Disse filmene konkurrerer med «Kon-Tiki» om Golden Globe

Fra rullestolhumor til klassisk europeisk gravalvor.

(Dagbladet): Det er smått historisk dag for norsk film, siden «Kon-Tiki» er nominert til den prestisjetunge amerikanske film- og TV-prisen Golden Globe i kategorien «beste fremmedspråklige film».

Men den norske filmen har harde konkurrenter i kampen om å ta hjem prisen, som deles ut under en TV-sendt seremoni i Los Angeles 13. februar med komikerne Tina Fey og Amy Poehler som verter.

Gullpalme Deriblant den østerrikske filmaskaperen Michael Hanekes høyt bejublede «Amour», som vant Gullpalmen ved årets filmfestival i Cannes, og  Jacques Audiards «Rust og bein», som begge kommer på kino i Norge i romjula.

Også danskene har en nominasjon, med det historiske dramaet «En kongelig affære», om kjærlighetsdramaet mellom kong Christian VIIs lege  og dronning Caroline Mathilde av Danmark i 1770-årene.

Haneke favoritt Komedien «De urørlige», om en aristokratisk rullestolbruker som får brynet sine fordommer når han får en hjelpepleier med en mer gatesmart bakgrunn, er på sin side en av fransk films største kommersielle suksesser noensinne.

- «Amour» og «Rust og bein» er nok favorittene i kategorien for fremmedspråklig film i år. Personlig tipper jeg Michael Haneke får både Golden Globe og Oscar - men jeg har tatt feil før, sier redaktør Kjetil Lismoen i filmtidsskriftet Rushprint.

- Begge prisutdelingene har en tendens til å premiere mørkere filmer i denne kategorien. Og begge disse filmene er klassisk europeisk gravalvor. Jeg tror også «En kongelig affære» har vinnersjanser, og den likner litt på «Kon-Tiki» med sin blanding av humor, alvor og historisk drama, sier Lismoen.