Eurovision

Disse fem bestemmer like mye som hele Norge

Blant de fem i Norges fagjury under Eurovision er en tidligere Idol-deltaker, en dansebanddronning og han som var produsent for Aleksander Rybaks låt i fjor.

STOLTE: KEiiNO havnet til slutt på femteplass i Melodi Grand Prix. Etter finalen var det en stolt gjeng som møtte pressen. Reporter: Marie Røssland. Video: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

I går gikk tidligere MGP-general Per Sundnes og MGP-ekspert Erik Nodland ut og kritiserte fagjuryordningen under Eurovision Song Contest.

De mente at Norge ble frarøvet en seier, og at Keiino burde vunnet, fordi de vant publikumsstemmene fra Europa.

Men Keiino fikk dårlig score fra Europas fagjuryer. Fagjuryene består av fem personer fra hvert land, og de teller like mye som alle telestemmene fra det landet.

VINNER: Nederland var storfavoritt før MGP-finalen, og kunne til slutt juble høyest. Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

Det betyr at alle telefonstemmene fra hele Norge teller like mye som stemmene til fem nordmenn som NRK har valgt ut.

De fem var i år Knut Bjørnar Asphol (46), Finn-Ulrik Berntsen (49), Jenny Jenssen (55), Kamilla Wigestrand (22) og Maiken Kroken (32).

Blant dem er en tidligere Idol-deltaker, en dansebanddronning og han som var produsent for Aleksander Rybaks låt under ESC i fjor.

Per Sundnes stiller spørsmål ved om de har den riktige kompetansen.

- Når du har halvparten av de norske stemmene, må du ha et sterkt faglig ståsted i musikk, sier Sundnes til Dagbladet.

- Jeg synes det er et voldsomt ansvar som blir pålagt fem stykker, når vi ser at det får sånn resultater som vi ser for Keiino, selv om det ikke var den norske juryen som felte dem, sier Sundnes.

TEGNESPRÅK: Slik ble Norges bidrag i Eurovision 2019 tolket på tegnespråk i Nederland. Video: Avrotros og Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Stort ansvar

Juryformann Knut Bjørnar Asphol er musiker og produsent, og produserte blant annet Alexander Rybaks «That's how you write a song», som kom på 15. plass under finalen i fjor.

Asphol var med i juryen for første gang i år. Han forteller at de fem ikke diskuterte seg imellom under avstemningen, som foretas under generalprøven. De rangerte alle låtene fra 1 til 25, og leverte inn hver sin liste.

JURYFORMANN: Knut Bjørnar Asphol. Foto: Per Sveinung Larsen
JURYFORMANN: Knut Bjørnar Asphol. Foto: Per Sveinung Larsen Vis mer

- Hva tenker du om at dere har like mye makt som alle i Norge til sammen?

- Det er et stort ansvar. Men nå har European Broadcasting Union sagt at juryen er en bra løsning, og vi har sagt ja til det, derfor må vi bare ta det seriøst, sier Asphol til Dagbladet.

Stemte annerledes enn folket

Fagjuryen var derimot ikke i takt med det norske folket under finalen, viser tall fra fansiden ESC Norge.

Fagjuryen stemte fram Tsjekkia på førsteplass, med Nord-Makedonia som nummer 2 og Nederland som nummer 3. Men det norske folket hadde verken Tsjekkia eller Nord-Makedonia inne blant sine ti beste.

Isteden stemte folket fram Sverige som nummer 1, med Island som nummer 2 og Nederland som nummer 3.

- Hvorfor tror du at dere i juryen var så uenig med det norske folket?

- Det var vel to låter som skilte seg ut, vi satte Tsjekkia og Nord-Makedonia høyere enn folket. Resten var vel ikke totalbom. Men vi sitter med andre kriterier enn folket. Vi har fått retningslinjer av EBU og skal blant annet vurdere komposisjon og arrangementet på låta, vi skal se litt forbi artisten, sier Asphol.

TEKNISK TRØBBEL: Alt gikk ikke som planlagt for KEiiNO på prøvene før den store finalen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han mener selv at han har den rette kompetansen til å sitte i en slik jury.

- Jeg har 25 års erfaring fra bransjen som musiker og produsent innen ulike sjangre, fra kommersiell popmusikk til jazz. Blant annet har jeg vært produsent for Alexander Rybak i åtte år. I tillegg har jeg komponert nærmere tusen låter og produsert og bidratt til over 500 plater, sier han.

- Kan mene hva de vil

Også jurymedlem og artist Jenny Jenssen (55) mener at hun har riktig kompetanse til å sitte i juryen.

- Ja, jeg tror jeg har like stor kompetanse som alle andre som mener noe om musikk. Jeg har vært i alle år og har det i blodet, musikken har vært mitt yrke i alle år, så da kan Per Sundnes og andre bare mene hva de vil, sier Jenssen.

Hun viser til at hun blant annet har solgt over 300 000 plater, mottatt én dobbel platinaplate og fire gullplater, at hun har mellom 100 og 150 konserter årlig, er programleder i P4-gruppen og jobber med mange ulike artister.

I JURYEN: Artist Jenny Jenssen, her på rød løper under Gullruten 2019 i Grieghallen i Bergen Foto: NTB scanpix
I JURYEN: Artist Jenny Jenssen, her på rød løper under Gullruten 2019 i Grieghallen i Bergen Foto: NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du om at dere i juryen har like mye makt som folket?

- Det er bestemt fra høyere hold, så det kan jeg ikke ha en formening om. Men det er fint at vi får en debatt rundt dette. Samtidig er det viktig å huske at det er 41 melodier med i utgangspunktet og jeg tror det er positivt at en fagjury er med å plukke den ut. Fagjury fra 10 andre land var jo også med på å plukket jo ut Keiino til Gullfinalen i Spektrum. Vi har sett før at mange som ringer inn stemmer på nabolandene, sier Jenssen, og legger til:

- Det er ingen som kan si det jeg hørte var feil. Jeg stemte på mine favoritter. Smaken er som baken, og den er heldigvis delt.

HØR LIKHETEN: Flere påpeker likheter mellom Norges Eurovision-bidrag og Finlands låt fra 2018. Det kan gi dem problemer i Tel Aviv. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NRK-produsent

Dagbladet har vært i kontakt med jurymedlem Finn-Ulrik Berntsen (49), som jobber til daglig som musikkprodusent i NRK, og velger blant annet ut låter som skal spilles på P1. Han beklager at han ikke har tid eller mulighet til å svare på spørsmål, og henviser til juryformannen.

Det gjør også Kamilla Wigestrand (22), som bare ønsker å gi følgende uttalelse:

- Det var utrolig hyggelig og spennende å få lov til å sitte i juryen.

I JURYEN: Kamilla Wigestrand. Foto: Privat
I JURYEN: Kamilla Wigestrand. Foto: Privat Vis mer

Wigestrand var blant de sju siste deltakerne på Idol på TV 2 i fjor høst. I 2014 skrev hun en låt for artist Helene Bøksle som nådde finalen i musikkprogrammet «The Hit». Hun har også opptrådt på flere lokale arrangementer, ifølge Asker og Bærums lokalavis Budstikka.

- Nord-Makedonia høyt opp

Det siste jurymedlemmet, Maiken Kroken (32), har svart på Dagbladets spørsmål på e-post. Hun sier at hun hadde en god opplevelse med å være med i juryen.

- Hvorfor tror du at dere i juryen var så uenig med det norske folket?

- Det er vanskelig å si. Alle bedømmer musikk og sceneshow ulikt. Vi i juryen hører kanskje etter andre ting og bedømmer musikken med utgangspunkt i utdannelse og erfaring fra bransjen, sier Kroken.

I JURYEN: Artist Maiken Kroken. Foto: Privat
I JURYEN: Artist Maiken Kroken. Foto: Privat Vis mer

Hun viser til at hun er utdannet sangpedagog sanger med bachelor i musikk fra University of Chichester i England og PPU fra Norges musikkhøgskole, og har lang erfaring som sanger, både på tv og live. Sammen med to andre driver hun Underholdningsvogna, som blant annet har opptrådt på «Beat for Beat» på NRK. Hun var med som artist i den nasjonale Eurovision-finalen i UK i 2010, med gruppa Miss Fitz.

- Nord-Makedonia med sin overlegne vokalprestasjon og formidlingsevne kom høyt opp på min liste, sier hun om årets ESC-finale.

- Kritikerne Dagbladet har snakket med, mener fagjury-ordningen bør avskaffes eller endres. Synes du det bør være en fagjury, og i tilfelle hvorfor?

- Personlig tror jeg det er fornuftig å ha fagjuryer i en så omfangsrik musikkonkurranse. Men så kan man jo vurdere hvor mye fagjuryens stemmer skal telle, sier Kroken.