fremste krimforfatter. Jørgen Gunnerud fortjener mange flere lesere enn jeg mistenker at han har.

Arnaldur Indridason: «Fjellet»
God krim fra den islandske mesteren. Stram, dyster og tilbakeskuende.

Disse bøkene bør du se etter på Mammutsalget

Johan Theorin: «Nattefokk»
Den beste svenske krimforfatteren for øyeblikket. «Nattefokk» er ikke hans mest vellykkede, likevel er den bedre enn de fleste.

Silje Stavrum Norevik, anmelder for skjønnlitteratur:

Fjodor Dostovjevskij: «Brødrene Karamasov»
På tide å tette kraterne i sin litterære dannelse? Gjør det med mordgåten og idéromanen «Brødrene Karamasov»  

Marguerite Duras «To erotiske fortellinger»
Utforsker språket i begjæret og begjæret i språket gjennom to navnløse erotiske møter.  

Emily Dickinson: «Samlede dikt I og II»
En av USAs viktigste modernister som hadde en sjelden poetisk skalpell. Likevel ble det 1789 dikt. Her er noen av dem.

Jon Rognlien, Anmelder for sakprosa:

Göran Hägg: Mussolini: «En studie i makt»
En ypperlig sjanse til å trenge ned i en side av vår historie og kultur som er altfor lite kjent i Norge - ikke minst Mussolinis merkverdige innsats som forfatter!

Disse bøkene bør du se etter på Mammutsalget

Owen Matthews: «Barn av Stalin - Tre generasjoner i krig og kjærlighet»
Gjennom sin egen families liv i tre generasjoner får Matthews fortalt mer om Moskvaprosessene, Bresjnevtiden og av-kommunistifiseringen enn jeg har lest noe annet sted.

Clare Longrigg: «Den siste gudfaren - Jakten på Bernardo Provenzano»
Historien om Provenzanos reform av den sicilianske mafiaen og hans utrolige evne til å holde seg skjult for ordensmakten er tvers gjennom spennende og lærerik. Ekte krim fra virkeligheten.

Marie L. Kleve Barnebokanmelder:

J.M. Barrie og Fredrik Skavlan (ill): «Peter Pan»
Peter Pan var min store barndomshelt, men han så aldri så kul ut som han gjør i de nye, morsomme illustrasjonene til Fredrik Skavlan.

Oscar Brenifier og Jacques Després (ill.): «Motsetningenes filosofi»
Brenifier er fransk professor i filosofi, og sammen med Jacques Després lager han humoristiske og tankevekkende bildebøker til glede for både voksne og barn. Men barna bør nok ha begynt på skolen for å ha utbytte av denne.

Polly Dunbar: «Tilly bestevenn» og «Hector blir glad igjen»
Her er derimot noen godbiter for de minste, fra en prisbelønt britisk forfatter. Enkle og smått nostalgiske illustrasjoner, og korte og morsomme tekster om Tilly og de fem vennene som bor sammen i et lite, gult hus.

Disse bøkene bør du se etter på Mammutsalget