Disse kjemper «Kon-Tiki» mot

En dansk prinsesse, en chilensk reklamemann, en canadisk krigsfilm og en østerrisk storfavoritt.

(Dagbladet): Den norske storfilmen «Kon-Tiki» kan i natt vinne Oscar i kategorien «Beste utenlandske film.» Filmen om Thor Heyerdahl og mannskapets ferd over Stillehavet kjemper om den gjeve statuetten mot flere andre populære og prisbelønnede filmer. Her er filmene «Kon-Tiki» må kjempe mot.

«Amour»
Den fransk-østerriske filmen «Amour,» regissert av Michael Haneke, er storfavoritt til å vinne kategorien i natt.

Filmen har støvsugd prisutdelinger verden over siden den først ble vist under fjorårets Cannes-festival, der den også vant en Palme d'Or.

«Amour» er ikke bare nominert som beste utenlandske film, men også i kategoriene for «Beste film» og «Beste manus.» I tillegg er hovedrolleinnehaver Emmanuelle Riva nominert for «Beste kvinnelige skuespiller», og regissør Michael Haneke for «beste regi.»

Også her hjemme har «Amour» høstet gode kritikker. Dagbladets anmelder ga filmen terningkast seks, og kalte den «vakker og nådeløs.»

«En kongelig affære»
Også det danske dramaet «En Kongelig Affære,» med Alicia Vikander og Mads Mikkelsen i hovedrollene, er nominert i samme kategori som «Kon-Tiki.»

Filmen handler om den danske dronningen Caroline Mathildes (Vikander) forhold til kongens livlege, Johan Friedrich Struensee (Mikkelsen).

Den er regissert av Nikolaj Arcel, som ifølge Danmarks Radio allerede nå har signert kontrakt for tre filmer i Hollywood. «En kongelig affære» vant også en Sølvbjørn under årets filmfestival i Berlin.

Dagbladets anmelder ga i september filmen terningkast fem, og kalte den «... en fartsfylt historietime og en blodfull kjærlighetshistorie.»

«Stem nei»
Chilenske «Stem nei» er den siste filmen i regissør Pablo Larraíns filmtrilogi om Chile under Pinochets styre.

Filmen har tidligere vært nominert til flere internasjonale priser, og var en del av norske Film fra sør i fjor.

Av Dagbladets anmelder fikk filmen terningkast fire. Anmelderen mente filmen var spennende, men også litt flat.

«War Witch»
«War Witch,» eller «Rebelle» som orginaltittelen er, er spilt inn i Den demokratiske republikken Kongo, og er regissert av Canadiske Kim Nguyen.

Filmen vant en Sølvbjørn under årets Berlinade, og har vunnet flere canadiske filmpriser.