Disse bør få Spellemann

I morgen kveld deles Spellemannprisene ut på NRK1. Dagbladets anmeldere har gått gjennom lista over de nominerte og forteller deg her hvem de mener har gjort seg fortjent til prisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tv-overføringen hang lenge i en tynn tråd, men det ble til slutt enighet om en form både NRK og bransjen kunne leve med.

Noe annet ville vært synd. For 1997 var et stort år for norsk musikkliv, ikke minst fordi det var starten på noe som kan bli et norsk eksporteventyr. En ting er at Lene «Barbie Girl» Nystrøm og dansk-norske Aqua har solgt millioner av plater i utlandet, men like interessant er det at det gror godt i underskogen av heilnorske artister også. Mange står på terskelen til verden, anført av Espen Lind - vår favoritt til tre av Spellemann-prisene.

Musikkåret 97 var også preget av mangfold. Det er fanget inn gjennom nominasjonene, men som alltid vil det være forbigåelser. Den mest åpenbare er bluesmannen Vidar Busk, som etter ti år på veien slo til med den kritikerroste debuten «Stompin' Our Feet With Joy». Verken blues eller country er med i det gode selskap, men Busk burde fått plass i Åpen klasse.

Det er 15 kategorier med forhåndsnominerte i tillegg til kategoriene Årets artist og Årets spellemann. Dagbladets favoritter er uthevet.

Popsolist

Morten Abel: «Snowboy» Finn Coren: «The Blake Project: Spring» Espen Lind: «Red» Kari Rueslåtten: «Spindelsinn» Både Rueslåtten, Coren og Abel markerte seg på hver sin måte med sterke album, men ingen er så perfeksjonerte innenfor sin sjanger som Espen Lind. Bare rett og rimelig at han er i ferd med å bli verdensstjerne.

Popgruppe

deLillos: «Stakkars» d'Sound: «Spice Of Life» Søsterhjemmet: «Susa i hodet»Velvet Belly: «Lucia» Verken deLillos' eller Søsterhjemmets bidrag er så mye å rope hurra for. Da står vi igjen med de «unge veteranene» Velvet Belly og ferskingene i d'Sound. Og siden Velvet Belly har gjort bedre skiver tidligere, faller valget på d'Sound, som er blitt et friskt innslag i norsk musikkliv med sin urbane og jazzete pop.

Rock

Kåre & The Cavemen: «Jet Age» Poor Rich Ones: «From The Makers Of Ozium» Savoy: «Lackluster Me» Seigmen: «Radiowaves» 1997 sto definitivt i Kåre & The Cavemens tegn. Det geniale debutalbumet ble belønnet med sekser i Dagbladet, og sex og dop-skandaler gjorde dem til fjorårets norske rockstjerner.

Hardrock

Clawfinger: «The Biggest & The Best» Funny Farm: «Amputate» Motorpsycho: «Angels And Daemons At Play» TNT: «Firefly» Motorpsycho er 90-tallets mest spennende norske rockband. På «Angels And Daemons At Play» er gruppa på sitt aller beste. Det holder til at albumet er en opplagt prisvinner for 1997.

Dance/tekno

N-Light-N: «Deep Green» Palace Of Pleasure: «Emperor Norton» Those Norwegians: «Kaminzky Park» Warlocks: «Top Notch» 1997 var et toppår for norsk tekno, dance og hipphopp, som jo også er en sentral del av denne sjangeren. Those Norwegians fra Tromsø og verden bør få prisen, fordi de har lagd det første helstøpte norske danse-albumet.

Årets nykommer

d'Sound: «Spice of Life» Locomotives: «Spin» N-Light-N: «Deep Green» Palace Of Pleasure: «Emperor Norton» Palace Of Pleasure debuterte i 96 med «Release The Pleasure», og er således et realt bomskudd i denne kategorien. Vinner bør bli Locomotives, et velvoksent og struttende orkester allerede i første forsøk.

Folkemusikk

Ragnhild Furholt: «Segner syng» Sinikka Langeland: «Strengen var af røde guld» Berit Opheim: «Eitt steg» Gunnar Stubseid og Ale Møller: «Reisaren» Sinikka har markert seg sterkt med sin særegne bruk av spennende instrumenter og bygger bru mellom det tradisjonelle og det moderne. Vi holder en knapp på henne.

