Disse seriene trekker flest seere til skjermen

Hjemmelaget er best, ifølge folket.

SEERSUKSESS: Line Verndal, som spilte Marit, og Terje Skonseng Naudeer, som spilte Roland, gjorde stor suksess med den egenproduserte NRK-serien Himmelblå. Over en million nordmenn i snitt benket seg foran skjermen hver episode. Fotograf : Liv Ask / NRK
SEERSUKSESS: Line Verndal, som spilte Marit, og Terje Skonseng Naudeer, som spilte Roland, gjorde stor suksess med den egenproduserte NRK-serien Himmelblå. Over en million nordmenn i snitt benket seg foran skjermen hver episode. Fotograf : Liv Ask / NRKVis mer

(Dagbladet): Debatten rundt NRK Drama har rast i Dagbladets spalter den siste tida. I går gikk skuespiller Anders Baasmo Christiansen hardt ut mot NRKs dramasjef Hans Rossiné spesielt, og NRK Drama generelt.

I likhet med flere andre aktører i bransjen, har Baasmo Christiansen særlig to hovedinnvendinger:

• NRKs dramasjef bør være ansatt på åremål.
• NRKs egne produksjoner holder for lavt nivå, og NRK bør heller sende eksterne produksjoner.

Baasmos Christiansens utspill ble heftig diskutert på Twitter i går, og skuespilleren fikk mye støtte.

Flere seere Nå har Dagbladet gått gjennom NRK Dramas produksjoner de siste fem årene, for å se om publikum er like misfornøyd som ekspertene med NRK Dramas egne produksjoner. Det ser de ikke ut til å være.

Tall innhentet av Dagbladet fra NRK, viser at kanalens egne produksjoner trekker flere seere enn dramaseriene som produseres utenfor huset.

De interne produksjonene hadde 650 000 seere i snitt, mens de eksterne hadde 577 000.

I snitt har begge kategoriene fått terningkast tre av Dagbladets anmeldere.

- Ikke spesielt høyt Selv om seerstatistikken viser at publikum ser mer på interne enn eksterne produksjoner, er tallene i seg selv helt på kanten av hva NRK kan være fornøyde med.

- Vi ser på 600 000 seere som et brukbart nivå for våre dramaserier, men det bør ikke ligge under det. 600 000 er heller ikke spesielt høyt sammenliknet med for eksempel Skavlan, sier eksternsjef i NRK Drama, Petter Wallace, til Dagbladet.

Han synes det er interessant og morsomt å sammenlikne statistikken, men peker på at smalere serier som «Hellfjord» og «The Spiral» er med på å trekke snittet ned.

Dette er likevel serier NRK ikke ville vært foruten.

- Disse er ikke laget for å trekke høye seertall, men de er viktige serier, sier Wallace.

- Uvesentlig Dramasjef i NRK, Hans Rossiné, er enig.

- Mitt syn er at NRK har et samlet dramatilbud. Noe produseres internt og noe eksternt, en konkurranse mellom de to er uvesentlig for seerne. Seertall alene er heller ikke det viktigste for oss. Det er viktigste for oss er å ha mangfold, bredde og kvalitet, sier han.

Dramadebatten startet med at Rossiné presenterte i Dagbladet den nye dramastrategien i kanalen, som gir forfatterne mer ansvar og avgjørende innflytelse.

Dette reagerte blant andre regissør Pål Sletaune på, som mener at Rossiné frykter sterke regissører. Deretter forsvarte Arne Berggren Rossiné på kronikkplass, og mente «Sletaune har et voldsomt pissetrengt ego».

- God historiefortelling Sist ut var altså Baasmo Christiansen, som mener NRK bør slutte å produsere internt. Det er NRK-produsent Vegard Stenberg Eriksen helt uenig i.

Han står bak NRK-serien med mest suksess de siste fem årene, nemlig «Himmelblå».

- Jeg mener det er viktig med interne produksjoner. Smalere og interessante konsepter kan hentes utenifra, mens det er viktig at vi internt produserer god historiefortelling for familien, sier Stenberg Eriksen.

- Men at vi lager ting som heller ikke vi er helt fornøyde med internt, det bør ikke komme som noen overraskelse.

Heller ikke Stenberg Eriksen synes seertallene er gode nok.

- De bør være høyere. NRK har fortsatt for dårlig markedsandel på dramaproduksjoner. Men det er en feiltolking at den nye strategien innebærer at vi tar dirigentpinnen fra regissøren og gir den til dramatikerne. Det vi vil er å involvere eksterne aktørene i større grad, ikke nedskalere regissørene.

Anders Baasmo Christiansen forteller til Dagbladet at han har sagt det han ønsker å si i saken.

I HARDT VÆR: NRKs dramasjef Hans Rossiné får massiv kritikk fra flere hold for måten NRK Drama lager sine interne produksjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I HARDT VÆR: NRKs dramasjef Hans Rossiné får massiv kritikk fra flere hold for måten NRK Drama lager sine interne produksjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer