Disse nakne bronsemennene befinner seg plutselig i verdens søkelys

Kan være unik skatt fra Michelangelo.

- TYPISK MICHELANGELO: De to statuene, som begge måler 93 X 80 centimeter, kan stamme fra den verdensberømte kunstneren Michelangelo. Foto: Fitzwilliam Museum / EPA / NTB Scanpix
- TYPISK MICHELANGELO: De to statuene, som begge måler 93 X 80 centimeter, kan stamme fra den verdensberømte kunstneren Michelangelo. Foto: Fitzwilliam Museum / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To bronsestatuer fra 1500-tallet har plutselig havnet i verdens søkelys.

Kan de være laget av den store, italienske kunstneren Michelangelo?

Ja, mener forskere, som har tatt en nærmere titt på saken, melder The Guardian.

Oppdaget detalj på gammel tegning Dersom det er riktig, er det de eneste bronsestatuene Michelangelo laget, som har overlevd tidens tann.

Skulpturene, som fremstiller to nakne, muskuløse og jublende menn som rir på pantere, ble tilskrevet Michelangelo på 1800-tallet, men man gikk snart bort fra denne teorien.

Seinere har æren for kunstverkene blitt gitt til blant andre Tiziano Aspetti, Jacopo Sansovino og Benvenuto Cellini, ifølge The Guardian.

Situasjon endret seg da professor emeritus Paul Joannides ved Cambridge University forrige høst knyttet skulpturen til en tegning en av Michelangelos lærlinger hadde laget.

Da han studerte hjørnet av tegningen, som nå befinner seg ved Musée Fabre i Montpellier i Frankrike, gjorde han oppdagelsen som rokker ved kunsthistorien: Han så en muskuløs ungdom som rir på en panter, i lik positur som skulpturene.

Mellom David og takmaling Nøytronscanning foretatt ved et institutt i Sveits avslørte at skulpturene stammer fra starten av 1500-tallet.

Professor Peter Abrahams ved University of Warwick mener ifølge The Guardian at skulpturene, fra sixpackene til navlene er typisk Michelangelo.

Forskerne er nå overbevist om at statuene ble laget av den verdensberømte kunstneren mellom 1506 og 1508. Det betyr at de ble til like etter at Michelangelo fullførte David-statuen og like før han begynte på arbeidet med å male taket i det sixtinske kapell.

Bronsefigurene, som går under navnet «The Rothschild Bronzes», vil fra i morgen av være ustilt ved Fitzwilliam Museum in Cambridge.

Ville ikke dumme seg ut Victoria Avery, som jobber ved museet, sier at å arbeide med statuene har vært som «en renessansekrim».

- Du må være ganske modig for å i det hele tatt å tenke at de kan være laget av en så stor og viktig kunster som Michelangelo. Vi bestemte oss for å være forsiktige, å være veldig varsomme og metodiske. Ingen ønsker å ta feil og se ut som en idiot, sier hun til The Guardian.

Hun forteller at statuene har en perfekt anatomi.

- Den som laget dem hadde helt klart en stor interesse for den mannlige kroppen. 

Ukjent eier Statuene har fått navnet etter sin første kjente eier, baron Adolphe de Rothschild. Han var barnebarnet til Mayer Amschel Rothschild, som grunnla det kjente bankdynastiet. Da han døde i 1900 gikk bronsestatuene i arv til Maurice de Rothschild.

Da han døde i 1957 havnet de i en privat fransk samling og ble glemt fram til de havnet på auksjon i 2002. De ble da kjøpt av en brite, hvis navn ikke er kjent for offentligheten.

Man kjenner ikke til at andre av Michelangelos bronsestatuer fremdeles finnes. En mindre David-statue av bronse forsvant under den franske revolusjonen, mens en annen, som fremstilte pave Julius II, forsvant for alltid da den ble smeltet om og brukt som ammunisjon. 

STILLER UT: Victoria Avery ved Fitzwilliam museum i Cambridge synes det var veldig spennende å jobbe med de to bronsestatuene, som nå skal stilles ut. Foto: Chris Radburn / AP / NTB Scanpix
STILLER UT: Victoria Avery ved Fitzwilliam museum i Cambridge synes det var veldig spennende å jobbe med de to bronsestatuene, som nå skal stilles ut. Foto: Chris Radburn / AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer