Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Disse påstandene er latterlige, hyklerske og falske

Nå svarer scientologi-kirka på omstridt HBO-film.

GODE VENNER: Tom Cruise er verdens mest berømte scientolog, og nær venn av kirkesamfunnets leder David Miscavige til høyre i bildet. Miscavige beskyldes for vold i en bok som nå blir HBO-film. Foto: AP Photo/Paul White
GODE VENNER: Tom Cruise er verdens mest berømte scientolog, og nær venn av kirkesamfunnets leder David Miscavige til høyre i bildet. Miscavige beskyldes for vold i en bok som nå blir HBO-film. Foto: AP Photo/Paul White Vis mer

(Dagbladet): HBO sluttstiller i disse dager en filmatisering av scientologiboka «Going Clear».

I boka, og således også i den kommende filmen, framlegges påstander om vold fra kirkesamfunnets ledere mot deres undersåtter, og om bruk av trakassering og grov ydmykelse som aksepterte verktøy for å få kirkas medlemmer til å følge ledelsens instrukser.

Boka, skrevet at Pulitzer-vinnende Lawrence Wright har flere ganger blitt beskyldt for å fare med løgn om scientologikirkas ledelse. 

- Latterlige påstander Derfor jobber HBO nå på spreng for å lage en juridisk vanntett film, i frykt for pengetunge søksmål og årelange rettssaker.

-  Vi har sikkert 160 advokater som ser på filmen nå, sier HBOs sjef for dokumentarer, Sheila Nevins, til The Hollywood Reporter.

Etter at Dagbladet skrev om filmen i forrige uke. I Norge er bevegelsen marginal, men i Danmark er det et større scientologisamfunn som vanligvis svarer på pressens henvendelser.

- Mr. Wrights bok er så latterlig at den hører hjemme i en tabloidavis på et supermarked. Påstandene er ikke annet enn stakkarslig gjenbruk av gamle utsagn som har blitt motbevist for lenge siden, skriver Anette Refstrup, informasjonssjef for kirkesamfunnet i Danmark.

Scientologikirken har ikke noe stort kontor i Norge, derfor er det ofte kontoret i Danmark som tar seg av pressehenvendelser som også gjelder Norge. 

Det er spesielt scientologikirkas leder David Miscavige som får gjennomgå i Wrights bok. Han beskyldes for å tjene seg søkkrik på trosretninga, og for hyppig bruk av vold og ydmykelser mot kirkas disipler.

Hyklere og løgnere - Lawrence Wright beskylder David Miscavige for en brutal lederstil som inkluderer ydmykelse og fysisk avstraffelse. Noen kommentarer på det?

- Disse påstandene er latterlige, hyklerske og falske. Det er under Mr. Miscaviges ledelse at kirka nyter sin største vekst. Naturligvis vil anti-religiøse hyklere som kildene til Mr. Wright bruke ham (David Miscavige, journ. anm.) som et mål for sine løgner, siden han er verdens mest prominente scientolog. 

Lawrence Wright hevder han har blitt truet med søksmål i «utallige» brev. Kirka selv mener den er åpen mot journalister, så lenge de har et balansert blikk. 

- Vi er alltid klare til å besvare spørsmål fra journalister når deres metoder er rettferdige og balanserte. Men dersom nivået på løgnene er så stort som her, så snakker vi med våre advokater for å forsvare våre rettigheter, skriver Refstrup videre. 

- Benekter, ikke motbeviser Forfatteren selv understreker til Dagbladet at det å avvise påstander, er ikke det samme som å motbevise dem.

- Mange tidligere medlemmer snakket til meg om å ha blitt fysisk slått av David Miscavige, og at de så på mens han mishandlet andre troende. Å bare benekte at en slik mishandling fant sted, er jo ikke det samme som å motbevise det, skriver Lawrence Wright til Dagbladet i en e-post. 

At han farer med løgner som gjør at HBO bør stanse filmatiseringen av boka hans, avviser Wright glatt. 

- Boka er et forsøk på å forstå hva som trekker folk til en så stigmatisert religion med et så dårlig rykte, sier han og legger til:

- Før vi publiserte hadde kirka tilstrekkelig mulighet til å kommentere påstandene jeg adresserte. Regissøren for HBO-filmen har også kontaktet scientologikirka, men de valgte å ikke ta del i filmen, skriver Wright.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media