Kompensasjonsordningen:

Disse fikk mest

Norske kinoer har fått hundretalls millioner.

FIKK MEST: Landets kinoer har vært hardt rammet av både nasjonale og lokale smitteverntiltak. Storby-kinoer har blitt kompensert for hundrevis av millioner. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FIKK MEST: Landets kinoer har vært hardt rammet av både nasjonale og lokale smitteverntiltak. Storby-kinoer har blitt kompensert for hundrevis av millioner. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har nå kartlagt hvem som har fått mest i kompensasjonsstøtte i kultursektoren. På topp ligger flere aktører i film- og kinobransjen.

Nordisk Film kino AS, som blant annet drifter flere av Oslos kinoer har fått over 91 millioner i kompensasjon. Selskapet har søkt på kompensasjonsordningen for avlyste og utsatte kulturarrangementer, i tillegg til kontantstøtteordningen.

- Ingen konkurser

Redaktør i Cinema, Norges eldste filmtidsskrift, Geir Kamsvåg understreker at lista domineres av to store kjeder, Nordisk Film Kino og Odeon.

- De har hatt sterke begrensninger i hele coronaperioden. I Oslo har kinoene har vært helt stengt store deler av tiden og det er kinoene her som gir den største omsetningen - og dermed også det største inntektstapet, sier Kamsvåg til Dagbladet.

Ved Odeon Kino AS sine ni avdelinger ble det til eksempel gjennomført 5696 forestillinger i september 2020. Det er 52 prosent lavere enn samme periode i fjor.

Kamsvåg mener norske kinoer ikke ville overlevd om det ikke hadde vært for kompensasjonsordningene.

- Kinoene i Norge kommer seg gjennom corona atskillig bedre enn i mange andre land. I USA har en rekke kinoer blitt nedlagt. I Norge har ingen kinoer gått konkurs, takket være kompensasjonsordningene, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer