INSPIRASJON: (Fra venstre) Discovery-programdirektør Eivind Landsverk, skuespiller Mickey Rourke og «Broen»-karakter Saga Norén har på forskjellig vis bidratt med inspirasjon til karakterene i TVNorge-julekalenderen «Jul i Blodfjell». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Nimbus Films 2015
INSPIRASJON: (Fra venstre) Discovery-programdirektør Eivind Landsverk, skuespiller Mickey Rourke og «Broen»-karakter Saga Norén har på forskjellig vis bidratt med inspirasjon til karakterene i TVNorge-julekalenderen «Jul i Blodfjell». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Nimbus Films 2015Vis mer

Jul i Blodfjell på TVNorge

Disse har inspirert «Jul i Blodfjell»-karakterene

Manusforfatter avviser at Ari Behn har vært inspirasjon.

(Dagbladet): I disse dager ruller den alternative julekalenderen «Jul i Blodfjell» over skjermen.

TVNorge-serien er stjernespekket, med navn som Jon Øigarden, Fridtjov Såheim, Ine Jansen, Trond Fausa Aurvåg, Atle Antonsen, Lene Kongsvik Johansen, Jakob Schøyen Andersen og Kevin Vågenes på rollelista som medlemmer av familien Soot.

Manusforfatter Christopher Pahle - som også er TV-anmelder i Dagbladet røper at det også er stjernefaktor over inspirasjonskildene til flere av karakterene.

- Ine Jansens karakter Nanna og Trond Fausa Aurvågs karakter Svein er åpenbart inspirert av de mest klassiske nordiske krimheltene vi har. Nanna er en slags Saga Norén fra «Broen» som møter Sara Lund fra «Forbrytelsen». Svein er jo vår Varg Veum eller Harry Hole, en typisk norsk, selvmedlidende, selvrettferdig, lettere narsissistisk, selvutnevnt mesterdetektiv med bokstavrim i navnet, sier Pahle, som har skrevet serien sammen med Martin Zimmer.

IKKE FOR BARN: Her er en smakebit på TVNorges nye julekalender «Jul i Blodfjell». Video: TVNorge Vis mer

Ari Behn?

Karakteren som nok har skapt mest spekulasjoner, er Jon Øigardens «Chris», som kommer rett fra Los Angeles til julefeiring på Blodfjell.

SKAPER SPEKULASJONER: Jon Øigardens karakter Chris. Foto: TVNorge
SKAPER SPEKULASJONER: Jon Øigardens karakter Chris. Foto: TVNorge Vis mer

Aftenpostens anmelder mener at Chris er Soot-familiens svar på Ari Behn, en sammenlikning Pahle bekrefter å ha fått høre flere ganger.

Manusforfatteren avkrefter imidlertid at kunstneren og forfatteren har vært en inspirasjon bak Øigardens kontinentale karakter.

- Nei, Ari Behn har jeg faktisk ikke tenkt på da vi utviklet karakteren. Det skal sies at det er mange involvert i å utvikle en sånn karakter, og hva andre har tenkt skal jeg ikke si noe om. Men jeg har ikke fått med meg at han har vært oppe til diskusjon her, sier Pahle.

En annen som har blitt antatt å være inspirasjonen bak Chris, er Fabian Venjar Raae, kjæresten til «Bloggerne»-profilen Kristine Ullebø.

Heller ikke han har vært nevnt i karakterutviklingsprosessen, skal vi tro Pahle.

FÅR SPØRSMÅL: Fabian Venjar Raae, kjent fra TV 2-serien «Bloggerne», har fått flere henvendelser om det er han som har inspirert «Jul i Blodfjell»-karakteren Chris. Foto: Privat
FÅR SPØRSMÅL: Fabian Venjar Raae, kjent fra TV 2-serien «Bloggerne», har fått flere henvendelser om det er han som har inspirert «Jul i Blodfjell»-karakteren Chris. Foto: Privat Vis mer

- være Fabian

Raae selv sier til Dagbladet at mange «kjenner ham igjen» i Chris.

- Jeg har mange Snapchat-følgere og venner som har spurt om jeg har inspirert Chris-karakteren. Jeg fikk for eksempel melding fra en kompis i LA som hadde fått melding fra en annen kompis om at «det være Fabian som er grunnlaget for karakteren», sier Raae lattermildt.

