Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Essay om tv-serier:

Disse seriene må du se

Dette er seriene du må se for å forstå opptøyene i USA.

Rasistisk vold: «Watchmen» handler om rasistisk vold og traumene dette har påført den fargede befolkningen i USA, skriver Gry Cecilie Rustad. Foto: HBO
Rasistisk vold: «Watchmen» handler om rasistisk vold og traumene dette har påført den fargede befolkningen i USA, skriver Gry Cecilie Rustad. Foto: HBO Vis mer

ESSAY: Om du de siste dagene har lurt på hvordan du kan lære og forstå mer om hvordan det er å være farget i USA og bakgrunnen for opptøyene, vil jeg anbefale deg å sette deg ned foran TV-skjermen. TV-serien med sine lange, serialiserte historier, karakterensembler og fokus på intime relasjoner egner seg til å skape empati og tillater seerne å se verden fra en rekke synsvinkler. Serieformatet er slik sett et ypperlig medium for å fremstille den strukturelle, noen ganger nesten usynlige rasismen fargede møter. Det er nesten er umulig å forstå denne rasismen om man ikke lever med en annen hudfarge selv, men å sette seg ned og prøve å se verden fra vårt perspektiv er et godt sted å begynne.

Doktorgrad: Gry Cecilie Rustad er medieforsker med doktorgrad i tv-serier.
Doktorgrad: Gry Cecilie Rustad er medieforsker med doktorgrad i tv-serier. Vis mer

Nordmenn flest har nok ikke sett så altfor mange serier med hovedsakelig fargede karakterer. Eldre har sikkert sett «The Cosby Show» (selv om vi egentlig ikke snakker om Bill Cosby lenger) og «Roots». Av nyere serier har mange sikkert sett «The Wire» (også kjent som tidenes beste serie) og «Orange Is the New Black». Noen har forhåpentligvis fått med seg «Atlanta» og «Insecure», men serier med hovedsakelige fargede karakterer er få og ofte vanskelige å finne. Ava DuVernays «Queen Sugar» (et glimrende familiemelodrama om en familie som driver en sukkerplantasje i Louisiana) finnes for eksempel ikke på noen norske strømmetjenester.

Det mest opplagte stedet å begynne er David Simons serier. Hans serier «The Wire», «Treme» og «Show Me a Hero»«» tar alle for seg den strukturelle rasismen fargede amerikanere møter. Simon bruker seriens mulighet til å bygge store fiksjonsverdener for å vise hvordan strukturell rasisme ødelegger et helt samfunn. «The Wire» er den eneste politiserien på denne listen.

The Washington Posts TV-kritiker Alyssa Rosenberg har skrevet en serie med artikler som kritiserer TV- og filmbransjens fremstilling av politi. Hun viser hvordan bransjen har vært med på å renvaske en særdeles problematisk institusjon og mener at serier og filmer som omhandler politiet bør nå stoppe produksjonen. «The Wire» er imidlertid unntaket. Her settes politiarbeidet inn i større samfunnskritisk kontekst og serien gir et nyansert og et lite flatterende bilde av politiet. «Treme» tar opp hvordan orkanen Katarina rammet den fargede befolkningen enn den hvite langt hardere, mens «Show Me a Hero» handler om boligpolitikk, og hvordan USAs (manglende) boligpolitikk er med på å opprettholde rasistiske skiller.

Om ikke Ava DuVernays «Queen Sugar» er tilgjengelig er i hvert fall «When They See Us» det. Netflix-miniserien tar for seg hvordan svarte unge menn opplever møtet med rettsvesenet. Serien tar utgangspunkt i en sann historie, Central Park-voldtekten i 1989, hvor fem ungdom ble utsatt for et grusomt justismord og konsekvensene dette justismordet har for de fem ungdommene. Serien fikk terningkast seks i Dagbladet da den kom ut.

«Pose» er en serie som er essensiell å se om man ønsker å forstå det som ofte blir kalt interseksjonalitet. Det vil si at man kan tilhøre flere grupper som opplever forskjellige typer undertrykkelse samtidig. Dette gjelder definitivt for karakterene i «Pose», som er fattige, fargede og trans. «Pose» handler om en gruppe fargede, trans og skeive karakterer som bor sammen i valgte familier fordi de har blitt utstøtt av både sine biologiske familier og storsamfunnet. Serien er satt til NYC under AIDS krisen og har slik viktige paralleller til dagens situasjon og korona-epidemien som rammer de fattigste og marginaliserte aller hardest.

For å forstå hvordan rasistiske og fascistiske ideer sprer seg i USA, bør man se den eminente superheltserien «Watchmen», løst basert på tegneserien med samme navn. «Watchmen» handler om rasistisk vold og traumene dette har påført den fargede befolkningen i USA. Serien begynner med den høyst virkelige Tulsa-massakren i 1921 hvor høyreekstreme gikk til angrep på den fargede befolkningen. Serien bruker så de supernaturlige elementene for å fortelle en høyst relevant historie og allegori om rasisme og høyreekstremisme i dagens USA.

RIKT UNIVERS: Skaperen av «Lost» har gitt tegneserienes «Citizen Kane» en oppfølger for vår tid, mener Dagbladets anmelder. Video: HBO Vis mer

Av serier som har en stor andel fargede karakterer og rasisme blir sømløst tatt opp i handlingen fordi karakterene opplever diskriminering og rasisme i sitt dagligliv, er både «The Good Fight» og «Friday Night Lights» særdeles gode serier. «The Good Fight» tar utgangspunkt i et advokatfirma som består stort sett av fargede advokater og tar opp temaer som diskriminering på arbeidsplassen men også dagsaktuelle temaer som politivold. «Friday Night Lights» er en kriminelt oversett serie, satt til en småby i Texas. Serien tar opp temaer som rasisme og klasseskiller. Spesielt de siste to sesongene med Michael B. Jordan i hovedrollen tar opp hvordan det er å være ung og farget i Texas.

Om man ønsker å se noe litt lettere og morsommere kan jeg anbefale «Insecure», «Atlanta» og «Ramy». Insecure er en slags «Girls», men som ikke handler overpriviligerte og bortskjemte unge kvinner men unge kvinner som faktisk møter utfordringer som kjærlighetssorg, pengeproblemer og rasisme. «Atlanta» er Donald Glovers særdeles grenseoverskridende, ofte absurde og surrealistiske serie som handler om en ung mann som prøver å skape seg en fremtid som musikkmanager i et nyliberalt Amerika. Ramy er en utrolig morsom, personlig komedie om hvordan det er å leve som muslim i USA.

Til slutt om noen ønsker et norsk perspektiv er NRK seriene «17», «18» og «Kongen av Gulset» de få nye norske seriene som tar opp hvordan det er å leve med minoritetsbakgrunn i Norge. «17» og «18» følger en guttegjeng på Stovner og er slik en god motvekt til «Skam», mens «Kongen av Gulset» er et morsomt portrett av hvordan det var å vokse opp med minoritetsbakgrunn i Skien på 90-tallet. Utvalget av norske serier er altfor få, og det ser ut til at det svært beklagelig nok kun er NRK P3 som tar ansvaret for å representere andre enn norsk hvit, middelklasse på norsk-TV.

«The Wire», «Treme» og «Show Me a Hero» kan alle strømmes på HBO Nordic. Det samme kan «Insecure», «Watchmen» og «The Good Fight». Ramy er tilgjengelig på C-more og «Friday Night Lights» på TV2Sumo mens «When They See Us» og «Pose» er tilgjengelig på Netflix.

Andre aktuelle serier er «Black-ish», «Fresh of the Boat» og «Underground »alle på Viaplay. «Never Have I Ever», «Master of None», «American Crime» og «One Day of the Time» på Netflix

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!