Disse filmene har spilt inn 36 milliarder kroner

Petter Aagaard har skrevet en bok om Star Wars-trilogien fansen likte dårligst.

(Dagbladet): Forfatter Petter Aagaard vet nøyaktig hvem målgruppen er for hans bok «A Disturbance in the Force - Imperiet slår sprekker»:

- Det er tre type mennesker som bør lese denne boka. De som elsker Star Wars. De som hater Star Wars. Og de som aldri har sett Star Wars, sier han og utdyper:

- Det er altså kun de som er likegyldig til fenomenet som bør holde seg unna boka.

Aagaard er til daglig er musiker, men er nå aktuell som Star Wars-forfatter med boka A Disturbance in the Force - Imperiet slår sprekker, på Falck Forlag.

Han er også fagdommer i Dagbladets kåring av Norges største Star Wars-fan.

Lidenskapelig fan Boka hans tar for seg Star Wars' prequel-trilogi, det vil si George Lucas' omdiskuterte Episode I-III. Dette er et kapittel som for Aagaard er problematisk.

Men de færreste skriver bok om det. Man tukter jo den man elsker, og det er tydelig at dette er en bok som kun en fan kunne skrevet.

Men hvorfor gadd han egentlig å gå så drastisk til verks?

- For å få hatet ut av hodet og heller putte det i bokhylla. Boken er i stor grad ment som terapi, både for lesere og for meg. Jeg kunne kanskje fått ut frustrasjonen på nachspiel med filmgeeks, oppført meg som et nettroll, eller slått hodet i veggen. Men en bok føltes mer ryddig, selv om det definitivt er sterke følelser i sving.

Aagaard forteller om sitt første møte med Star Wars.

- Star Wars-fascinasjonen startet med musikken. Meco hadde en funky discoversjon av «The Star Wars Theme», og jeg hadde klart å ta den opp på opptakskassett, fra radio, (dette var midten av 80-tallet) og jeg husker at jeg slet ut både kassetten og kassettspilleren. Låta hadde også spennende lydeffekter som jeg ikke klarte å få ut av hodet.

PETTER AAGAARD: Skriver humoristisk om sitt forhold til Star Wars: Episode I-III. Foto: Falck Forlag
PETTER AAGAARD: Skriver humoristisk om sitt forhold til Star Wars: Episode I-III. Foto: Falck Forlag Vis mer

- Bare det å se Star Wars-logoen for første gang var heftig. Det oste kvalitet. Jeg var fra før av nysgjerrig på Star Wars-universet, og etterhvert som jeg fikk se filmene på slitte VHS-kassetter, kom en spennende historie også. På toppen av det hele var «Religion Greatest Hits» blandet inn i miksen, noe som var stas for en ung spirituell person. Alt som omhandlet «den mørke siden» var også ufattelig tiltrekkende. Jeg tror vi alle innerst inne elsker greske familietragedier. De er krydret med verdens sterkeste chilli, og bryter alt av norsk jantelov.

La meg heller svare med et spørsmål - Hva er det man ikke liker med Star Wars?

Men hva har Aagaard å si til de som faktisk likte prequel-trilogien?

- De tar selvsagt totalt feil! Neida, det er fullt mulig å være uenige. Men Star Wars er et fenomen som fungerer på flere nivå. Om folk kun hadde sett prequel-filmene, og ikke hatt noe annet inntrykk av Star Wars før eller etterpå utenom disse, ville de kanskje ikke vært like positive. Det er ihvertfall min oppfatning, og jeg prøver å gjøre en god case for det i boken, selv om kanskje kontrasten til de fantastiske første filmene er det som er prequel-filmenes aller største tragedie. Og det at handlingen nesten ikke henger på grep.

I boken har Aagaard også tatt med litt statistikk, som om hva de forskjellige filmene har tjent inn:

Star Wars Episode I: The Phantom Menace ($1,027,044,677)
Star Wars Episode III: Revenge of The Sith ($848,754,768)
Star Wars Episode IV: A New Hope ($775,398,007)
Star Wars Episode II: Attack of the Clones ($649,398,328)
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back ($538,375,067)
Star Wars Episode VI: Return of The Jedi ($475,106,177)

STAR WARS-BOK: A Disturbance in the Force - Imperiet slår sprekker. Foto: Falck Forlag
STAR WARS-BOK: A Disturbance in the Force - Imperiet slår sprekker. Foto: Falck Forlag Vis mer

Totalt utgjør det mer enn 36 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace troner på inntjeningstoppen, med omkring 8,7 milliarder kroner. Kan så mange Star Wars-fans ta feil? Det kan virke som om prequel-hatet er et fenomen forunt kritikere, gamlinger og internettkrigere. Fans, og kanskje spesielt de yngre, later til å være fornøyde. Eller?

- Vi levde i en tid som i stor grad var sulteforet på sci/fi og eventyrfilmer, før Marvel gjorde slike filmer til bra dusinvare. At den første av prequel-filmene troner øverst, er nok mest fordi hype var kraftig da den kom ut, og folk så den nok mye på bakgrunn av de gamle filmene og mytologien generelt. Hvor stor andel av besøkende tror du så sin første Star Wars-film når de så The Phantom Menace? Kvaliteten på den filmen alene som en frittstående film er nok ikke grunnen til at den har tjent så mye.
Tall sier jo ikke nødvendigvis så mye om kvalitet. Er Shrek 2 nødvendigvis verdens tiende beste film, eller kom den bare på rett tid og sted, med bra markedsføring?

Aagaard tilegner et eget kapittel til The Force Awakens og forventningene til den, med positiv og gira tone. Men hva om filmen ikke svarer til forventningene?

- Da skriver jeg en enda mørkere sequel-bok. Neida. Star Wars er en kulturell opplevelse, uansett om filmen blir bra eller dårlig må vi forholde oss til den på et vis. Og skulle den ikke svare til forventningene, så ser jeg neste film for å se om jeg har misforstått noe. Og neste.

- Om jeg mot all formodning skulle hate filmen, vil jeg likevel ha et forhold til den. Jeg blir aldri likegyldig til Star Wars.

«Hvis jeg en gang møter ham og jeg forteller at jeg elsker ham, kommer nok hans svar til å være - I know!», forteller Aagaard i et potensielt scenario hvor han møter George Lucas. Men hva skjer om han møter J. J. Abrams?

- Det mest realistiske er nok at jeg kommer med en lang tale om hvor bra filmen var, men at det var et par detaljer som kunne vært bedre. Kanskje jeg hadde kalt ham for Jar Jar Abrams. Men fra spøk til litt alvor: jeg ville nok ikke snakket så mye. Jeg ville lyttet, og lært. Han er en utrolig fascinerende mann.

Selv om det sparkes høyt og lavt i boka, sitter man som leser igjen med en følelse av at det ligger mye kjærlighet mellom linjene i Aagaards bok. Kan han trekke noe positivt frem fra Episode I-III? 

- Jeg har faktisk gjort det i boka, det er definitivt enkelte gode elementer i suppa. Både Keiseren og Obi-Wan Kenobi gjør en formidabel innsats, og musikken til John Williams er fremdeles top notch. Den mannen der er som en god vin, og det kommer fra en avholdsmann.

- At man ikke er likegyldig, som nevnt, betyr at man bryr seg. Grunnen til skuffelsen er at man hadde forhåpninger som ikke ble innfridd. Det handler om å lære av skuffelsen, og gå videre. Det kanskje viktigste prequel-trilogien gjorde, var å holde liv i franchisen og vise at den kunne tjene penger, noe som leder oss til der vi er i dag med Star Wars-filmer i fleng de neste årene. Jeg tipper det kommer minst én ny Star Wars-film hvert år i minst 30 år framover. Så lenge det er interesse, hvorfor skulle de slutte?

- Hadde George Lucas laget en bra prequel-trilogi, så hadde han nok aldri solgt franchisen til Disney. Mannen var sliten og lei, og har nok ikke teften til å regissere en ny film, uansett sjanger. Det han derimot er, er en fantastisk far til sine barn, og det er beundringsverdig. Han sa det selv i et intervju, når han ble spurt om hva hans «greatest achievement» var. Han nølte ikke et sekund med å svare «raising my kids». Der velger jeg å bli inspirert av Mr. Lucas. Hvis jeg og Fruen noen gang skal ha barn sammen, så bør barna bli prioritert foran kunst og kultur.

- Når det er sagt, så er jo Star Wars det aller viktigste av uviktige ting her i verden, så jeg skal plage dama mi å se Episode IV, V og VI for aller første gang, neste uke. Vi dropper Episode I, II og III.

Det kryr ikke av Star Wars-bøker i norsk forlagsflora. Lyst på mer? Egmont har samlet de første tegneseriene som ble utgitt på norsk hos forlaget Semic i perioden 1983-84 i utgaven Star Wars: Den originale serien.

Egmont er dessuten aktuelle med samleutgave av en fersk tegneserie fra Marvel, Star Wars: Skywalker slår til.

Kontur Forlag har lenge vært ledende innen graffiti-segmentet, og har to aktuelle Star Wars-titler. I den ene, Graff Wars: Graffiti Inspired by the Star Wars Universe, kan du faktisk finne norsk Star Wars-streetart, mens Stencil Wars samler kunststykker fra hele verden.

• Er du Norges største «Star Wars»-fan? Del dine historier, bilder eller videoklipp på Twitter eller Instagram med hashtagen #vierstarwars eller send en e-post til konkurranse@dagbladet.no!