Danseorkester/gammeldans

Ove Bjørken: «Landstryker» Gluntan: «Levandes live!» Sven Nyhus Sekstett: «Grimen» Hele Norges Gluntan sjarmerer stort med sin første liveplate etter 32 år i bransjen. Dansebandveteranene fortjener så visst prisen for denne plata, som er tatt opp på Melhus Samfunnshus.

Jazz

Arild Andersen: «Hyperborean» Bendik Hofseth: «Colours»Olga Konkova, Carl Morten Iversen og Audun Kleive: «Going With The Flow»Vigleik Storaas Trio: «Andre bilder» I hard konkurranse med Hofseth og Vigleik Storaas Trio er det veteranen Andersen som bør få årets jazzpris. Lytter man til dette lyriske, lavmælte og høyst levende albumet, skjønner man hvorfor Andersen høster internasjonal ros.

Klassisk musikk

Vertavo-kvartetten: «Schumann: Strykekvartett nr. 2 & 3» Sigurd Slåttebrekk: «Maurice Ravel: Musikk for piano» Leif Ove Andsnes: «Schumann: Klaversonate nr. 1. Fantasie» Truls Mørk og Lars Vogt: «Prokofjev, Sjostakovitsj: Cello-sonater. Stravinskij: Suite Italienne» Leif Ove Andsnes er på en måte den opplagte vinneren, fulgt hakk i hæl av Mørk og Vogt, men Vertavo-kvartettens finstemte Schumann-tolkning er så spesiell, og så utsøkt, at den fortjener prisen.

Samtidsmusikk

Cikada: «Svorsk, Swegian» Cikada, Bjørg Værnes, Anders Brunsvik, Anne Gjevang, Peter Herresthal og Stavanger Symfoniorkester med Alexander Dmitriev: «Antonio Bibalo - Portrait» Trond Sæverud: «Ghosts: Fiolinmusikk av Hvoslef, Nordheim og Haugland» Portrettet av Antonio Bibalo er en Spellemann verd fordi CD-en løfter fram en av de fineste norske kompOnistprofilene, variert i anslaget og med gode musikerprestasjoner.

Viser og viserock

Odd Børretzen/Lars Martin Myhre: «Vintersang» Jan Eggum: «Dingli bang» Bjørn Eidsvåg: «På svai» Fabel: «Flørt» Børretzen og Myhre er nok favoritter her, men «Noen ganger er det allright» var bedre. Fabel bør få prisen for gode låter og en plate som vitner om et modent band i fortsatt utvikling.

Åpen klasse

Ole Edvard Antonsen: «Read My Lips» Gli Scapoli: «Everything Must Change» Nils Petter Molvær: «Khmer» Skruk: «Landet vi kommer fra» Timbersound: «Hotel Oslo» Trompeteren Molvær, som er klar for årets Roskilde-festival, peker seg ut med sitt grensesprengende møte mellom teknologi og jazz.

Barneplate

Anne Grimstad Fjeld: «Seljåsen» Minken Fosheim: «Eventyret om Grieg» Gustav Lorentzen: «Amadeus» Petter Moen og Øyvind Gravdal: «Livet i Lynaka» Ingen leser eventyr som Minken Fosheim. Med helt enkle virkemidler puster hun liv i Grieg for nye generasjoner. Samspillet mellom historie og musikk sitter som et skudd.

Årets låt

Trang Fødsel: «Kursiv»Morten Abel: «Lydia»Søsterhjemmet: «Susa i hodet» Espen Lind: «When Susannah Cries» Espen Lind, eller Sway som han kalte seg da denne låten ble lansert for vel et år siden, lagde helt i særklasse årets låt her på berget. For øvrig et ganske så hitfattig år for norske artister.

Årets artist

Espen Lind Espen Lind er en kvalitetsartist som har klart å nå et stort publikum. Det er en bragd som er så stor at Lind definitivt fortjener betegnelsen Årets artist.

Årets spellemann

Lene Nystrøm Til tross for at Aqua er blitt verdenskjente som en dansk gruppe, er det norske Lene Nystrøm som er gruppas spydspiss. Hun er i ferd med å bli den mest suksessfulle norske popstjernen noensinne, og da skulle det bare mangle at hun ikke fikk hedersprisen Årets spellemann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer