COFFIN CAMP: Hver kveld klokken 23.59 tar denne gjengen med seg det kistelignende stereoanlegget for å lage fest på Roskilde-festivalen. Fra venstre: Øystein Kvanneid, Andreas Backlund, Ole Laget, Christine Tallulah Knudsen, Andreas Snoken, Halvor Harsem, Kent Roger Gudmundsen, Pjokken, Linnéa Myhre, Maren Veila, Birk Haaland og Carina Strøm Smith.
Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
COFFIN CAMP: Hver kveld klokken 23.59 tar denne gjengen med seg det kistelignende stereoanlegget for å lage fest på Roskilde-festivalen. Fra venstre: Øystein Kvanneid, Andreas Backlund, Ole Laget, Christine Tallulah Knudsen, Andreas Snoken, Halvor Harsem, Kent Roger Gudmundsen, Pjokken, Linnéa Myhre, Maren Veila, Birk Haaland og Carina Strøm Smith. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Disse nordmennene kan bli årets camp på Roskilde

Hver kveld klokka 23.59 lager Coffin Camp kistefest for 500 mennesker.

COFFIN CAMP, ROSKILDE: (Dagbladet): Inntil midten av 2000-tallet syntes knappe 15 000 nordmenn det var deilig være norsk på den danske Roskilde-festivalen. Siden den gang har antallet minsket betraktelig. I år ligger andelen med Roskilde-nordmenn på litt under 8000.

Omgitt av urinstøv og tomme Tuborg-bokser møtte Dagbladet gjengen i den norske Coffin Camp på Roskildes campingområde. De fleste av dem har vært fast inventar på Roskilde-festivalen siden 2007, og er i år nominert til å vinne prisen for årets camp.

Halvor Harsem fra Oslo forteller at de ikke planlegger å bidra til at den norske Roskilde-andelen skal forsette å minske i årene framover.

- Tiden jeg er på Roskilde, er den eneste tiden jeg klarer å slappe ordentlig av. Her har jeg muligheten til å være meg selv, forteller han.

Norsk regnfrafall Roskilde-entusiasten tror det store regnværsåret i 2007 må ta sin del av skylda for det norske mannefallet på den tradisjonsrike danske festivalen.

- Jeg tror nordmenn er redde for at det skal regne. Mange falt nok fra etter det året.

Samme året startet Hovefestivalen på Tromøya. I år økte billettsalget deres med 20 prosent, da de hadde rundt 20 000 publikummere på besøk hver dag.

Camp-kompis Øystein Kvanneid har vært på Hovefestivalen, men sier at han fort fant ut at Roskilde passet bedre for ham.

KISTE MED LYD: Nordmennene i Camp Coffin vil ikke holde gravøl for Roskilde ennå. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
KISTE MED LYD: Nordmennene i Camp Coffin vil ikke holde gravøl for Roskilde ennå. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- På Roskilde-festivalen er det en sinnsyk ja-holdning. Alle passer på hverandre og det er god stemning. Hove har flere kanskje-mennesker. Det holder ikke på Roskilde, forteller han.

Selv om norske Coffin Camp har en relativt normalt antall medlemmer, har de gjort seg bemerket på festivalområdet de siste årene. Årsaken til det er kanskje det rundt to meter lange selvbygde stereoanlegget formet som ei kiste. Den drar de med seg rundt på campen hver kveld klokken 23.59 og spiller musikk.

- Folk digger det. Det bruker å samle seg 500-600 mennesker i tog bak oss for å danse.

Doningen ble fraket ned med danskeferga til København og inn til Roksilde-festivalen med et flyttebyrå. For å holde den i gang, har de koblet til et solcellepanel.

Gjestfrihet Når de to nordmennene blir bedt om å beskrive Roskilde-følelsen, er det gjestfriheten og delementaliteten noe av det de setter mest pris på.

- Her kan man som fremmed komme forbi campen, sette seg ned og få seg ei øl. Det er slik mange av oss er blitt kjent. Vi har møttes på Roskilde og treffes kun her borte en gang i året for å ta noen pils, bli litt fulle - men mest for å være sosiale. Selv bruker jeg hver natt klokka tre å dra ut på turné. Da tar jeg med meg tre kort og reiser rundt på campen for å treffe nye folk og trylle. Selv om det selvfølgelig ikke går an å trylle med tre kort , sier Kvanneid.

VÆRE SOSIAL, TA NOEN PILS, OG BLI LITT FULL: Derfor digger Coffin Camp Roskilde. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VÆRE SOSIAL, TA NOEN PILS, OG BLI LITT FULL: Derfor digger Coffin Camp Roskilde. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer