Disse hviterusserne blir til levende dominobrikker

- Imponerende, men ikke det vanskeligste man kan gjøre, kontrer Garden.

(Dagbladet): Videoen av det hviterussiske drillkorpset har gått verden rundt den siste tida, og med god grunn. Hviterusserne er rett og slett ekstremt synkronisert, og drillinga skjer så fort og så synkront at det er lett å tro det ikke er mulig.

Men neida:

- Dette er selvfølgelig veldig imponerende, men også noe av det som er lettest å få til siden man står på samme sted hele tida, det er vanskeligere å marsjere i formasjon. Det kan være veldig vanskelig, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun i H. M. Kongens Garde til Dagbladet.

- Ekstremt mye trening bak Videoen er også blitt postet på Gardens Facebook-sider som en utfordring til deres beste drillere.

- Garden har et veldig omfattende drillprogram som inneholder alt fra presisjonsmarsjering med musikkorpset til det vi kaller stille drill. Og den stille drillen inneholder elementer som likner på det vi ser i filmen, sier Hovtun.

- Å gjøre dette er kjempeimponerende, men ikke nødvendigvis det vanskeligste. Men det ligger ekstremt mye trening bak. Gardistene trener vel nærmere åtte timer hver dag i nesten ett år for å kunne bli så gode som de blir. De trener mer enn mange toppidrettsutøvere, sier Hovtun.

- Verdensnivå I utlandet er det ofte profesjonelt ansatte som flotter seg med drillkunsten. I Norge er det de vernepliktige som står for denne delen av Gardens tilbud.

- De har da ett år på seg, og da skal de lære både det å bli gode på det og også å opptre. Så starter vi med blanke ark hvert år, men likevel klarer vi å nå et verdensnivå på dette, sier Hovtun.

Han understreker at gardistene i drillkorpset er fullt kompetente soldater, som blant annet deltok i væpnet innsats i tida etter terrorangrepet 22. juli i fjor.

- Det er også viktig å ha noen avdelinger der man kommer i kontakt med vanlige folk. Og Gardens musikk- og drillkorps er et tydelig innslag i bybildet i Oslo, og kanskje en av de mest synlige og folkekjære avdelingene i Forsvaret, sier Hovtun og legger til:

- De norske gardistene kan glatt måle seg med alle andre musikk- og drilltropper i verden.

I starten av august reiser musikk- og drillgardistene i 3. gardekompani reiser til den prestisjetunge Edinburgh Military Tattoo for å opptre sammen med drillkorps fra hele verden.

 OPPSTILT:  Hans Majestet Kongens Garde oppstilt foran Slottet i Oslo. Foto: NTB Scanpix.
OPPSTILT: Hans Majestet Kongens Garde oppstilt foran Slottet i Oslo. Foto: NTB Scanpix. Vis mer