JULEFILM: «Bridget Jones’ baby» er tilgjengelig hos TV2 Sumo.
JULEFILM: «Bridget Jones’ baby» er tilgjengelig hos TV2 Sumo.Vis mer

Strømmetips

Disse julefilmene kan du se på nett-tv i år

Hva er det med jula og romantiske komedier?

Jula er tid for gjenbruk - i alle fall på tv-skjermen. Vi ser «Grevinnen og hovmesteren», «Tre nøtter til Askepott» og «Reisen til julestjernen» til faste tider, og nåde den som prøver å flytte på dem så mye som et kvarter.

Men det finnes også en rekke andre filmer som gir umiddelbar julestemning, ikke bare på grunn av tematikken, men også fordi du har sett dem så mange ganger før, akkurat på denne tida av året. Julefilmer er en egen sjanger, og strømmetjenestene tilbyr mange av dem. Her er finner du noen av høydepunktene denne jula.

«Bridget Jones»-filmene på TV2 Sumo

TRAILER: Renée Zellweger, Colin Firth og Hugh Grant spiller i den moderne klassikeren «Bridget Jones's Diary». Video: United International Pictures Vis mer

Hva er det med jul og romantiske komedier? For mange av oss blir det ikke jul uten at vi har sett en rekke gamle svisker om igjen. Som dem om dronninga av stygge julegensere - Bridget Jones. TV2 Sumo har lagt forholdene til rette for Bridget-maraton, med alle tre filmene i katalogen, deriblant «Bridget Jones’ baby» fra i fjor. Ingen jomfrufødsel akkurat, men julestemning så det holder.

«A Christmas Carol» på Viaplay

TRAILER: I denne dramatiseringen av Charles Dickens´ «A Christmas Carol», spiller Jim Carrey i rollen som Ebenezer Scrooge. Video: Disney Vis mer

Mer julete enn dette blir det vel knapt! Charles Dickens’ julefortelling har blitt fortalt i utallige versjoner siden den først ble utgitt i 1843. Dette er den ferskeste filmen i rekka, en dataanimert motion capture-film, med Jim Carey som Ebenezer Scrooge og Gary Oldman i flere andre roller, samt julefilmfavoritten Colin Firth som Scrooges nevø.

«Polarekspressen» på Netflix

TRAILER: Julefilmen fra 2004 er blitt en moderne klassiker. Video: Warner Bros Vis mer

Mange av de spektakulære spesialeffektene fra «A Christmas Carol» ble først prøvd ut i denne moderne barnefilm-klassikeren fra 2004. Begge er produsert av Robert Zemeckis, og benytter samme motion capture-teknologi. «Polarekspressen» er basert på en barnebok fra 1985, om en gutt som hopper på et tog til Nordpolen for å besøke Julenissen.

«Arthurs julegaverace» på Netflix

TRAILER: «Arthurs Julegaverace». Video: The Walt Disney Company Nordic Vis mer

Nok et hett animasjonsfilmtips: Arthur er sønn av selveste Julenissen, men en klønete type som lett havner i skyggen av sin mer handlekraftige storebror, nissens arvtaker. Men når nissefar og arveprinsen glemmer å levere én av årets julegaver, tar Arthur på seg jobben med å levere dem, og det på under to timer. Actionfylt moro for de yngste.

«The Family Man» på Netflix

TRAILER: Nicolas Cage er en av stjerne i filmen «The Family Man» fra 2000. Vis mer

En guilty pleasure for meg personlig, dette: En historie som drypper av juleklissen sentimentalitet og amerikanske familieverdier, og som lett kan tolkes dithen at lykken i livet er mor, far og to barn, og hvis du tror du er fornøyd med noe annet - en strålende karriere, for eksempel - så kommer du snart til å innse at du tar feil. Det høres fryktelig klamt ut. Men Nicholas Cage er så kul i rollen som den supersingle aksjemegleren som våkner opp første juledag og plutselig, bokstavelig talt ved et trylleslag, er gift med eksen og far til to søte små, i et søvnig forstadsstrøk. Det som først fortoner seg som et mareritt, blir til en drøm han ikke vil våkne fra. Og slik kan du fint tolke filmen i en mer positiv retning enn jeg gjorde over: Gylne øyeblikk finnes overalt, også i et tilsynelatende grått og kjempekonformt forstadsliv.

Storfilmer til leie

Strømmetjenestene har massevis av andre julefilmer i katalogen, men få av de aller mest kjente og populære. Flere av dem kan imidlertid leies for noen ekstra kroner og tastetrykk, i for eksempel Viaplay Store og Itunes.

«Love Actually» og «Hjemme alene»-filmene finner du hos begge disse. Itunes har også «The Holiday» og «Julenatt i Blåfjell».