SØSKEN? En av de mest populære teoriene som gjenstår nå, er at Tyrion og Daenerys er halvsøsken. Foto: HBO NORDIC
SØSKEN? En av de mest populære teoriene som gjenstår nå, er at Tyrion og Daenerys er halvsøsken. Foto: HBO NORDICVis mer

Disse «Game of Thrones»-spørsmålene har vi ennå ikke fått svar på

SPOILER! Og slik tror vi neste sesong vil bli.

Sitter du også med en aldri så liten tomhetsfølelse etter å ha ferdigsett sjette sesong av «Game of Thrones»? Hva i alle dager skal vi diskutere de neste ti månedene?

Les oppsummeringen av siste episode her.

NB: Spoilere i massevis, fra både tv- og bokserien, både i oppsummeringen og i denne artikkelen.

Det har vært en spektakulær og begivenhetsrik sesong, med spesielt mye snadder for nerdene. For meg har noe av det morsomste med hver episode vært å lete etter spor og hint om de ulike fanteoriene. Dem er det mange av der ute, som du vet, hvis du også er bittelitt Game of Thrones-interessert. Flere av de største teoriene ble bekreftet i den store sesongfinalen denne uka. Men det er fortsatt en hel del igjen, som borger for en spennende sjuende sesong neste år.

Så la oss bli i Westeros og Essos litt til! Her følger en oversikt over de viktigste spørsmålene vi ennå ikke har fått svar på, med noen (velbegrunnede?) spådommer for neste sesong til slutt.

1. a+j=t

Teorien om Tyrions opphav fikk vann på mølla i andre episode denne sesongen, da han besøkte dragene til Daenerys, og de lot seg klappe i stedet for å sette fyr på ham. Var det fordi han er selv er halvt drageherre? Det er et kjent faktum fra bøkene at Daenerys’ pappa, den gale kong Aerys, var småforelsket i Tyrions mamma, Joanna Lannister. Han var en venn av hennes mann, Tywin, og i bøkene hintes det til at han kanskje gjorde noe han ikke burde med henne i bryllupet deres. Kanskje gjorde han det flere ganger? Særlig ivrige fans har lest seg fram til at både Aerys og Joanna var gjester ved samme ridderturnering året før Tyrion ble født…

I DRAGENHULEN: Tyrion hadde mistenkelig godt lag med de dragene. Foto: HBO NORDIC
I DRAGENHULEN: Tyrion hadde mistenkelig godt lag med de dragene. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Teorien, som blir utførlig forklart i lenken over, viser til at Joanna døde i barsel med Tyrion, noe mange Targaryen-mødre har gjort før henne. Tyrion er dessuten den eneste av Lannister-søsknene som (i bøkene) ikke har det karakteristiske gylne Lannister-håret. «Du er ikke min sønn», har pappa Tywin sagt til ham. Kanksje han mente det bokstavelig? I så fall kan Tyrion være den tredje av dragens tre hoder, jamfør Daenerys’ gamle spådom. Daenerys er den ene, og Jon Snow er trolig den andre.

Det er kanskje å trekke det litt langt, men det er mulig å tolke inn enda et hint om Tyrions opphav i sesongfinalen. I siste sesong har episodene gjerne vært bygget opp av gjentakende relasjonelle mønstre: Noen episoder har for eksempel fokusert på barn som gjør opprør mot foreldrene, eller på søskenforhold. Sesongfinalen handlet om flere allianser mellom en søster og en bror: Cersei og Jaime, Jon og Sansa. Nå vet vi riktignok at sistnevnte ikke er søsken på ordentlig, men likevel - samtalen de hadde på borgmuren lignet samtalen mellom Daenerys og Tyrion før avreisen fra Meereen, der det ble tydelig at han på kort tid har blitt hennes aller nærmeste fortrolige. Kanskje forstår de hverandre så godt fordi de faktisk er bror og søster?

Dette er en teori jeg har stor tro på. Bran har allerede sett kong Aerys i synene sine én gang, og det skulle ikke forundre meg om vi får se mer til ham i neste sesong.

2. Cleganebowl

Helt siden starten på serien har det ligget i kortene at vi før eller siden kommer til å få se en episk tvekamp mellom de brutale brødrene Gregor «fjellet» og Sandor «hunden» Clegane. De har hatt et særdeles anstrengt forhold siden barndommen, da eldstebror Gregor forårssaket brannsårene som dekker den ene halvdelen av ansiktet til Sandor. Sandor har drømt om hevn siden. Mange trodde tida var inne da Cersei ble arrestert av Høyspurven og gjengen hans. Etter gammel Westeros-skikk kunne hun velge rettssak ved tvekamp, der hun og anklageren stiller med hver sin forkjemper. Hun valgte den gjenoppstandne Gregor. Og siden Sandor var blitt religiøs siden sist, kunne det tenkes at han ville stille for kirken. Da Tommen i åttende episode erklærte at rettssak ved tvekamp var avskaffet, ble det null Cleganebowl i denne omgang. Men det kommer nok. Sjette sesong har handlet mye om kjipe personer som får som fortjent (eller mer til), og graden av kjiphet hos Gregor er nesten på høyde med Ramsay Bolton. Det spørs bare hvor levende han egentlig er, etter at Qyburn fikk ham til å gjenoppstå, og hvorvidt det er mulig å drepe ham en gang til. Og vil Sandor rekke fram til ham før Arya gjør det, eller blir det et fellesprosjekt? Gregor står på drapslista hennes, og nå som hun har fått sin hevn over Walder Frey, setter hun trolig stø kurs mot King’s Landing.

3. Bran og Aerys

MEKTIG: Har Bran skyld i viktige hendelser fra fortida? Foto: HBO NORDIC
MEKTIG: Har Bran skyld i viktige hendelser fra fortida? Foto: HBO NORDIC Vis mer

Vi har allerede sett at Bran kan påvirke fortida. Først da han fikk se pappa Ned utenfor The Tower of Joy og ropte på ham, hvorpå Ned stoppet opp og lyttet. Samt i den hjerteskjærende episoden «The Door», der han skaper en link mellom nåtid og fortid, med fryktelige konsekvenser for Hodor. En teori som nå blir diskutert på fanforumene, er hvorvidt det er hans skyld at Aerys Targaryen ble gal. Han har allerede sett Aerys i synene sine. Vil han forsøke å ta kontakt med ham, og slik forårsake kongens paranoia? En teori er at han vil forsøke å gripe inn når Aerys dreper Brans bestefar og onkel - et av de mest grufulle drapene som er beskrevet i bokserien - og at den usynlige stemmen han hører i hodet sitt vil få det til å tippe over helt for kong Aerys.

4. Melisandre er dattera til Bloodraven

Melisandre er kjempegammel, det forstod vi allerede i første episode denne sesongen. Så mye som hundre år eller mer. Det var Den treøyde ravnen, Brans læremester også, da han ble drept av Hvitvandrerne. Den treøyde ravnen ble kalt for Bloodraven i sin ungdom, skjønt han egentlig het Brynden Rivers og var en uekte sønn av kong Aegon IV. I bøkene til George RR Martin var han kjent for å ha et forhold til halvsøstera Shiera Seastar. Begge har mange trekk vi finner igjen hos Melisandre – blant annet ryktes det at Shiera brukte magi for å se yngre ut enn hun var, slik vi har sett at Melisandre også gjør. Les denne tråden for en omfattende oversikt og forklaring på teorien.

KJENT FAR? Melisandre. Foto: HBO NORDIC
KJENT FAR? Melisandre. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Hva skjer i sesong sju?

Så hva kan vi vente oss av sesong sju? I «Game of Thrones»-universet er det aldri godt å vite. Men siste sesong har bydd på flere scener som har vært nesten forutsigbare for den mest hardbarka fansen, som har knasket teorier og delt spådommer i årevis. Så la oss gjette litt!

I aller siste scene så vi Daenerys og gjengen om bord på skipene. En oppvakt leser har gjort meg oppmerksom på at både Tyrell- og Martell-skip hadde sluttet seg til flåten i dette klippet. Og Varys, som nettopp var i Dorne, stod om bord på skipet til Daenerys. Med andre ord har vi gjort et stort hopp i tid her, og dragehæren er allerede farlig nær Westeros.

Vi kan vente oss et digert sammenstøt veldig tidlig i sjuende sesong.

LAND I SIKTE? Hadde Daenerys allerede nådd Westeros i avslutningsscenen? Foto: HBO NORDIC
LAND I SIKTE? Hadde Daenerys allerede nådd Westeros i avslutningsscenen? Foto: HBO NORDIC Vis mer

Hvor vil de gå i land først? Daenerys har snakket om viktigheten av å bygge allianser, men hun skulle ha nok folk i massevis til å gå løs på King’s Landing. Ikke minst når hun får vite hvordan det er fatt i hovedstaden. Kanskje er det endelig takk og farvel til hus Lannister. Tvillingene har mistet alle sine viktigste støttespillere, og alle sine nærmeste familiemedlemmer. Onkel Kevan og sønnen Lancel var blant dem som ble drept i Baelors sept. Og kommer søsknene til å holde sammen til the bitter end? Jaime tok livet av den forrige herskeren som likte å leke med Wildfire, og han så ikke blid ut under Cerseis kroningsseremoni. Cersei er en figur som i stor grad har vært definert av sin kjærlighet til barna. Alt hun har gjort har bunnet i et ønske om å beskytte dem, og å unngå spådommen hun fikk som liten, om at barna hennes ville dø før henne. Nå er de alle døde. Hvem er hun da?

Her er det verdt å merke seg at to av Cerseis spådommer fortsatt gjenstår: Den om den yngre og vakrere dronningen som vil stjele kronen fra henne, og om «lillebroren» som skal drepe henne til slutt.

Hun har alltid trodd at Margaery er dronningen og Tyrion er lillebroren. Men nå er Daenerys på vei. Og Jaime er også født etter henne…

Jon og Daenerys

Jeg tipper Cerseis styre over King’s Landing vil være over i løpet av én episode eller to. Deretter kommer Daenerys til å rette blikket nordover. Skjønt, det er selvsagt en joker i kortstokken her. Arya kommer nok til å lage en del rot i systemet nede i hovedstaden. Både Cersei og Gregor Clegane står på drapslista hennes.

Nordboerne har kronet Jon Snow til konge, og kanskje, trolig, sannsynligvis vil vi ENDELIG få et møte mellom dragedronningen og den hvite ulven, som han nå kalles. Det har også ligget i kortene siden starten. Jon er nevøen til Daenerys - det har nå blitt endelig bekreftet gjennom HBO-bloggen Making of Game of Thrones. Og det er opptil flere spådommer som binder dem sammen. Daenerys’ har fått høre at «dragen har tre hoder». Det er nærliggende å tro at Jon er ett av dem.

Mange tror tittelen på bokserien, «En sang om is og ild», henviser til Jon. Men den kan like gjerne vise til møtet mellom disse to karakterene. Eller møtet mellom dem og noe annet...

I siste episode sa Daenerys at «den beste måten å skape allianser på, er ekteskap». Går det mot giftermål mellom dronningen i sør og kongen i nord? «Han blir ikke den siste mannen som elsker deg», sa Tyrion til Daenerys etter at hun sa farvel til Daario, og det var akkurat en slik skjebnetung replikk som pleier å bli oppfylt. Skal vi få en romantisk eventyrslutt på fantasyeposet? (Blås i at de er i familie, Targaryen-klanen har lang tradisjon for å spleise helt nære familiemedlemmer.)

Det siste slaget

Jeg tviler litt på romantikken, må jeg innrømme. Kjærlighet har dårlige kår i «Game of Thrones», og de kan like gjerne ende som bitre fiender. Men de kommer snart til å få en felles fiende – nattkongen og resten hvitvandrerne. Mitt beste tips er at Jon og Daenerys starter som motstandere, men forener krefter når de forstår at det er nødvendig for å redde menneskeheten. Begge har fått høre, av hver sin røde prest, at de er den lovede frelseren som skal redde verden fra mørket. Kanskje er de det, begge to. Og kanskje er dragene til Daenerys akkurat det som skal til for å stoppe den uhyggelige hæren. Foreløpig er det to typer våpen som har vist seg å funke på hvitvandrerne, begge med koblinger til drager: Obsidian, kjent som «drageglass», og våpen av valyrisk stål – som ifølge myten skal være smidd ved hjelp av drageild.

Det store slaget mellom levende og døde får vi nok likevel ikke før i den åttende og siste sesongen. I et ferskt intervju med Deadline har serieskaperne David Benioff og DB Weiss sagt at vi snakker maks 75 episoder, det vil si at det kan være så mye som 15 igjen.

Før vi kommer til siste episode, er det mye annet vi skal innom. For eksempel er det en ulmende konflikt på gang mellom Jon og Sansa på Winterfell. Han er valgt til konge, mens hun – godt oppmuntret av Lillefinger – nok gjerne skulle hatt en litt mer framtredende posisjon. Og hvordan kommer Euron Greyjoy til å reagere, når nevøen og niesen kommer trekkende med dragedronninga han hadde tenkt å gifte seg med? Bran kommer nok til å finne ut enda mer om bakgrunnen til både familiene i Westeros og de mystiske skapningene nord for muren. Og det samme vil Sam, som endelig er der han alltid har drømt om å være, i det digre biblioteket i Oldtown. Hvis noen kan lese seg fram til løsningen på hele denne verdens problemer, så er det ham.