DRAMA: Bloggeren Kristine Ullebø bryter sammen når kjæresten hennes bruker mer tid sammen med venninnene hennes enn henne selv. Video: TV 2 Vis mer Vis mer Vis mer

Han røper at også kjæresten ser fellestrekk ved ham og «Jul i Blodfjell»-karakteren. Selv er han heller ikke blind for likhetene.

- Jeg har ikke sett så veldig mye av serien, men jeg har sett litt klipp og sånn. Jeg kan jo skjønne litt av greia, på en måte. Jeg har jo fått en slags gimmick. Et image, da, som har kommet ut på TV gjennom «Bloggerne». Han er jo en rocka fyr. Det er jeg og. Det er kanskje derfor.

Raae, som ønsker å bli skuespiller, tar det som en kompliment at folk synes han likner på Chris.

- Jeg synes det bare er kult. Jeg tar ikke meg selv så høytidelig.

Hollywood-inspirasjon

Kjendisen som faktisk ligger til grunn for Øigardens karakter vil overraske mange, tror regissør Lars Kristian Flemmen:

- Jon Øigarden hengte seg veldig opp i Mickey Rourke da han skulle lage den karakteren. Han hadde lyst til at Chris skulle være uforutsigbar, og både mørkere og skitnere enn vi opprinnelig hadde tenkt, forteller regissøren.

Skuespilleren Rourke (65) slo gjennom på starten av 80-tallet, og er kjent fra filmer som «Diner», «Sin City» og «The Wrestler».

INSPIRASJON: Lysluggen Mickey Rourke inspirerte Jon Øigarden under innspillinga av julekalenderen. Foto: NTB Scanpix / TVNorge
INSPIRASJON: Lysluggen Mickey Rourke inspirerte Jon Øigarden under innspillinga av julekalenderen. Foto: NTB Scanpix / TVNorge Vis mer

Sjefens hjemsted

Flemmen forteller videre at Atle Antonsens karakter Toffen inneholder et lite drypp fra Eivind Landsverk, programdirektør for Discovery i Norden.

FRA AURSKOG: Programdirektør for Discovery i Norden, Eivind Landsverk. Discovery eier TVNorge, som sender «Jul i Blodfjell». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRA AURSKOG: Programdirektør for Discovery i Norden, Eivind Landsverk. Discovery eier TVNorge, som sender «Jul i Blodfjell». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Landsverk er fra Aurskog, og vi lot oss inspirere i den forstand at Toffen skulle være fra Aurskog. Det er bare kudos og velment fra vår side, sier regissøren.

Personlighetstrekkene er ikke hentet fra Discovery-sjefen, men fra typiske «småkonger» som er «en stor fisk i en liten sjø», skal vi tro Flemmen.

- Det er klart at det er mange man kunne sagt at Toffen er basert på, men det er ikke noen konkrete jeg ville trukket fram. Det handler mer om en arketyp.

FRA AURSKOG: Toffen Soot, spilt av Atle Antonsen. Foto: TVNorge
FRA AURSKOG: Toffen Soot, spilt av Atle Antonsen. Foto: TVNorge Vis mer

Mammadalt

Christopher Pahle trekker fram karakteren Timian, spilt av Jakob Schøyen Andersen, som familieselskap-versjonen av mammadalten Robin Arryn fra «Game of Thrones».

- Timian er den litt rare, perifere tremenningen som har et litt rart forhold til moren sin, som er helt overbeskyttet og dullet med og er en liten solkonge i familien.

MAMMADALT: Timian Soot har et tett forhold til moren sin. Foto: TVNorge
MAMMADALT: Timian Soot har et tett forhold til moren sin. Foto: TVNorge Vis mer

Pahle setter pris på at «Blodfjell»-gjengen snakkes om. Selv har han fått flere meldinger fra folk som mener å ha gjennomskuet inspirasjonskildene.

- Det vitner om at vi har fått til å lage karakterer som folk kjenner seg igjen i. Vi har fått mange forslag, og noen av dem er folk vi ikke har tenkt på engang.

Også Flemmen synes det er gøy at «Jul i Blodfjell» blir gjenstand for diskusjon.

- Det er jo det beste som kunne skjedd, at folk diskuterer og bryr seg om det. Det er så klart deilig at det er spenning om hvem karakterene egentlig er bygget på, sier regissøren.