Disse bøkene har alt en klassiker trenger

Oppfølger til makaber og populær barnebok.

MØRK KOMEDIE: Scene fra havbunnen, der et kriminalmysterium er under opprulling. Hvem har stjålet hatten?
MØRK KOMEDIE: Scene fra havbunnen, der et kriminalmysterium er under opprulling. Hvem har stjålet hatten? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Kanadiske Jon Klassens «Jeg vil ha tilbake hatten min», var et bildebokhøydepunkt i 2011. Boka, som ble kåret til en av årets beste i New York Times, følger en bjørn som blir frastjålet hatten.

I klassisk stil spør han alle han møter om de har sett den. Så kommer tvisten. Tradisjon og mørk komedie smelter sammen.

I Klassens nye fortelling, «Dette er ikke min hatt», er hatteforsvinning igjen tema. Men perspektivet er nytt. Denne gangen er ikke hovedpersonen den bestjålne. Derimot en langfingret, liten fisk.

Underspilt Klassens uttrykk er minimalistisk og stilrent. Han bruker jordfarger mot sort bakgrunn, og gjentar de samme formene gjennom boka: Veldig stor fisk, veldig liten fisk, havplanter. Han har brukt pensel og dekkende vannfarger, og justert elementene digitalt.

Den lille fisken er fortelleren. Han stjeler den store og sovende fiskens bowlerhatt. Og siden den passer perfekt, er vel alt i skjønneste orden? Det dilemmaet kan leseren tenke på, mens hun følger tyvens tankerekke der han svømmer, skammelig selvtilfreds, av gårde.

Etisk dilemma Hva den store fisken tenker, da den våkner, uttrykkes ikke med ett ord. Her går Klassen for deadpan-komikk; den store fortrekker ikke en mine. Øynene sier imidlertid alt. Det er et mirakel. Vi skjønner akkurat hva offeret tenker. Han er ikke blid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer