Disse boligtårnene setter sinnene i kok

Dansk strid om motehus.

(Dagbladet.no): Flere tusen københavnere raser mot planene om å bygge seks tårn med plass til 140 boliger på Krøyers Plads. Tårnene skal bli mellom åtte og fjorten etasjer høye.

Byggeplanen er sendt ut på høring, og i går var det kommet inn 600 høringsuttalelser, de fleste negative. I tillegg har 14 097 mennesker satt navnetrekket sitt på en underskriftskampanje mot prosjektet, skriver Berlingske Tidende.

- Vi mener at disse bygningene blir for høye i forhold til andre bygninger i området, sier direktør Steen Hvass hos Kulturarvstyrelsen.

Det er øverste myndighet i forvaltning av dansk kulturarv, og har vetorett hvis de mener byggeplaner strider mot områder de er satt til å beskytte.

København kommunes bygge- og teknikksjef, Søren Pind (V), synes vetotrusselen er kritikkverdig.

- Jeg tviler på at Kulturarvstyrelsen, som har som hovedoppgave å verne bygninger, kan frede byggelinjer. En offentlig styrelse skal ha hjemmel for det de foretar seg. Hvis ikke bryter de loven, sier han.

Bygningene som har satt sinnene i kok, er tegnet av det nederlandske arkitektselskapet Erick van Egeraat Associated Architects. Selskapet vant en idékonkurranse i 2002, der seks anerkjente arkitektfirmaet deltok.

Disse boligtårnene setter sinnene i kok
STRIDENS TÅRN: Slik skal prosjektet se ut når det er ferdig.