LAVKARBODRONNINGEN: Sofie Hexeberg (51) er både lege og bestselgende kokebokforfatter. 
Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
LAVKARBODRONNINGEN: Sofie Hexeberg (51) er både lege og bestselgende kokebokforfatter. Foto: Kristin Svorte / DagbladetVis mer

Disse kokebøkene var mest populære i 2011

Lavkarbodronning Sofie Hexeberg (51) selger som nyimportert smør.

(Dagbladet): «Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter», skrevet av lege Sofie Hexeberg og ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen, er ifølge Bokhandlerforeningen Norges mest solgte kokeboka i 2011.

- Så langt har vi trykket ni opplag og 52 000 eksemplarene av boka. Vi har regnet litt på det og kommet fram til at en eller flere av Hexebergs bøker har vært på bestselgerlisten i over 70 uker til sammen, sier Anne Østgaard, informasjonsansvarlig i Cappelen Damm.
Lavkarbodronning Sofie Hexeberg har utgitt tre bøker om lavkarbo, som samlet har et opplag på 125 000 eksemplarer. Også boka «Frisk med lavkarbo -  frokost og lunsj» har fått plass på bestselgertoppen.

Hexebergs første utgivelse hadde imidlertid et førsteopplag på beskjedne 2000 eksemplarer.

- Det viser jo at vi så på det som en helt normal bok om kosthold, i den grad noen har trodd at dette var en spekulativ utgivelse. De fleste bøker har et førsteopplag på mellom 2000 og 2500 eksemplarer, og ingen kunne drømme om hvordan dette skulle ta av, sier Østgaard til Dagbladet.

Dårlig tid I et intervju med Dagbladets helsebilag avslørte Hexeberg at suksessen har hatt sine konsekvenser.

- Det siste året har jeg ikke hatt tid til å trene på grunn av all aktiviteten rundt lavkarbokosthold, uttalte hun.
Doktor Hexeberg og Cappelen Damm slipper to nye lavkarbobøker til våren. I begynnelsen av mars kommer «Frisk med lavkarbo — selskap og helg», og uka etter slippes «Frisk med lavkarbo - bekreftelsen».

Usunne fristelser - Den vil i likhet med første bok forklare mye om hvordan lavkarbo virker på kroppen. Boka inneholder også historier som bekrefter hvor mange ulike helseplager som man med fordel kan behandle med mat, sier Østgaard.

Bestselgerlista inneholder imidlertid også bøker av det mer usunne slaget. Kakeoppskriftene fra The Hummingbird Bakery ligger på andreplass over de mest solgte bøkene, mens Arne Brimi sikrer seg fjerdeplassen med boka «Hverdagskost og festmat langs primstaven».