Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Disse sakene må den nye kulturministeren rydde opp i

Det begynner med en rotete sak allerede i morgen.

OVERREKKELSEN: Thorhild Widvey overlater kontoret, og en lang liste med arbeidsoppgaver, til Linda Hofstad Helleland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
OVERREKKELSEN: Thorhild Widvey overlater kontoret, og en lang liste med arbeidsoppgaver, til Linda Hofstad Helleland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Akkurat i dét Thorhild Widvey begynte å få grep om kulturministerjobben, pakker hun snippesken og flytter ut av norsk topp-politikk. Halvveis i stortingsperioden er hun halvveis rehabilitert, og med en rekke store saker som er påbegynt, men ikke avsluttet. Kort oppsummert: halvveis.

Linda Hofstad Helleland har bordet fullt fra første arbeidsdag.

Den første saken blir aktualisert allerede i morgen: Omorganiseringen av Kulturrådet. Regjeringen har ønsket en full gjennomgang av Kulturrådet, men Widvey er ikke kommet i mål med den viktigste endringen som er varslet - endring av Kulturrådet fra et «hands on»-kollegium som er ledere for utvalgene, til et overordnet styre. Det krever en lovendring, noe Widvey ikke rakk å få ferdig. Fredag skal regjeringen utnevne nye medlemmer til Kulturrådet, kanskje til og med ny leder. Men til hva?

Filmmeldingen ble levert før sommeren. Samme dag som hun gikk av leverte Widvey fra seg forskrift for den nye incentivordningen for film- og serieinnspillinger, men det var den enkle delen av jobben. Filmmeldingen varsler også full gjennomgang av systemet for tildeling av filmstøtte, i tillegg lurer bransjen på hvordan i all verden den skal erstatte tapte inntekter fra det havarerte DVD-markedet. Helleland må ta et krasjkurs i digital transformasjon og forretningsmodeller.

Det får hun også bruk for når hun skal se på mediepolitikken. Her har Widvey satt ned to utvalg: ett som skal vurdere lisensen, og ett som skal ta for seg hele medieområdet - mediemangfoldsutvalget. Førstnevnte utvalg skal legge fram sin rapport innen 1. juli neste år, mens sistnevnte har frist til mars 2017. Innen den tid truer TV2 å flytte hovedkontoret fra Bergen og legge ned nyhetssendingene. Helleland har dermed den ikke helt enkle oppgaven med å avgjøre hvordan staten skal sørge for at mediemangfoldet består i ei tid med nedskjæringer i mediehusene, samtidig som det er en alles kamp mot alle (inkludert NRK) på nett.

Når Nasjonalmuseet flytter inn i nye lokaler på Vestbanen, blir Nasjonalgalleri-bygget stående tomt. Her har Widvey malt seg inn i et svært lite vakkert hjørne. Hun har kort og godt avfeid tanken om at Nasjonalgalleriet skal brukes til visning av kunst, med mindre det kommer private penger på banen som kan finansiere det. Situasjonen kan umulig være så låst, og Helleland har en gyllen mulighet til å moderere standpunktet.

Som om ikke det var nok: Operaen og teaterhusene sliter med galopperende pensjonsutgifter og kulturhusene rundt om i landet risikerer en gedigen skattesmell. Kilden i Kristiansand og Sølvberget i Stavanger har fått krav mot seg på en halv milliard til sammen. Årsak: de har fått statsstøtte og det er konkurransevridende, mener skattevesenet. Denne logikken truer mer enn kulturhusene dersom den følges fullt ut, og departementet er i gang med å finne ut hvordan de skal komme ut av knipa.

Helleland får ingen myk start.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media