BEKLAGET: Siv Jensen fyller 50 år 1. juni og ble feiret under landsmøtemiddagen i Fremskrittspartiet. I Frp-lederens takketale ba hun blant annet sine partivenner om «å knuse disse jævla sosialistene». Dagen etter beklaget hun hvis noen følte seg såret. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

KOMMENTARER

Siv Jensen:

Disse jævla debattene

Siv Jensen beklager at hun sa at Frp skal «knuse disse jævla sosialistene.» Det burde hun sluppet, skriver Ola Magnussen Rydje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Allerede søndag ettermiddag var Siv Jensens tale under Frps landsmøtemiddag rukket å bli ukas store snakkis. Finansministeren utløste en storm av reaksjoner da hun avsluttet en emosjonell appell med en slags oppfordring til partiet om at «vi skal knuse disse jævla sosialistene.»

Sterke ord fra et av Norges mektigste mennesker, som også er regjeringens nest fremste representant.

Norsk politikk er ikke ukjent med knuse-sitater. Men for deler av opposisjonen falt utspillet i svært dårlig jord. Det ble en ny bunn i regjeringens store retoriske søppelfylling. Hatefull retorikk sprer seg som ugress i kommentarfeltene, og mange vante mottakere av lignende utsagn nølte ikke med å fordømme Jensen.

OVERDREVET: Finansminister Siv Jensen mener lørdagens utspill om å «knuse disse jævla sosialistene» nå tas ut av proposjoner. Søndag sier Jensen hun har stor respekt for sine politiske motstandere. Video og reporter: Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

De diskuterer gjerne politikk, men vil ha seg frabedt en offentlig samtale som blir stadig mer uforsonlig og rå. For dem er lignende sitater kanskje oftere en trussel enn røff ordveksling. Hatefulle ord blir til hatefulle handlinger.

Noen har gått så langt som å kalle partilederens 33 bokstaver «mørkt.»

I en skjermdump av en epost hun delte på Facebook, avkrever til og med Arbeiderpartiets Annette Trettebergstuen svar fra landets statsminister. Syns Erna Solberg at oppfordringen er god?

Er det regjeringens politiske linje å knuse sosialismen? Og hva med dens medløpere? Skal de også knuses?

Jensens ord var til å heve det ene øyebrynet av. Spesielt i skriftlig form, og særlig uten konteksten det ble sagt i. For det var selvfølgelig ikke ment som et argument eller debattutspill fra Siv Jensen. Det var en tale under en landsmøtemiddag. De talene skiller seg fra alle andre de holder. Politikere fra alle partier tillater seg å være drøyere (og morsomme!) i dem. Jeg skal ikke utelukke at setningen var kalkulert og planlagt fra Jensen, men det hele ble uansett sagt i en spøkefull tone.

TALE: Statsministeren sier hun selv ikke ville holdt en lignende tale som Siv Jensen holdt under landsmøtet lørdag, men mener vi bør ha litt lavere skuldre. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Finansministeren mumlet til og med da hun sa «jævla.» Det hele ble sagt med sammenbitte tenner og et smil. Stormen som nå herjer burde holdt seg i vannglasset. Det å trekke statsministeren inn i det grenser til tåpelig.

Når hun likevel er tvunget i tale, bør vi lytte til hva hun sier. Til Dagbladet ber Solberg alle se det famøse klippet. Og hvis du gjør det, tør jeg gjette på at noe av harmen senker seg. Setningen ser kanskje litt stygg ut uten kontekst, men fortjener ikke larmen som omgir den.

For øvrig kan utspillet umulig ha kommet som en overraskelse på noen som helst. Skatteglade og reguleringsivrige godhetstyranner på venstresida er Fremskrittspartiets fiende i norsk politikk. Partiets leder, medlemmer og velgere liker ikke sosialister.

Faktisk er nesten hele partiets raison d'être å være det motsatte. Sosialismen har ingen plass i Jensens visjon for Norge. Ei heller i hennes verdensbilde. Partilederen er trolig i politikken for å sørge for at de får så liten innflytelse som mulig. Tidvis høres både Jensen og Frp ut som trofaste sosialdemokrater, men det går noen klare linjer i sanden til sosialismen.

At Jensen vil knuse sosialismen, er like sjokkerende som at Bjørnar Moxnes vil knuse kapitalismen.

Nå er Jensen presset til retrett. Til denne avisa sier hun at «dersom noen ble støtt av det jeg sa, så vil jeg selvfølgelig beklage. Det ble sagt med glimt i øyet. La meg være tydelig: Jeg ønsker ikke å omtale mine politiske motstandere på den måten.»

Det gleder sikkert kritikerne, men er på ingen måte en seier for dem. Ved å benytte «ord fører til handlinger»-retorikken, bidrar de til å utarme reaksjonen. Man har trengt den før, for eksempel da Sylvi Listhaug måtte gå av fordi hun spredde om seg med langt verre og potensielt farlige påstander. Og man vil sikkert trenge den igjen.

Men ved å bruke den opp på en forholdsvis harmløs og sleivete kommentar fra en politiker, svekker de verktøyets kraft og legitimitet.

For Siv Jensen og Fremskrittspartiet må det oppleves surrealistisk. Alle vet at de har sagt langt verre ting før. Den nye nestlederens bok er proppfull av langt verre.

Det at Jensen presiserer hva hun mente viser at hun klarer å heve seg over det hele. Jensen er rolig i en debatt der alle andre bør roe seg ned. Beklagelsen burde hun imidlertid vært spart for. Sleivete, dumt, unødvendig: Kall det hva du vil. Men i dette tilfellet har hun ingenting å unnskylde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer