JULEGAVEFAVORITTER: 12 av de mest solgte forfatterne i 2008. Bak f.v.: Bent Stiansen, Wenche Andersen, Andreas Viestad, Torill Brekke, Knut Faldbakken, Gert Nygårdshaug, Tom Kristensen og Ingar Sletten Kolloen. Foran f.v.: Monica Kristensen, Tore Renberg, Unni Lindell og Ole Paus.
JULEGAVEFAVORITTER: 12 av de mest solgte forfatterne i 2008. Bak f.v.: Bent Stiansen, Wenche Andersen, Andreas Viestad, Torill Brekke, Knut Faldbakken, Gert Nygårdshaug, Tom Kristensen og Ingar Sletten Kolloen. Foran f.v.: Monica Kristensen, Tore Renberg, Unni Lindell og Ole Paus.Vis mer

Disse ligger under treet i år

Hvis pakkene under juletreet ditt er harde, inneholder de sannsynligvis bøker av noen av disse forfatterne. De er nemlig bestselgerne i 2008.

- Jeg liker godt å ligge under juletrær. I år håper jeg å ta god plass, sier krimdronningen Unni Lindell.

Desember er måneden bokhandlere over hele landet inntas av boksignerende forfattere. Dagbladet har samlet 12 av dem som har solgt mest over disk i 2008, basert på tall fra Den norske Bokhandlerforening. Om bare få dager vil flere av dem ligge under et grantre innpakket i papir dekorert med nisser og gavebånd i gull og sølv.

- Hvis jeg kan velge vil jeg gjerne pakkes inn i noe fargerikt med et stort bånd på. Det må være litt overdådig, sier Tore Renberg.

Men det er ikke bare suksessforfatternes egne utgivelser som kommer til å ligge under treet i år. De synes selv bøker en flott julegave til sine nærmeste.

- Jeg gir bare bort bøker. Når niesene mine får gavene sine sier de alltid «det er fra Tore, da er det enda ei bok», sier Renberg.

Stiller kontrollspørsmål
Han er ikke alene om å gi bort bøker i gave. Ifølge en undersøkelse Synovate gjorde på oppdrag for Den norske Bokhandlerforening og Den norske Forleggerforening i mars i år, kjøper bokkjøperne gjennomsnittlig tre bøker i gave årlig. Hele 81 prosent av de spurte gir bort minst ei bok i gave.

Ingar Sletten Kolloen, årets mestselgende forfatter, er en av disse. Og for å forsikre seg om at gaven er blitt behørig lest, stiller «Snåsamannen»- biografen til og med kontrollspørsmål til gavemottakeren!

Gert Nygårdshaug har på sin side bestemt seg for julegave til sønnen på 15 år, som er glad i metalrock.

- Da passer det godt med en diktsamling av norske Cornelius Jakhelln, forteller han.

Han er dermed blant den ene prosenten bokkjøpere som gir lyrikk i gave. Desidert mest populært er barne- og ungdomsbøker. Skjønnlitterære romaner og noveller, etterfulgt av krim, er de neste sjangrene på lista over folkets gavefavoritter, viser Synovate-undersøkelsen.

- Flaut å gi egen bok
Selv om forfatterne gjerne gir bort bøker i gave, er det likevel uenighet om det er greit å gi bort egne utgivelser eller ikke. Knut Faldbakken er kategorisk imot å gi bort noe han selv har skrevet.

- Det er flaut. Jeg gir heller bort god kunst, sier han.

Tidligere polfarer Monica Kristensen innrømmer derimot gjerne at hun er en ivrig kjøper av egne utgivelser.

- Jeg har nok gjort dype innhogg i opplaget, og gir bort mye til venner, innrømmer hun.

Morsansvar
Bøker om mat og drikke er selvsagt populært til jul. Årets mestselgende kokkeforfattere, Wenche Andersen og Bent Stiansen, tror manglende tilgang på matkunnskap gjennom skolen og familien er en årsak til interessen for matbøker.

- I gamle dager var det husmødrene som lærte bort matlaging. Siden det ikke lenger er sånn blir det kokkenes ansvar å være morsleddet, sier Stiansen.