REGIONKAMERATENE: De er enige om å tvinge gjennom regionreformen. Fra venstre: André N. Skjelstad (Venstre), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (Høyre), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
REGIONKAMERATENE: De er enige om å tvinge gjennom regionreformen. Fra venstre: André N. Skjelstad (Venstre), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (Høyre), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Regionsreformen

Disse fire partiene har alt tapt valget i Finnmark neste år

Men Monica Mæland vant. KrF redder regionreformen av stikk motsatt grunn som regjeringen vil ha den.

Kommentar

«Monica Mæland har ikke ryggrad, hun har stålbjelke.»
«Om kvelden sitter spøkelsene rundt leirbålet og forteller Monica Mæland-historier.»
«Monica Mæland trekker ikke i snoren på toalettet, hun skremmer dritten ut av den.»

Den nå hvilende twitter-kontoen Monica Mæland Facts var i hovedsak aktiv da kommunal- og moderniseringsministeren var byrådsleder i Bergen. Jeg kunne ikke unngå å tenke på den i ettermiddag, da Mæland triumferende inntok vandrehallen på Stortinget sammen med utskremte representanter fra Frp, Venstre og KrF.

Veien hit har vært lang og full av motstand, men nå er de fire partiene enige: De vil kjøre regionreformen gjennom Stortinget – uansett hva motstanderne sier.

Dermed blir det tvangssammenslåing av Finnmark og Troms – og vi får den underlige hovedstadsregionen Viken, uten Oslo. Når Senterpartiets forslag om å stoppe sammenslåingen kommer opp til votering i Stortinget seinere i høst, stemmer de fire partiene det ned.

I Finnmark har folk vært rasende lenge. Fylkets lange historie med motstand mot sentralmakta har fått en ny oppblomstring, og den kommer til å vare lenge. Disse fire partiene vil få det hardt i valgkampen lengst nord neste år. Det nye fylkestinget kommer til å være preget av denne saken. Fylkesstyret i Finnmark gir seg heller ikke uten kamp:

– Vi er i dag utrolig skuffet over at KrF har solgt Finnmark på billigsalg på bakrommet, sa fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (Ap) i Finnmark til NRK i kveld. Nå vil han «snu hver stein» for å stoppe vedtaket. Det ser umulig ut i dag.

KrF har tatt ansvar, og sikrer nå flertall for reformen som er et dårlig kompromiss som ingen egentlig elsker. Partiet er mest opptatt av å beholde det fylkeskommunale nivået. For regjeringen er målet å fjerne det. Men, som Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos og Høyres Monica Mæland sa på pressekonferansen i ettermiddag: Å redusere antall fylker er bedre enn ingenting.

For de mange som allerede har jobbet både hardt og lenge med å forberede sammenslåinger, er det viktigste nå å få en avklaring. Mange tusen ansatte blir berørt, en lang rekke organisasjoner er i ferd med å slås sammen. For dem er det selvsagt viktig å få vite hva de skal gjøre og hvor mye ressurser de får.

Oppgavefordelingen skal legges fram for Stortinget midt i oktober, og den presentasjonen som kom på pressekonferansen i dag var bare foreløpig. Hagen-utvalgets gjennomtenkte og til dels radikale forslag har blitt barbert og mye skal utredes. Utflyttingen av arbeidsplasser og ressurser fra stat til region blir etter alle solemerker klart mindre omfattende enn ekspertutvalget ønsket, til tross for at de nå får akkurat de regionene som var planlagt.

Det synes likevel klokt å ikke insistere på å tvinge gjennom de kontroversielle endringene i kulturlivet uten nærmere utredning eller konkludere på oppdelingen av Bufetat i dag. Nye og større regioner må få nye og større oppgaver, men verken oppgavefordelingen eller reformen som sådan har vært godt nok forberedt. Sånn sett er det viktigste som har skjedd med avklaringen, at man skal jobbe videre med dette.

Monica Mæland har vært usedvanlig arrogant i møte med meningsmotstandere fra de berørte direktoratene og fra fylkene som nå tvangssammenslås. Statsråden har rett og slett hatt det som hun nok har oppfattet som rettferdig harme i møte med dem som har gjort opprør mot Stortingets vedtak.

Hun har selvsagt rett i at det er Stortinget som bestemmer, men samtidig er det neppe lurt å undervurdere kraften i motstanden. I Finnmark sa 87 prosent nei til sammenslåing i folkeavstemningen, de blir neppe vennligere innstilt av en ullen setning om at den nye regionen skal få «større ansvar og en mer sentral rolle i utforming og gjennomføring norsk nordområdepolitikk».

Bare Venstres André Skjelstad og KrFs Kjell Ingolf Ropstad smilte bredt på pressekonferansen i dag, og klarte å utvise noe som liknet på begeistring. Men Mæland er den virkelige vinneren. Ikke fordi hun elsker regionreformen, for det gjør hun ikke. Men fordi ingen andre klarte å stoppe den.

«Hver gang Monica Mæland ikke får viljen sin blir det født en enhjørning», meldte Monica Mæland Facts en gang. Ingen enhjørninger er observert i kveld, i verken Finnmark eller Viken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.